Τα τρία «SOS» για σύνταξη πριν από τα 62

Με φόντο το κύμα φυγής που συνεχώς… φουσκώνει, ενώ εκτιμάται ότι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης θα ξεπεράσουν τις 200.000-220.000

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ EVIATHEMA

Τα 3 σημεία-κλειδιά που θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι ασφαλισμένοι σχεδιάζουν να συνταξιοδοτηθούν παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» μέσα από έναν χρήσιμο οδηγό, τη στιγμή που το κύμα φυγής στη σύνταξη εντείνεται.\

Οι μαζικές αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 200.000-220.000 (30% αυξημένες σε σχέση με πέρυσι), προέρχονται κυρίως από όσους ασφαλισμένους ανησυχούν μήπως καταργηθεί η πρόωρη συνταξιοδότηση από την 1η Ιανουαρίου 2021, κάτι που το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει κατηγορηματικά. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 «κλειδώνουν» τα όρια συνταξιοδότησης (62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης και 67 έτη με 15 χρόνια ασφάλισης).

Ο αυξημένος αριθμός αιτήσεων προέρχεται κυρίως από:

  • Εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για τη λήψη μειωμένης σύνταξης, όπως μητέρες 55 ετών και πάνω.
  • Εργαζομένους στο Δημόσιο που συμπληρώνουν 35ετία το 2018, το 2019, το 2020 και το 2021. Μόνο στον e-ΕΦΚΑ οι αιτήσεις συνταξιοδότησης δημοσίων υπαλλήλων θα διπλασιαστούν έως το τέλος του χρόνου. Το πρώτο εξάμηνο του 2021 ήταν 290 και έως το τέλος της χρονιάς θα φτάσουν τις 550, όταν το 2020 αποχώρησαν 274 άτομα.
  • Εργαζομένους που οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή, λόγω της πανδημίας.
  • Ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους που επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση των 40 ετών εργασίας και 62 ετών. Και αυτό γιατί πλέον είναι περισσότερο συμφέρον για αυτούς να συνταξιοδοτηθούν και να συνεχίσουν να εργάζονται, παίρνοντας ταυτόχρονα το 70% της σύνταξής τους.

%CE%9F%CE%A1%CE%9F%CE%99 %CE%9A%CE%91%CE%99 %CE%9F%CE%99 %CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%AB%CE%A0%CE%9F%CE%98%CE%95%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3 %CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A9%CE%A1%CE%97%CE%A3 %CE%95%CE%9E%CE%9F%CE%94%CE%9F%CE%A5

Ας δούμε όμως ποια είναι τα 3 σημεία-κλειδιά για τη σύνταξη πριν από τα 62, εν όψει των αλλαγών που επέρχονται από το νέο έτος:

Πλασματικά έτη: Το δικαίωμα για αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων ασφάλισης εξακολουθεί να ισχύει κανονικά και δεν καταργείται μετά την 1/1/2021. Η μεγάλη πλειονότητα των ασφαλισμένων κάνει χρήση πλασματικών ετών για να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα από το κανονικό. Αιτήσεις εξαγορών ή αναγνώρισης πλασματικών χρόνων με σκοπό τη θεμελίωση δικαιώματος μπορούν να υποβληθούν οποτεδήποτε, είτε μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης είτε μεταγενέστερα ή ακόμα και νωρίτερα από αυτήν.

Η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ με έκπτωση είτε με δόσεις ή ακόμη και με παρακράτηση από τη σύνταξη. Μεγάλες κερδισμένες είναι οι μητέρες, καθώς – υπό προϋποθέσεις – μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου έως και 9 χρόνια γρηγορότερα, ενώ οι άνδρες αποχωρούν μέχρι και 6½ χρόνια νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέξουν τι είδους πλασματικά χρόνια θα αναγνωρίσουν ή θα εξαγοράσουν, όπως για παράδειγμα χρόνος για τα τέκνα, τις σπουδές, τα κενά ασφάλισης αλλά και τη στρατιωτική θητεία των ανδρών. Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας είναι ο μόνος πλασματικός χρόνος που μπορεί να εξαγοραστεί ώστε να συνυπολογιστεί σε οποιαδήποτε κατηγορία συνταξιοδότησης ανδρών και να οδηγήσει σε αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης.

Προσυνταξιοδοτική βεβαίωση: Αιτήσεις στον ΕΦΚΑ δύο χρόνια προτού συμπληρώσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα πρέπει να υποβάλουν όλοι οι ασφαλισμένοι για να πάρουν πιο γρήγορα τη σύνταξη. Πλέον η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση είναι υποχρεωτική πριν από την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης, ιδίως σε όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση με «ένσημα» σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία.

Η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση πιστοποιεί τον χρόνο ασφάλισης των υποψήφιων συνταξιούχων στα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ κ.λπ.) έτσι όπως έχει διαμορφωθεί δύο χρόνια προτού συμπληρώσουν το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν, με σκοπό όταν συμπληρώσουν την ηλικία συνταξιοδότησης να μη χρειάζεται να καταμετρηθούν όλα τα ένσημα, αλλά μόνο αυτά που θα έχουν πραγματοποιηθεί από την έκδοση της προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης.

Μειωμένη από το ΙΚΑ: Χρειάζεται προσοχή για όσους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη με προϋποθέσεις του πρώην ΙΚΑ. Και αυτό γιατί είναι απαραίτητο να έχουν 100 ένσημα κάθε έτος τα τελευταία πέντε χρόνια, προτού κάνουν αίτημα συνταξιοδότησης. Οι ημέρες ασφάλισης δεν είναι απαραίτητο να είναι πραγματικές. Μπορούν να συμπληρωθούν με επιδοτούμενες ημέρες ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ή με προαιρετική ασφάλιση.

Διαβάστε Επίσης:

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News