in

Αυτές είναι οι 3 ταινίες για τον Ιησού που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, αλλά… έμειναν στην ιστορία

Καθ΄όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, κάθε χρόνο, προβάλλονται από τα κανάλια στην Ελλάδα ταινίες και σειρές θρησκευτικού περιεχομένου, από την Παλαιά Διαθήκη, έως τη ζωή του Ιησού Χριστού και την κορύφωση του Θείου Δράματος.

Εμβληματικές σειρές και ταινίες, όπως ο “Ιησούς από τη Ναζαρέτ” του Φράνκο Τζεφιρέλι, μίνι σειρά γυρισμένη το 1975, η οσκαρική ταινία “Μπεν Χουρ”, ο “Βαραββάς” με τη συγκλονιστική ερμηνεία του Αντονι Κουίν, είναι άμεσα συνυφασμένες με τις ημέρες του Πάσχα και τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Όμως, υπήρξαν και κάποιες ταινίες, που όλοι έχουμε δει και οι οποίες μπορεί ναι μεν να αποτέλεσαν μεγάλες κινηματογραφικές και εισπρακτικές επιτυχίες, όμως προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων για διάφορους λόγους, στην εκκλησία, αλλά και στους πιστούς.

Οι τρεις ταινίες με τον Ιησού που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων

Ο Τελευταίος Πειρασμός

Η ταινία “Τελευταίος Πειρασμός”, του Μάρτιν Σκορτσέζε του 1988, ήταν βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, που είχε φέρει τον μεγάλο συγγραφέα ένα βήμα πριν τον αφορισμό όταν κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1955.

Πρωταγωνιστές στην ταινία ήταν ο Γουίλιαμ Νταφόε στον ρόλο του Ιησού και ο Ντέιβιντ Μπάουι στον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.

Η ταινία θεωρήθηκε αιρετική και βλάσφημη, καθώς ο Χριστός παρουσιάζεται με ανθρώπινα πάθη και όχι ως ο “Θεάνθρωπος” που θυσιάστηκε χωρίς δισταγμούς. Ο Χριστός του “Τελευταίου Πειρασμού” είναι ένας απλός ξυλουργός, κατασκευαστής μάλιστα των σταυρών που χρησιμοποιούν οι Ρωμαίοι για τις εκτελέσεις των Εβραίων επαναστατών. Αρνείται επίμονα να αναλάβει την αποστολή της ανθρώπινης σωτηρίας, αλλά τελικά αποφασίζει να υποταχτεί στο θείο θέλημα.

Οι φανατικοί χριστιανοί το χαρακτήρισαν “πρόστυχο”, “αντιχριστιανικό”, “αμαρτωλό” και “έργο του διαβόλου”. Από την άλλη βέβαια, οι λάτρεις του σινεμά και της λογοτεχνίας το χαρακτήρισαν “σπάνιο διαμάντι”. Δέχτηκε επικρίσεις και αρνητικά σχόλια, ενώ όταν προβλήθηκε στους ελληνικούς κινηματογράφους προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και… διαδηλώσεις με επεισόδια έξω από τα σινεμά.

Jesus Christ Superstar

Εδώ έχουμε μία… ροκ όπερα! Το “Ιησούς Χριστός Υπέρλαμπρο Άστρο” (Jesus Christ Superstar) ήταν η πρώτη ροκ όπερα που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, το 1973.

Προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις, και αυτό διότι, ως γνήσιο “παιδί” της εποχής της αμφισβήτησης, προσεγγίζει τις τελευταίες ημέρες του Χριστού κάπως… ανορθόδοξα.

Κατά μία άποψη πρόκειται για θρησκευτική ταινία, η οποία κρατάει ανέπαφο το ιστορικό πλαίσιο και απλώς ντύνει τον μύθο με σύγχρονη μουσική, σκηνογραφία και κοστούμια.

Κατά άλλη όμως, αμφισβητεί ευθέως τα όσα γνωρίζουμε για τον Ιησού, ανάγοντας σε πρωταγωνιστή και κινητήρια δύναμη του Θείου Δράματος τον… Ιούδα, έναν μαύρο, ιδεαλιστή επαναστάτη.

Τα “Πάθη του Χριστού” του Μελ Γκίμπσον

Φυσικά στην κορυφή της λίστας δεν θα μπορούσε να βρίσκεται άλλη ταινία, από τα “Πάθη” του Μελ Γκίμπσον, μία ταινία ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη, η οποία όταν προβλήθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Η ταινία αυτή, σε σκηνοθεσία του Μελ Γκίμπσον, προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2004. Η πρώτη πρωτοτυπία της ταινίας ήταν το ότι οι τρεις βασικές γλώσσες είναι τα αρχαία αραμαϊκά, τα λατινικά αλλά και τα εβραϊκά. Ο σκηνοθέτης ήθελε να ακουστούν στην ταινία οι πραγματικές αρχαίες γλώσσες αυτών των ευαγγελικών γεγονότων. Η δεύτερη πρωτοτυπία, είναι πως η ταινία περιγράφει τις τελευταίες δώδεκα ώρες του Χριστού, επικεντρώνοντας στο άχραντο Πάθος, με έμφαση στον ρεαλισμό και τη βιαιότητα των σκηνών.

Είναι ενδεικτικό πως ήταν μια ταινία χαρακτηρισμένη σε πολλές χώρες, ως ακατάλληλη για ανηλίκους, όπως και ήταν η ταινία με τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία, σε κατηγορία ηλικιακής απαγόρευσης προς ανήλικους, με πάνω από 600 εκατομμύρια δολλάρια εισπράξεις. Υπήρξε η μεγάλη εμπορική επιτυχία εκείνης της χρονιάς, ωστόσο ως προς τα Oscar έλαβε μονάχα τρεις υποψηφιότητες (φωτογραφίας, μακιγιάζ και πρωτότυπης μουσικής).

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη ταινία χαρακτηρίστηκε η δεύτερη βιαιότερη και πιο βάναυση όλων των εποχών, μετά το “Κουρδιστό Πορτοκάλι” του Κιούμπρικ.

Πηγή thetoc.gr

 

Πλήρης σύνταξη ακόμα και στα 52 έτη

Μεγάλη Πέμπτη: «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» -Τα μυστήρια της σταύρωσης στην ιστορία και ο σκοπός του μαρτυρίου