in

Αναστολές εργασίας: Τελευταία ευκαιρία για δηλώσεις έως 8 Μαρτίου

Τι αλλάζει για τις αναστολές από αύριο και έως το τέλος του μήνα. Αναλυτικά ποιες επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου και ποιες όχι. Πού εφαρμόζεται στο 60% η υποχρεωτική τηλεργασία.

Αβάντων Χαλκίδα Ευβοίας

Περιθώριο έως σήμερα το απόγευμα στις 4:00 μμ έχουν οι επιχειρήσεις – εργοδότες που είτε είναι κλειστές με κρατική εντολή είτε ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ να υποβάλλουν αίτηση αναστολής σύμβασης για μέρος ή το σύνολο των εργαζόμενών τους, που αφορά το διάστημα από 1η έως και 8 Μαρτίου.

Μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, εξαιτίας της αιφνιδιαστικής αλλαγής στα κριτήρια επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων, ήτοι τον «κόφτη» που τέθηκε και αφορά κατά κύριο λόγο τις παλαιές, με έναρξη προ του 2018, επιχειρήσεις που υπόκεινται σε ΦΠΑ και είχαν κατά την διάρκεια της κρίσης (Απρίλιος – Δεκέμβριος 2020) αύξηση τζίρου, από την περασμένη Παρασκευή, το σύστημα Εργάνη δέχεται κανονικά τις αναγγελίες.

Στέλνουν ασθενείς με κορονοϊό από την Αττική στη Χαλκίδα για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία (video)

Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις αναστολών που έγιναν την Πέμπτη 4/3 από πληττόμενες επιχειρήσεις, επανελέγχθηκαν  αναφορικά με τον νέο «κόφτη» και πλέον, όσοι βλέπουν στο «Εργάνη»  το μήνυμα «Δεν πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας πληττόμενης επιχείρησης» πρέπει να γνωρίζουν ότι οι δηλώσεις αναστολών που υπέβαλλαν λογίζονται ως μη γενόμενες και οι εργαζόμενοί τους δεν είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Από τις 5/3/2021 και μετά, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, όσες επιχειρήσεις δεν είναι επιλέξιμες δεν μπορούν να υποβάλλουν καν δηλώσεις αναστολών. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο «κόφτης»  λειτουργεί στην έναρξη της αίτησης, η οποία δεν  υποβάλλεται καν. Να σημειωθεί ότι βάσει των νέων κριτηρίων, οι επιχειρήσεις που “κόβονται” είναι επιχειρήσεις ανοιχτές αλλά πληττόμενες βάσει ΚΑΔ, που:

  • ξεκίνησαν να λειτουργούν πριν τον Ιανουάριο του 2018 και
  • ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ από 1 Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2020, επίσης
  • δεν άνοιξαν υποκατάστημα μετά τον Απρίλη του 2019, αλλά παρόλα αυτά
  • είχαν αύξηση τζίρου το 9μηνο Απρίλιος – Δεκέμβριος 2020 συγκριτικά με το ίδιο 9μηνο του 2019.

Προσοχή: Βάσει των διευκρινήσεων του υπουργείου Εργασίας, οι προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά για να μείνει εκτός αναστολών μια επιχείρηση. Αντίθετα, επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να λειτουργούν μετά τον Ιανουάριο του 2018 ή δεν είναι καν υποκείμενες σε ΦΠΑ – όπως ισχύει για παράδειγμα για τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια – ή άνοιξαν υποκατάστημα μετά την 1η Απριλίου 2019, εντάσσονται στο μέτρο των αναστολών, αρκεί ο ΚΑΔ τους να βρίσκεται στη λίστα των  πληττόμενων.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, πληττόμενες επιχειρήσεις (βάση ΚΑΔ), που έκαναν έναρξη εργασιών έως 31/12/2017 και δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ  μπορούν  να θέσουν σε αναστολή εργασίας, μέρος ή όλους τους εργαζόμενους τους χωρίς κανένα άλλο κριτήριο. Βασική προϋπόθεση οι εργαζόμενοι να έχουν προσληφθεί έως  31/01/2021.

Αντίστοιχα, και οι πληττόμενες επιχειρήσεις (βάση ΚΑΔ) που έκαναν έναρξη εργασιών έως 31/12/2017 και άνοιξαν υποκατάστημα, όπως και οι πληττόμενες  που έκαναν έναρξη εργασιών έως 31/12/2017, είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, δεν άνοιξαν υποκατάστημα και δεν έχουν αύξηση τζίρου κατά την περίοδο της κρίσης.

Στον αντίποδα, οι πληττόμενες επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών έως 31/12/2017, είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ,  δεν άνοιξαν υποκατάστημα, δεν έχουν αύξηση τζίρου αλλά δεν έχουν υποβάλλει και περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, δεν μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών και δεν μπορούν να θέσουν σε αναστολή εργασίας οποιονδήποτε εργαζόμενό τους κατά τον Μάρτιο.

Τέλος, οι πληττόμενες επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών από 01/01/2018 και μετά, μπορούν χωρίς άλλο κριτήριο να θέσουν σε αναστολή τους εργαζόμενούς τους, εφόσον ανήκουν στους συγκεκριμένους ΚΑΔ του παραρτήματος της Υπουργικής Απόφασης.

Επίσης, μετά τις 4:00 σήμερα το απόγευμα δεν θα είναι δυνατή η αναγγελία αναστολών συμβάσεων εργασίας μηνός Μαρτίου, με αναδρομική ισχύ από την 1η του μήνα. Θα γίνονται μόνο προαναγγελίες για το διάστημα από τις 9 Μαρτίου και μετά. 

Στο 60% η υποχρεωτική τηλεργασία

Να σημειωθεί ότι από την προηγούμενη βδομάδα, με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση αυξάνεται στο 60% το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας στις περιοχές που εντάχθηκαν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και ειδικά για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών. Η πρόβλεψη αυτή ισχύει από τις 4 Μαρτίου έως την Τρίτη, 16 Μαρτίου. Όπως δε, διευκρίνισε το υπουργείο Εργασίας, ειδικά στην παροχή υπηρεσιών για τις περιοχές επιπέδου πολύ αυξημένου κινδύνου, το προβλεπόμενο ποσοστό 60% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στις περιπτώσεις όπου η τηλεργασία συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων τους, υπολογίζεται επίσης επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης και όχι ανά παράρτημα/υποκατάστημα. 

Ειδικότερα, η απόφαση ορίζει πως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου οφείλουν να λειτουργούν με υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη ή αυξημένου κινδύνου ομάδα. Ειδικώς στην παροχή υπηρεσιών η υποχρεωτική τηλεργασία ανέρχεται σε ποσοστό 60%. Να σημειωθεί πως και η τηλεργασία πρέπει να προαναγγέλλεται στο σύστημα «Εργάνη» και σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ.

euro2day.gr

Σοφία Νικολάου / Το ψηφοδέλτιο των ΕΑΑΚ με το οποίο κατέβηκε στις φοιτητικές εκλογές (φωτό)

Ένα σπάνιο θέαμα από αγριόχοιρους στην Λίμνη Υλίκη Βοιωτίας [ΒΙΝΤΕΟ]

Η Εύβοια στον Πλανήτη Άρη το 2026 – Η ηλεκτρονική εφημερίδα eviathema.gr θα ταξιδέψει με την επόμενη αποστολή της NASA

ΕΚΤΑΚΤΟ: Μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας κοντά στην Θήβα – Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα – Συνολικά 10 συλλήψεις και 21 προσαγωγές

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ E.T. Newsroom

Written by ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ E.T. Newsroom

Το eviathema.gr είναι ένα πορταλ ενημέρωσης για την Εύβοια, την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *