Συνεχίζονται και τον Απρίλιο οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, με μικρότερη όμως ένταση σε σχέση με αυτές που έχουν γίνει το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν αυξηθεί οι τιμές σε τουλάχιστον 100 βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα και απορρυπαντικά. Πρόκειται για τον μήνα με τις λιγότερες ανατιμήσεις, καθώς, σύμφωνα πάντα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «R», τον Ιανουάριο ανατιμήθηκαν 500 βασικά αγαθά, τον Φεβρουάριο άλλα 500 και τον Μάρτιο 200 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, σε ποσοστό που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασε ακόμη και το 20%.

Στο ίδιο διάστημα -και συγκεκριμένα τον Μάρτιο- ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων και εμπορικές επιχειρήσεις προχώρησαν σε μειώσεις περίπου 50 προϊόντων. Ο Απρίλιος είναι ένας μήνας κατά τον οποίο πάντα μειώνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που προχωρούν σε ανατιμήσεις, καθώς έχουν προηγηθεί αυτές του πρώτου διμήνου του έτους.

Το ζήτημα είναι ότι δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται το κόστος των προϊόντων, παρότι οι τιμές στα ενεργειακά προϊόντα, δηλαδή στο φυσικό αέριο, στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο πετρέλαιο μπρεντ, σημειώνουν εντυπωσιακή μείωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές της εβδομάδας το φυσικό αέριο βρέθηκε στα περίπου 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα βρέθηκε ακόμη και κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα – και συγκεκριμένα στα 89 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «R» μέχρι στιγμής, έως το τέλος Απριλίου δύο επιχειρήσεις αναμένεται να προχωρήσουν σε μείωση της τιμής των προϊόντων τους. Πρόκειται για μια εταιρεία από τον κλάδο της ζάχαρης, όπου η μείωση της τιμής θα φτάσει το 1,5%, και για μια εταιρεία που εμπορεύεται άλευρα, όπου η τιμή θα μειωθεί σε ποσοστό 5%. Ωστόσο, για άλλον έναν μήνα οι ανατιμήσεις είναι περισσότερες από τις μειώσεις, με αποτέλεσμα η τιμή πώλησης βασικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα, να βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.