Προσοχή: Αυτοί μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας για έλεγχο – Πως θα γίνει ο εντοπισμός των φοροφυγάδων

14 Απριλίου 2023, 5:40 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads

Στο «στόχαστρο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μπαίνουν τουριστικά καταλύματα, καταστήματα εστίασης -αλλά και άλλοι 13 κλάδοι που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα- με διασταυρώσεις στοιχείων ακόμη και μέσα από τις πλατφόρμες κρατήσεων και delivery: Τα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι υπηρεσίες μέσα από έναν κύκλο αιφνιδιαστικών ελέγχων θα αποτελέσουν «οδηγό» για τα επόμενα βήματα. Κατά τους ελέγχους εντοπίστηκαν παραβάσεις σε πάνω από 1 στις επιχειρήσεις δραστηριοτήτων υγείας με την επισκευή αυτοκινήτων και μοτοσικλετών να ακολουθεί.

Εύβοια: Θρήνος στη Δροσιά Χαλκίδας – Έφυγε από την ζωή 54χρονος την ώρα της δουλειάς

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις αιφνιδιαστικές «επισκέψεις» των αρχών σε χιλιάδες εταιρείες, θα αξιοποιηθούν από την ΑΑΔΕ για το νέο κύκλο ελέγχων, όπως βέβαια και τα στοιχεία από τρίτες πηγές, προκειμένου να καταρτιστεί ένα πλάνο που θα φέρει απτά αποτελέσματα στην «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής.

Ποιους κλάδους «χτένισαν» τα ελεγκτικά κλιμάκια

Η στόχευση της Εφορίας θα έχει να κάνει τόσο με κλάδους δραστηριοτήτων, όσο και γεωγραφικές περιφέρειες, αλλά και με φορολογικά αντικείμενα ή συνδυασμούς αυτών.

Ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου στο στόχαστρο μπαίνουν και τα καταλύματα με αξιοποίηση δεδομένων από πλατφόρμες κρατήσεων καθώς και στόχευση λοιπών επιχειρήσεων με αντικείμενο σχετιζόμενο με τον τουρισμό. Επίσης, από «κόσκινο» θα περάσουν και τα καταλύματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ακόμη, στην αιχμή των προτεραιοτήτων της ΑΑΔΕ είναι η δράση εντοπισμού αδήλωτων πωλήσεων μέσω διαδικτύου, με συγκέντρωση και συνδυασμό στοιχείων από τρίτες πηγές, καθώς και ο έλεγχος των καταστημάτων εστίασης μέσω των πλατφορμών των delivery.

Σε δεκατρείς κλάδους όπου έχει παρατηρηθεί η υψηλότερη παραβατικότητα έχει «λοκάρει» η Εφορία, μετά από την σχετική ανάλυση που έχει κάνει η ΑΑΔΕ και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά από τους φορολογικούς ελέγχους.

Συγκεκριμένες είναι όμως και οι περιοχές που θα επικεντρώσει φέτος η εφορία και συγκεκριμένα σε όσες έχουν ιστορικό παραβατικότητας.

Δολιοφθορά στο αντλιοστάσιο των Κονιστρών έφερε διακοπή νερού

Έτσι, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, πραγματοποιήθηκαν μερικοί επιτόπιοι (προληπτικοί) έλεγχοι από τις ΔΟΥ, τα ΕΛΚΕ και τις ΥΕΔΔΕ. Από τις ΔΟΥ και τα ΕΛΚΕ, σε όλη την Επικράτεια πραγματοποιήθηκαν 59.676 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, με το μέσο ποσοστό παραβατικότητας να διαμορφώνεται σε 18,8%.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μερικών επιτόπιων ελέγχων των ΔΟΥ με διαπίστωση παράβασης το έτος 2022 αφορούσαν περιπτώσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείων, σε ποσοστό 95,6%.
Επιπρόσθετα, από το σύνολο των διενεργηθέντων ελέγχων, 25.964 έγιναν σε επιχειρήσεις εστίασης –διασκέδασης και 17.198 έλεγχοι σε εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ η μέση εντοπισθείσα παραβατικότητα ανήλθε σε 17,4% και 15,7% αντίστοιχα.

Σε ποιους κλάδους εντοπίστηκε η υψηλότερη φοροδιαφυγή

Το υψηλότερο ποσοστό παραβατικότητας εντοπίζεται στους ελέγχους επιχειρήσεων δραστηριοτήτων υγείας, που έφτασε στο 56,2%, επί συνόλου 473 ελέγχων που διενεργήθηκαν. Ακολουθούν:

  • Το «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο – Επισκευή αυτοκινήτων και μοτοσικλετών με 44%.
  • Οι χερσαίες μεταφορές και μεταφορές μέσω αγωγών με 43,3%.
  • Αθλητικές Δραστηριότητες με 27,7%
  • Φυτική και ζωική παραγωγή, Θήρα με 26,7%.
  • Οι εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες με ποσοστό παραβατικότητας 25,6%.
  • Καταλύματα με 21,9%.
  • Δραστηριότητες Υπηρεσιών Εστίασης με 17,4%.
  • Λιανικό Εμπόριο 15,7%.
  • Χονδρικό Εμπόριο με 14,5%.
  • Βιομηχανία Τροφίμων με ποσοστό παραβατικότητας 14,2%.

Ποια είναι η γεωγραφική κατανομή της φοροδιαφυγής

Ως προς τη γεωγραφική κατανομή της φοροδιαφυγής, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό εντοπισθείσας παραβατικότητας (28,1%) σε 5.993 ελέγχους και ακολουθούν η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην οποία πραγματοποιήθηκαν 2.405 έλεγχοι και εντοπίστηκαν παραβάσεις στο 26,4% αυτών και η περιφέρεια Ιονίων Νήσων με το ποσοστό εντοπισθείσας παραβατικότητας να ανέρχεται σε 24,7% σε σύνολο 4.197 ελέγχων.

Το χαμηλότερο ποσοστό παραβατικότητας (11,04%) εντοπίστηκε στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου πραγματοποιήθηκαν 2.499 έλεγχοι.

Πηγή enikos.gr

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.