in

Νέο πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων για startup επιχειρήσεις από 5.000 έως 100.000 ευρώ

Έγκριση πήρε για την ένταξή της στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία. – Από 5.000 έως 100.000 ευρώ το ύψος της χρηματοδότησης. Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση.

Στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων εθνικού μητρώου "Elevate Greece"

Αναμένεται τις επόμενες ημέρες η προκήρυξη της δράσης «Στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων εθνικού μητρώου “Elevate Greece” εν μέσω πανδημίας COVID-19», η οποία προβλέπει την χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων – startups που είναι εγγεγραμμένες ή θα εγγραφούν στη συνέχεια στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece».

Σε καθεστώς προδημοσίευσης βρίσκεται αυτή την στιγμή η δράση, ωστόσο, μετά την απόφαση του ειδικού γραμματέα ΕΤΠΑ και ΤΣ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιώργου Ζερβού για την ένταξη της δράσης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία με προϋπολογισμό 60.000.000 ευρώ, πλέον είναι ελεύθερο το πεδίο για την έναρξη των υποβολών των αιτήσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τη συγκεκριμένη δράση θα χρηματοδοτηθούν περίπου 600 νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το ύψος της χρηματοδότησης που θα χορηγηθεί με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη εξόδων τους ενδέχεται να κυμανθεί από τις 5.000 έως και τις 100.000 ευρώ και θα προσδιορίζεται από το ύψος των εξόδων που πραγματοποιήθηκαν το 2019.

Το ποσό της επιχορήγησης θα υπερβαίνει το 50% των εξόδων της επιχείρησης κατά το προηγούμενο έτος και τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το παραπάνω ποσοστό προκύπτουν από το άθροισμα των αγορών εμπορευμάτων χρήσης, των αγορών πρώτων υλών και υλικών χρήσης, του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους, διάφορα λειτουργικά έξοδα.

Σημειώνεται ότι το καταβληθέν κεφάλαιο κίνησης θα πρέπει να αναλωθεί εντός του 2021 και αυτό θα αποδεικνύεται από το έντυπο Ε3 του έτους 2021.

Σχετικά με τους δικαιούχους

Δικαίωμα χρηματοδότησης από το πρόγραμμα έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο «Elevate Greece».

Στις απαραίτητες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις περιλαμβάνονται οι εξής:

  • Να μην χαρακτηρίζονται «προβληματικές» σύμφωνα τον ορισμό του προσωρινού πλαισίου στήριξης
  • Να λειτουργούν νόμιμα στη Ελληνική Επικράτεια
  • Να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας πριν την 1/1/2020
  • Να είναι πολύ μικρές, μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις
  • Να υπάρχει συμβατότητα με τη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ όπως θα ορίζεται στο σχετικό παράρτημα της αναλυτικής πρόσκλησης του προγράμματος
  • Το άθροισμα των εξόδων κεφαλαίου κίνησης 2019 να είναι ίσο ή μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ

Ο τομέας καινοτομίας της είναι συμβατός με την Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης RIS3. Δηλαδή θα πρέπει να δραστηριοποιούνται σε έναν από τους ακόλουθους τομείς προτεραιότητας: Αγρο-διατροφή, Υγεία – Φάρμακα, Υλικά – Κατασκευές, Τουρισμός – Πολιτισμός – Δημιουργικές Βιομηχανίες, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Ενέργεια, Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη, Μεταφορές.

Σχετικά με την αξιολόγηση των αιτήσεων

Άμεση θα είναι η αξιολόγηση των αιτήσεων, δηλαδή με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής στο (ΠΣΚΕ) Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων.

Συνεπώς, δεν θα υπάρχει βαθμολόγηση των προτάσεων παρά μόνο η διασταύρωσης της τήρησης των τυπικών προϋποθέσεων συμμετοχής του προγράμματος.

Χαλκίδα Ευβοίας: Καραμπόλα 3 οχημάτων έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο – Με ιλιγγιώδη ταχύτητα έτρεχε ο οδηγός

Τροχαίο στην Χαλκίδα: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 61χρονος νοσηλεύεται στο ΚΑΤ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Στην εισαγγελία Χαλκίδος ακόμη 10 εκ των συλληφθέντων μελών των τριών εγκληματικών οργανώσεων που έπιασε πρόσφατα η Ασφάλεια [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ]

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΝΕΑ_ΣΜΥΡΝΗ_OPEN

Νέα Σμύρνη: Έχουν ταυτοποιηθεί άλλοι τρεις δράστες της επίθεσης στον αστυνομικό

Δηλώσεις Φάνης Σπανός Νέα Μέτρα

Επιχορηγήσεις ύψους 19.000.000€ για 56 ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια Ουσιαστική οικονομική στήριξη Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων