ΕΦΚΑ: Xωρίς υγειονομική περίθαλψη οικονομολόγοι και δικηγόροι εξαιτίας λαθών του φορέα

ΕΦΚΑ

Χιλιάδες οικονομολόγοι και δικηγόροι εμφανίζονται ως οφειλέτες εξαιτίας λαθών του ΕΦΚΑ η μη έγκαιρης εκκαθάρισης με αποτέλεσμα να στερούνται την ασφαλιστική ικανότητα και κατά προέκταση την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και στις παροχές υγείας.

Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων τονίζουν ότι ο ΕΦΚΑ τους χαρακτηρίζει οφειλέτες χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και ακρόαση ενώ δεν οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, είτε γιατί τις έχουν καταβάλει είτε γιατί βρίσκονται σε ενεργή ρύθμιση .

Η συντονιστική επιτροπή των δικηγορικών συλλόγων στην ανακοίνωσή της αναφέρει ενδεικτικά ότι καρκινοπαθείς με προγραμματισμένες εξετάσεις, ασθενής με προγραμματισμένη επέμβαση στο Ωνάσειο, έγκυος με προγραμματισμένες εξετάσεις, ασθενείς με ανάγκη φαρμάκων υψηλού κόστους και διενέργειας εξετάσεων βρέθηκαν αιφνιδίως χωρίς υγειονομική κάλυψη και περίθαλψη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση της υγείας τους.

Μάλιστα για το θέμα έκανε σχετική ερώτηση στη Βουλή και το ΚΙΝΑΛ.

Πηγές του ΕΦΚΑ παραδέχονται ότι υπάρχουν λάθη τα οποία όμως αφορούν ποσοστό 1%-2% ενώ η πλειοψηφία των διαμαρτυρόμενων δικηγόρων η δεν έχει καταβάλλει εμπρόθεσμα τις εισφορές είτε δε φαίνονται στο σύστημα . Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε αστοχία θα διορθωθεί στην εκκαθάριση των γραμματίων προείσπραξης, χρεωστικών υπολοίπων και λοιπών κατά περίπτωση εκκρεμοτήτων.

Προς το παρόν οι αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να προσέλθουν σε τοπικό υποκατάστημα με ραντεβού, τα οποία προσδιορίζονται μετά από πολλές ημέρες ή και εβδομάδες.

Για αυτό το λόγο ο e-ΕΦΚΑ λόγω μη έγκαιρης εκκαθάρισης ανακοινώνει ότι πρόκειται να παραταθεί άμεσα και αυτόματα η ασφαλιστική ικανότητα, έως τις 18/4/22, των ασφαλισμένων του πρώην ΕΤΑΑ (δικηγόροι, ιατροί, μηχανικοί κλπ).

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!