in

Πότε πληρώνεται ο 13ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα

13ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα

Περισσότεροι από 1.050.000 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εντός του διαστήματος από 1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου 2020 θα λάβουν την ερχόμενη Τρίτη 21 Δεκεμβρίου το Δώρο Χριστουγέννων τόσο από τον εργοδότη τους όσο και από το δημόσιο, ενώ εφόσον η αναστολή συνεχιστεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου, το ποσό που υπολείπεται θα καταβληθεί από το δημόσιο έως τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Χαλκίδα Ευβοίας: Πατέρας κατήγγειλε τον γιό ότι οδηγούσε χωρίς δίπλωμα – Στο αυτόφωρο ο 21χρονο

Εντός των επόμενων ημερών και έως τις 31 Δεκεμβρίου έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από έκτακτες και πάγιες πληρωμές, όπως ειδικές αποζημιώσεις Νοεμβρίου, οι συντάξεις Ιανουαρίου και βέβαια οι πληρωμές των επιδομάτων, που βάσει νόμου πραγματοποιούνται πλέον την τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα, ήτοι στις 31 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, την τελευταία ημέρα του έτους έχει προγραμματιστεί να πληρωθεί και το «διπλό» ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε 256.562 νοικοκυριά.

Παράταση, έως τις 22 Δεκεμβρίου πήρε και η προθεσμία υποβολής του IBAN για τους μακροχρόνια άνεργους δικαιούχους της ειδικής αποζημίωσης των 400 ευρώ, προκειμένου στη συνέχεια να λάβουν το ποσό που δικαιούνται. ΟΙ πληρωμές γίνονται κάποιες ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης, και ήδη ο ΟΑΕΔ έχει καταβάλει τα 400 ευρώ σε 77.500 άτομα.

Πληρώνεται το Δώρο
Η σχετική υπουργική απόφαση με τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και ξεκαθαρίζει ότι οι επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οποτεδήποτε μεταξύ 1.5.2020 έως 31.12.2020 καθώς και οι επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά θα πρέπει να καταβάλλουν τον «13ο μισθό» που αναλογεί στις ημέρες πραγματικής απασχόλησης των μισθωτών τους, έως τις 21 Δεκεμβρίου και το αργότερο έως το τέλος του έτους.

Το κράτος από την πλευρά του, θα καταβάλλει την Τρίτη, τα ποσά που αντιστοιχούν στις ημέρες αναστολής των συμβάσεων. Όπως μάλιστα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, πρόκειται για περισσότερους από 1.050.000 μισθωτούς. Βέβαια, για κάποιους εξ αυτών θα υπάρξει και μια ακόμη πληρωμή, έως τις 31 Ιανουαρίου, που θα αφορά το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 1.12.2020 έως 31.12.2020.

Για το διάστημα αναστολών από 1.5.2020 έως 31.10.2020 καθώς και για το μήνα Δεκέμβριο 2020, το δώρο που πληρώνει το κράτος, υπολογίζεται με μηνιαίο ποσό 534 ευρώ, ενώ για το μήνα Νοέμβριο υπολογίζεται με μηνιαίο ποσό τα 800 ευρώ.

Έτσι, σύμφωνα με τα παραδείγματα που επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του φορολογικού κόμβου taxheaven, εργαζόμενος με 650 ευρώ καθαρό μισθό, που τέθηκε σε αναστολή τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, θα λάβει δώρο από το κράτος και τον εργοδότη της τάξης των 702,43 ευρώ, σε τρεις δόσεις, αυξημένο όμως από το κανονικό κατά 25,35 ευρώ, καθώς στην περίπτωση που δεν υπήρχε το διάστημα των αναστολών, ο εργοδότης θα έπρεπε να του καταβάλλει 677,08 ευρώ.

Αντίστοιχα, μισθωτός με τον ίδιο καθαρό μισθό, αλλά έχοντας τεθεί σε αναστολή σύμβασης κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, θα λάβει επίσης σε τρεις δόσεις, δώρο Χριστουγέννων μειωμένο κατά 21,46 ευρώ, ήτοι 255,62 ευρώ εκ των οποίων τα 393,34 από το κράτος. Χωρίς την αναστολή, το δώρο θα ήταν 677,08 ευρώ.

Η ίδια διαδικασία ως προς τις δόσεις πληρωμών, ισχύει και για τους εργαζόμενους οι οποίοι εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «Συν-Εργασία».

Με την ίδια υπουργική απόφαση καθορίζεται και ο τρόπος υπολογισμού και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών (ασφαλισμένου και εργοδότη ή ασφαλισμένου) επί του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, για τους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και οι οποίες αντιστοιχούν στο χρόνο αναστολής της σύμβασης εργασίας. Υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου του εργαζομένου, και καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι ασφαλιστικές εισφορές για τον e-ΕΦΚΑ επί του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων για τους ανωτέρω εργαζόμενους προσδιορίζονται μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) που υποβάλλεται από τον εργοδότη για το επίδομα εορτών Χριστουγέννων, και στην οποία καταχωρίζονται τα στοιχεία της πραγματικής απασχόλησης.

Εν τω μεταξύ, και με δεδομένες τις υγειονομικές συνθήκες που δεν επιτρέπουν άρση των περιορισμών, ο πρώτος μήνας του νέου έτους θα βρει τους εργαζόμενους και τους εργοδότες να κάνουν χρήση των γνωστών μέτρων της αναστολής συμβάσεων, της τηλεργασίας, του μηχανισμού «Συν-Εργασία» και του κυλιόμενου ωραρίου.

Ήδη, για το «Συν-Εργασία» προωθείται σχετική τροπολογία στη Βουλή. Με την ίδια τροπολογία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί πλαφόν στους μισθούς των εργαζόμενων που εντάσσονται στο πρόγραμμα, μετά την αποκάλυψη περιπτώσεων που επιχειρήσεις είχαν δηλώσει μισθούς της τάξης των 60.000 ή ακόμη και των 80.000 ευρώ. Το πλαφόν ορίζεται στο ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών, ήτοι τα 6.500 ευρώ, με το υπουργείο Εργασίας να εκτιμά ότι έτσι θα τεθεί φραγμός στους επιτήδειους που με στόχο να εισπράξουν υψηλές επιδοτήσεις, καθώς το πρόγραμμα επιδοτεί το 60% του μισού μισθού σε περίπτωση μείωσης ωραρίου 50%, δήλωναν ονομαστικούς μισθούς 80.000 ευρώ, με την επιδότηση να ανέρχεται σε 24.000 ευρώ.

Euro2day.gr

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο

Κώς Βιασμός

Κως: Κόλαση για δύο γυναίκες στα χέρια Πακιστανού – Κακοποίησε και προσπάθησε να πνίξει τη μία

Rapid Test Αμάρυνθος

Αμάρυνθος Ευβοίας: Ξεκίνησε η δειγματοληψία Rapid Test στους οδηγούς ΙΧ – Ουρά τα αυτοκίνητα [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]