Πάσχα 2023 – Τι θα γίνει τελικά με την επιταγή ακρίβειας;

επιταγη

Ερωτηματικά για το εάν θα δοθεί ή όχι τελικά επιταγή ακρίβειας το Πάσχα 2023 υπήρχαν τον τελευταίο καιρό, δεδομένου ότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει -και έχει ήδη πληρώσει- νέα έκτακτα επιδόματα για τη στήριξη των πολιτών και την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Η επιταγή ακρίβειας πληρώθηκε τελευταία φορά πριν από τα Χριστούγεννα, όμως ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ρωτήθηκε πρόσφατα για το εάν πρόκειται να δοθεί ένας νέος γύρος στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΪ, δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε και απέκλεισε ένα τέτοιο σενάριο, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ό,τι είναι θα το ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα. Μια κρίσιμη λέξη είναι να εξασφαλίζουμε τους πόρους με ασφάλεια. Με ασφάλεια δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος σε τακτά χρονικά διαστήματα.»

Όμως, σε νέες του δηλώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, έδωσε την οριστική απάντηση για το θέμα, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο να δοθεί:

«Όλες οι πολιτικές ενίσχυσης της κυβέρνησης προς τα νοικοκυριά έχουν ανακοινωθεί και υλοποιούνται. Είτε αυτός είναι ο νέος κατώτατος μισθός, είτε το Market Pass συνεπώς, ούτε έχει σχεδιαστεί τίποτα ούτε πρόκειται να ανακοινωθεί τίποτα».

Τα επιδόματα που δόθηκαν το Πάσχα 2023 αντί επιταγής ακρίβειας

Αρχικά, δόθηκε το έκτακτο εφάπαξ επίδομα από 200 μέχρι 300 ευρώ σε συνταξιούχους. Πληρώθηκε στις 31 Μαρτίου. Οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά και δεν πήραν τίποτα από τις αυξήσεις 7,75% τον περασμένο Ιανουάριο, έλαβαν ένα έκτακτο επίδομα, που διαφοροποιήθηκε για κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη σύνταξη που λαμβάνει ο συνταξιούχος, αλλά και σύμφωνα με άλλα κριτήρια.

Οι συνταξιούχοι χωρίζονται σε επτά κατηγορίες δικαιούχων ως εξής:

 • 1η κατηγορία: όσοι δεν είδαν καμία αύξηση. Είναι 120.000 συνταξιούχοι, το 5% του συνόλου, με προσωπική διαφορά και συντάξεις μεταξύ 800-1.000 ευρώ τον μήνα. Θα λάβουν 300 ευρώ.
 • 2η κατηγορία: όσοι έχουν προσωπική διαφορά και οι μόνοι που είδαν τα 250 ευρώ τα Χριστούγεννα και συντάξεις έως 800 ευρώ τον μήνα. Θα λάβουν 300 ευρώ τον μήνα.
 • 3η κατηγορία: όσοι έχουν άθροισμα συντάξεων μεταξύ 1.000 και 1.100 ευρώ τον μήνα και είδαν μια μικρή ενίσχυση από την αύξηση. Θα λάβουν 300 ευρώ και μιλάμε για 70.000 συνταξιούχους.
 • 4η κατηγορία: όσοι έχουν άθροισμα 1.100 έως 1.600 ευρώ και ωφελήθηκαν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 111 ευρώ ετησίως. 300 χιλιάδες και θα λάβουν 250 ευρώ.
 • 5η κατηγορία: έλαβαν κάποιο μικρότερο ποσοστό από την προσωπική διαφορά. Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν έως 1.100 ευρώ και είδαν αύξηση μέχρι 3,49% τότε θα λάβουν 250 ευρώ.
 • 6η κατηγορία: 33.000 συνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων 1.100 έως 1.600 ευρώ και έχουν λάβει αύξηση στη σύνταξη έως 3,49% θα λάβουν 200 ευρώ.
 • 7η κατηγορία: 125.000 συνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων έως 1.100 ευρώ και είδαν αύξηση από 3,5% έως 6,99% θα λάβουν 200 ευρώ.

Είχε ξεκινήσει νωρίτερα και η πληρωμή του Market Pass που θα πληρώνεται μέχρι τον Ιούλιο του 2023.

Fuel Pass 3: Τι είπε ο Σκρέκας για νέο επίδομα βενζίνης

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, μάλιστα, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ενός ακόμα επιδόματος βενζίνης, ένα Fuel Pass 3, όπως αυτό που δόθηκε πέρσι, καθώς η τιμή της βενζίνης έχει εκτοξευθεί ξανά στα ύψη.

Ειδικότερα, ο κ. Σκρέκας δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη, αν δούμε ότι οι τιμές λιανικής ανεβαίνουν σε όλα τα επίπεδα, εδώ είμαστε να στηρίξουμε όπως το κάναμε και με το fuel pass».

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα πέντε νέα προγράμματα που έρχονται μετά το Πάσχα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με την υποβολή αιτήσεων σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Αναλυτικά πρόκειται για:

 • Φωτοβολταϊκά στη στέγη
 • Αλλάζω Θερμοσίφωνα
 • Εξοικονομώ 2023
 • Εξοικονομώ -Ανακαινίζω για νέους
 • Εξοικονομώ για επιχειρήσεις