Άδεια ειδικού σκοπού: Ποιες επιλογές έχουν οι εργαζόμενοι γονείς

Τι ισχύει όταν ο γονιός έχει εξαντλήσει το όριο των ημερών άδειας για το 2020. Πότε μπορεί η άδεια να εναλλάσσεται και πότε ένας γονέας δεν δικαιούται άδεια. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα, εάν ένας από τους δύο είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

Άδεια ειδικού σκοπού

Ακόμη και άδεια άνευ αποδοχών μπορεί να δηλωθεί από τον εργαζόμενο, στο πλαίσιο της άδειας ειδικού σκοπού, προκειμένου να παραμείνει στο σπίτι με τα παιδιά, λόγω της προσωρινής διακοπής στη λειτουργία των σχολείων, τουλάχιστον έως τις 30 Νοεμβρίου.

Έκτακτο επίδομα για τα Χριστούγεννα σε όσους λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Στη λύση της άδειας ειδικού σκοπού καταφεύγουν και πάλι χιλιάδες εργαζόμενοι γονείς, καθώς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έκλεισαν δημοτικά, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Βέβαια, αρχικά, συστήνεται η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτή είναι εφικτή και μόνον εάν δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, ως εναλλακτική χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού από τον εργοδότη.

Πρόκειται για την άδεια που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά την Άνοιξη, κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της υγειονομικής κρίσης που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη. Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου.

Το δικαίωμα μπορεί να εναλλάσσεται μεταξύ των δύο γονέων, οι οποίοι οφείλουν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις στον εργοδότη τους. Εάν ο ένας είναι μισθωτός και ο άλλος ελεύθερος επαγγελματίας, τότε την άδεια δικαιούται μόνο ο μισθωτός. Αν εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, τότε δεν δικαιούται την άδεια, παρά μόνο αν ο άλλος νοσηλεύεται ή νοσεί από κορωνοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, εργαζόμενοι/ες που έχουν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020, γίνεται αποδεκτό ότι κατά την τέταρτη μέρα του 4ήμερου σχήματος της άδειας ειδικού σκοπού, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

Το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού χορηγείται υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για όλο το διάστημα που διαρκεί η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, χωρίς να χρειάζεται να εκδοθεί νέα ρύθμιση.

Με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται επίσης ότι η άδεια ειδικού σκοπού δύναται να χορηγείται και στην περίπτωση που παιδί το οποίο φοιτά στο δημοτικό σχολείο τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό έπειτα από επαφή του με επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός της σχολικής μονάδας, όπως τμήμα του ολοήμερου σχολείου ή μαθήματα ειδικότητας (π.χ. γαλλικών ή γερμανικών), τα οποία τα παιδιά παρακολουθούν διατμηματικά, εξαιτίας του οποίου αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος το οποίο παρακολούθησε το παιδί που νόσησε αλλά και το παιδί που τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, χωρίς ωστόσο να ανασταλεί η λειτουργία του βασικού τμήματος στο οποίο φοιτά το τελευταίο. Στην περίπτωση αυτή, τα σχολεία θα πρέπει να χορηγούν στους γονείς σχετικές βεβαιώσεις.

Εάν δεν είναι εφικτή η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, συστήνεται η εύλογη προσαρμογή του ωραρίου του/της εργαζόμενου/ης για το επίμαχο διάστημα, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες φροντίδας του παιδιού κατά το διάστημα της υποχρεωτικής παραμονής του στο σπίτι και εάν ούτε και αυτό είναι εφικτό, τότε ο/η εργαζόμενος/η δύναται να απουσιάζει δικαιολογημένα από την εργασία του/της.

Στην τελευταία περίπτωση και καθώς δεν δικαιολογείται η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, συστήνεται να γίνεται αναλογική εφαρμογή της διάταξης για τον κατ’ οίκον περιορισμό των εργαζομένων, σύμφωνα με την οποία μετά τη λήξη του κατ’ οίκον περιορισμού (εν προκειμένω του παιδιού και όχι του ιδίου), ο εργαζόμενος δύναται να αναπληρώνει το ήμισυ των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής του κατ’ οίκον, κατά 1 ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, ενώ ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά το σύνολο των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών, ως αναλυτικά ορίζεται από τη σχετική διάταξη.

euro2day.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, το Μαντούδι, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr