Άνοιγμα καταστημάτων: Ψώνια από δήμο σε δήμο, πιθανόν αλλάζει το ωράριο – Όλα τα σενάρια

Κλειστά Καταστήματα

Άνοιγμα καταστημάτων με… πολλά σενάρια. Η D-Day για την αγορά είναι σήμερα, αφού θα γίνει η εισήγηση των ειδικών και ο Νίκος Χαρδαλιάς θα ανακοινώσει ποια μαγαζιά θα ανοίξουν τη Δευτέρα. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν κομμωτήρια, μανικιούρ – πεντικιούρ και εμπορικά.

Χαλκίδα Ευβοίας: Διαγνώσθηκε με κορονοϊό η Υπεύθυνη του Τμήματος Σαρώθρων του Δήμου Χαλκιδέων – Σε καραντίνα όλο το τμήμα

Η πιο μεγάλη μέρα (μέχρι την… επόμενη) είναι η σημερινή για την αγορά. Γιατί σήμερα 15 Ιανουαρίου θα αποφασιστεί από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, με click away και click in shop, θα ανοίξουν κάποια καταστήματα. Τα σενάρια είναι πολλά και κάποια απ’ αυτά περιέγραψε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όλα θα κριθούν από την εισήγηση που θα κάνουν οι ειδικοί και από την απόφαση που, εν τέλει, θα πάρει η κυβέρνηση. Η οποία έχει ήδη στείλει μήνυμα πως… θέλει το άνοιγμα των καταστημάτων γιατί για κάθε μήνα lockdown με κλειστή την αγορά, χάνονται περίπου 3 δισ. ευρώ.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι, από τη Δευτέρα λοιπόν, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, να ανοίξουν τα καταστήματα που είτε είναι εποχικά, είτε κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους την περίοδο των εκπτώσεων. Αυτό, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, είναι ένα από τα πολλά σενάρια.

Μοιραία, τα μαγαζιά που αναμένεται ν’ ανοίξουν πρώτα είναι τα καταστήματα ένδυσης, υπόδυσης και χρυσοχοΐας, αλλά και αυτά που πουλάνε εποχικά είδη, όπως κουβέρτες, χαλιά κλπ.

Σε όλα τα σενάρια που έχουν εκπονηθεί, είπε, κυρίαρχο ρόλο παίζει η αποφυγή συνωστισμού στους δρόμους και έξω από τα καταστήματα. Αποκάλυψε όμως ότι δε θα υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί μεταξύ δήμων.

Χαλκίδα Ευβοίας: Ύποπτο όχημα δεν σταμάτησε σε σήμα της Αστυνομίας στην Ιατρίδου. Σε λίγα δευτερόλεπτα συγκρούστηκε με σταθμευμένο ΙΧ

Ο υπουργός Ανάπτυξης απέκλεισε, πάντως, να αλλάξει η ώρα νυχτερινής κυκλοφορίας και να ξεκινά αργότερα από τις 21:00. Και αφού από τις 21:00 έως τις 05:00 η απαγόρευση θα είναι πιο σκληρή θα υπάρξει αναπροσαρμογή στο ωράριο των καταστημάτων.

Αν και παρέπεμψε για ακόμη μια φορά στις εισηγήσεις των ειδικών, είπε ότι σε ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, είναι καταστήματα που δε θα ανοίξουν από Δευτέρα με τη μέθοδο του click in shop, να λειτουργήσουν με click away.

Κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, μανικιούρ – πεντικιούρ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν ξανά τα εμπορικά κέντρα, αλλά και κομμωτήρια, μανικιούρ – πεντικιούρ. Αν και για πολλοστή φορά παρέπεμψε στις εισηγήσεις των ειδικών, άφησε να εννοηθεί ότι κομμωτήρια και μανικιούρ πεντικιούρ θα ανοίξουν κι αυτά από την προσεχή Δευτέρα. Διαφορετικά είναι τα πράγματα για τα κέντρα αισθητικής, λέγοντας πως θα ανοίξουν σε πιο «κοντινή ταχύτητα».

Σε ό,τι αφορά τα ΚΤΕΟ, ο υπουργός είπε ότι αποτελούν μια από τις βασικές προτεραιότητες για άνοιγμα, ενώ όπως είπε τα πρακτορεία ΟΠΑΠ έχουν απασχολήσει πολύ και τον ίδιο, αλλά δεν είναι εύκολο να ανοίξουν στην παρούσα φάση.

Για τα βιβλιοπωλεία είπε ότι είναι και προσωπική του πρόταση να ανοίξουν και πάλι από τη Δευτέρα, ενώ εφόσον ανοίξει το κομμάτι της αγοράς που αναμένεται, είναι αυτονόητο ότι θα επιστρέψουν και οι πάγκοι με βιομηχανικά προϊόντα στις λαϊκές αγορές.

Για την εστίαση, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, όπως είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς ακόμα και με την τήρηση των μέτρων αποτελεί σημείο υπερμετάδοσης σύμφωνα με τους ειδικούς και δε μπορεί κατά συνέπεια να ανοίξει στην παρούσα φάση. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα γυμναστήρια για παρεμφερείς λόγους.

Newsit.gr

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο