Συντάξεις: “Ξεπαγώνουν” από το 2023 μετά από 12 χρόνια – Τα σενάρια για αυξήσεις

Ξεπαγώνουν από το 2023 οι συντάξεις ΄ύστερα από 12 χρόνια.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ EVIATHEMA

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, ύστερα από 12 χρόνια απωλειών «ξεπαγώνουν» από το 2023 όλες οι συντάξεις, με προοπτική να δοθεί έστω και μια μικρή αύξηση της τάξης του 3% – 4% ( το 2022 είναι το τελευταίο έτος το οποίο με τον νόμο απαγορεύονται οι αυξήσεις στις συντάξεις).

Σύμφωνα με τα ισχύοντα (νόμος Βρούτση), από 1-1-2023 οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι σε ποσοστό 50% κατά τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 2,5% τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι γύρω στο 3%-3,2%.

Όλα όμως θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας σε συνάρτηση με την εξέλιξη της πανδημίας, ωστόσο με τις προοπτικές να καταγράφονται ευοίωνες.

Ειδικότερα, προβλέπεται (Νόμος 4670/2020) ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο (2), και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Υπενθυμίζεται ότι σε αναμονή βρίσκονται οι συνταξιούχοι εν όψει των αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων για τα αναδρομικά τους

Διαβάστε Επίσης:

Γίνεται μέλος στην επίσημη κοινότητα του eviathema.gr στο VIBER ΕΥΒΟΙΑ ΒΗΜΑ ΖΟΥΜ ΝΕΑ ΧΑΛΚΙΔΑ EVIATHEMA για άμεση ενημέρωση

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο  GOOGLE NEWS ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΥΒΟΙΚΗ EVIATHEMA και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάντε εγγραφή στο Κανάλι του eviathema.gr στο YOUTUBE EVIATHEMA για αποκλειστικά Βίντεο Ρεπορτάζ

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια