Φορολογία: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν τη νέα χρονιά

φορος

Κέρδη και ζημιές μετρούν οι φορολογούμενοι μετά τις αλλαγές που μπαίνουν σε εφαρμογή το νέο έτος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι και μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και γονείς με ανήλικα παιδιά είναι στην πρώτη γραμμή επηρεάζονται από τα νέα δεδομένα.

Αύξηση αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για φορολογούμενους με παιδιά: Το αφορολόγητο όριο εισοδήματος για εργαζόμενο, συνταξιούχο ή κατ’ επάγγελμα αγρότη με 1 παιδί αυξάνεται από τα 9.000 στα 10.000 ευρώ, για εργαζόμενο, συνταξιούχο ή αγρότη με δύο παιδιά αυξάνεται από τα 10.000 ευρώ στα 11.000 ευρώ κ.ο.κ.

Νέο σύστημα φορολόγησης επαγγελματιών: Τα φορολογητέα εισοδήματα 735.320 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων δεν μπορεί να υπολείπονται των 10.920 ευρώ. Τα εισοδήματα από συντάξεις, όπως και από μισθωτή εργασία, αλλά και από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου. Το τεκμήριο είναι μαχητό όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες διατηρούν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν το τεκμήριο με την προϋπόθεση να ζητήσουν έλεγχο για να υποστηρίξουν τη θέση τους. Το ελάχιστο καθαρό εισόδημα ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 50.000 ευρώ.