in

Νέα μέτρα στα σκαριά ενάντια στην ακρίβεια – Τι εξετάζεται για μετά το Πάσχα

Νέα μέτρα στα σκαριά ενάντια στην ακρίβεια

Nέα μέτρα εξετάζει να λάβει η κυβέρνηση, με στόχο την ενίσχυση των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται από την ακρίβεια, τα οποία, ανάλογα με τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, θα εφαρμοστούν από τον Μάιο και μετά.

Τα μέτρα που εξετάζονται:

Στο τραπέζι των συζητήσεων του Μεγάρου Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο βρίσκονται προτάσεις για μέτρα τα οποία θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, και θα εστιάζουν κυρίως στους πιο ευάλωτους συμπολιτών μας.
Μεταξύ άλλων, συζητείται:

  • Μείωση του Φ.Π.Α. σε βασικά είδη διατροφής, με ορίζοντα 3 μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες κρίνεται δύσκολο να μηδενιστεί ο Φ.Π.Α,. και το επικρατέστερο σενάριο είναι να «κλειδώσει» στο 6% από 13% που είναι σήμερα. Αναμένεται να αφορά σε συγκεκριμένα, πολύ βασικά τρόφιμα. «Δύο ή τρία» εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, δείχνοντας το ψωμί, το γάλα και το κρέας.
  • Επέκταση κρατικής επιδότησης για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Μάϊο. Μπορεί οι καταναλωτές να κλείσουν τους θερμοστάτες, λόγω του ανοιξιάτικου καιρού, και να μειώσουν τις καταναλώσεις ενέργειας, όμως η κατανάλωση που θα κληθούν να πληρώσουν αφορά το προηγούμενο χρονικό διάστημα… Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται η επιδότηση να είναι μεγαλύτερη σε πολύ ευάλωτες ομάδες, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
  • Έκτακτο επίδομα ενοικίου για να ανταποκριθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά στο ράλι ανόδου των τιμών στα ακίνητα. Συζητείται να είναι αντίστοιχο με την «επιταγή ακρίβειας» που θα δοθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και δικαιούχους προνιακών επιδομάτων.
  • Επέκταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης και τον Μάιο (περίπου 15 λεπτά το λίτρο).

Νέα ρύθμιση οφειλών για την αποπληρωμή χρεών που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των ανατιμήσεων. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται συνεχώς, και καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν τα ανταπεξέλθουν στο «τσουνάμι» της ακρίβειας, κι ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει, στο οικονομικό επιτελείο είναι ζωντανή η συζήτηση στο τραπέζι, για διευκόλυνση των πολιτών για την κάλυψη των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Σημαντικό εργαλείο στα χέρια της Κυβέρνησης και τα πρώτα 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που έλαβε την περασμένη εβδομάδα.

Η Κυβέρνηση επισπεύδει μια σειρά από προγράμματα επιδοτήσεων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο, με προτεραιότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον αγροτοδιατροφικό τομέα, αλλά και σε δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας.

Διαβάστε επίσης

Γίνετε μέλος στην κοινότητα VIBER του eviathema.gr για να μην χάνετε καμία είδηση

Κακοκαιρία Εύβοια

Καιρός: Συννεφιά, βροχές και ισχυροί άνεμοι – Η αναλυτική πρόγνωση

Πάτρα: «Μίλησε» το κινητό της Ρούλας Πισπιρίγκου – Οι κλήσεις πριν από τον θάνατο της Τζωρτζίνας