Η αύξηση των μισθών έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους στόχους της κυβέρνησης, αλλά η επίτευξή του θα δοκιμαστεί από τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς. Το εργαλείο της αύξησης του κατώτατου μισθού θα χρησιμοποιηθεί και φέτος. Η διαδικασία δρομολογήθηκε ήδη και προς τα μέσα του επόμενου μήνα θα έχουμε εικόνα για το πού θα φτάσει το ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο από την 1η Απριλίου. Εκπλήξεις δεν αναμένονται.
Το πιθανότερο είναι ότι θα υιοθετηθεί ένα ποσοστό αύξησης της τάξεως του 5% για να φτάσει ο κατώτατος μισθός στην περιοχή των 820-830 ευρώ μεικτά. Αυτό θα βοηθήσει τον μέσο μισθό να ανέβει υψηλότερα, όμως το πραγματικό πρόβλημα στην αγορά εργασίας είναι πλέον η έλλειψη καλά πληρωμένων θέσεων εργασίας.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις -οικογενειακές στην πλειοψηφία τους- δεν προσφέρουν στην Ελλάδα υψηλούς μισθούς και αυτό δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στην προσπάθεια για καλύτερα πληρωμένες δουλειές. Τα ακόλουθα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Προέρχονται από τον e-ΕΦΚΑ και αποτυπώνουν τον μέσο μισθό που προσφέρουν όσες εταιρείες απασχολούν λιγότερα από 10 άτομα. Σε αυτές τις επιχειρήσεις απασχολούνται περίπου 630.000 εργαζόμενοι, δηλαδή τουλάχιστον ο ένας στους τέσσερις στον ιδιωτικό τομέα.
Άνδρες πλήρους απασχόλησης στις μικρές επιχειρήσεις έχουν μέσο μεικτό μισθό 925 ευρώ, ενώ οι γυναίκες λαμβάνουν 865 ευρώ. Έτσι, ο μέσος όρος διαμορφώνεται στα 900 ευρώ. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που εργάζονται για λιγότερες ώρες και εκεί ο μέσος μισθός περιορίζεται στα 373 ευρώ τον μήνα και για τους άνδρες και για τις γυναίκες. Αυτό βέβαια το στατιστικό ενσωματώνει και την υποδηλωμένη εργασία.
Χιλιάδες υπάλληλοι εμφανίζονται με μειωμένο ωράριο στα χαρτιά αλλά είναι πλήρες στην πράξη και αυτό προκειμένου να μην καταβληθούν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν σε έναν υψηλότερο μισθό. Με την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, είναι πιθανό η στατιστική να καταγράψει μια απότομη αύξηση του μισθού αλλά και πάλι, δεν θα γίνουν θαύματα.
Φυσικά, δεν είναι όλες οι μικρομεσαίες το ίδιο. Οι μικρές γεωργικές επιχειρήσεις δίνουν 36,5 ευρώ μεροκάματο, οι κατασκευαστικές 38 ευρώ, ενώ εταιρείες στον χρηματοοικονομικό κλάδο φτάνουν και στα 80,6 ευρώ την ημέρα. Το εμπόριο είναι στα 40 ευρώ μέσο ημερομίσθιο, ενώ οι εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης στα 60 ευρώ. Όσο για την εκπαίδευση; Αν και αριθμεί πάνω από 10.600 εργοδότες, εμφανίζεται με τα χαμηλότερα μεροκάματα, μόλις 31 ευρώ.
Για να βρεις καλύτερο εργοδότη πρέπει να απευθυνθείς στην Ελλάδα σε μεγάλη επιχείρηση. Οι εργοδότες που έχουν πάνω από 10 εργαζομένους προσφέρουν 1433 ευρώ μέσο μισθό στον άνδρα, 1231 ευρώ στην γυναίκα και μέσο όρο 1343 ευρώ. Μιλάμε για διαφορά άνω του 50% σε σχέση με τις μικρές επιχειρήσεις. Ακόμη και η μερική απασχόληση έχει μέσο μισθό 468 ευρώ (20% παραπάνω από τους μικρομεσαίους), με αποτέλεσμα ο τελικός μέσος μισθός για τους μεγάλους εργοδότες να ανέρχεται στα 1159 ευρώ.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις απασχολούν στην Ελλάδα 1,826 εκατομμύρια άτομα. Όσο για τα μεροκάματα, υπάρχουν κλάδοι που προσφέρουν και 110 και 120 ευρώ την ημέρα. Όπως τα διυλιστήρια (115 ευρώ την ημέρα), ο κλάδος των υδάτινων μεταφορών (110 ευρώ την ημέρα) ή ακόμη και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (98 ευρώ).
Η λύση, με τα τωρινά δεδομένα, στο πρόβλημα έλλειψη καλά πληρωμένων θέσεων εργασίας, είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία περισσότερων μεγάλων επιχειρήσεων.
Πηγή thetoc.gr