in

“Διψούν” για σπουδές στην Ιατρική του ΑΠΘ – Για 60 θέσεις 950 αιτήσεις από 20 χώρες

Ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε, διεθνώς, το πρώτο αγγλόφωνο τμήμα Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

σπουδές στην Ιατρική του ΑΠΘ

Για 60 θέσεις που προκήρυξε διεθνώς η Ιατρική κατατέθηκαν συνολικά 950 αιτήσεις, αριθμός ο οποίος χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα μεγάλος.

Ο μισός περίπου αριθμός αιτήσεων υποβλήθηκε από Κύπριους.

Ειδικότερα οι αιτούντες προέρχονται από 20 χώρες, όπως ΗΠΑ, Κύπρο, Αυστραλία, Γερμανια, Γαλλία, Κίνα, Τουρκία , Αίγυπτο, Αλβανία, Αφγανιστάν, Βιετνάμ, Δανία, ΗΒ, Ιορδανία, Λόιβανο, Νέα Ζηλανδία, Νότιο Αφρική, Ολλανδία, Σουηδία , Σρι Λάνκα.

Τα δίδακτρα για τους φοιτητές στο αγγλόφωνο τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ έχουν καθοριστεί στις 12.000 ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό αφορά αποκλειστικά την φοίτηση και δεν περιλαμβάνει παροχές φοιτητικής μέριμνας.

Το Τμήμα Ιατρικής είναι ένα από τα τέσσερα Τμήματα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ιδρύθηκε ως Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1942 με το ΦΕΚ αρ. 28 – 18/2/1942 τ.Α’, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα. Τα αίτια της καθυστέρησης της ίδρυσής της κατά 17 χρόνια, σε σχέση με την αρχική ίδρυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να αναζητηθούν, εκτός των άλλων, και στις αντιστάσεις που προέβαλε, για συντεχνιακούς λόγους, το τότε ιατρικό κατεστημένο της πόλης. Ο αριθμός των φοιτητών της κατά το πρώτο ακαδημαϊκό έτος λειτουργίας της (1942-43) ανήλθε σε 385, από τους οποίους 274 ήταν άντρες.

Μερικά από τα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετώπισε η σχολή, όπως αναφέρονται στο λεύκωμα «63 Χρόνια Ιατρικής Σχολής», ήταν η αδυναμία προσέλευσης εκλεγέντων καθηγητών από την Αθήνα, η παύση και η επανάκριση των καθηγητών μετά την απελευθέρωση και οι ελλείψεις σε υποδομές. Οι πρώτοι καθηγητές των τακτικών εδρών της σχολής ήταν οι: Ν. Μιχαλακέας, Α. Κοτσαύτης, Σ. Σαμαράς, Ν. Κλεισιούνης, Κ. Ηλιάκης, Γ. Πάγκαλος, Γ. Χατζηβασιλείου, Γ. Δεληγιάννης, Κ. Αλεξανδρίδης, Μ. Πετζετάκης, Π. Φωτεινός και Σ. Βέρας.

Η Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μετονομάστηκε σε Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 1 του Ν. 1268/1982 και το άρθρο 6 παρ. 11 του Ν. 1351/1983.

Με το Π.Δ. 247/2004 (ΦΕΚ 235/30.11.2004 τ.Α’) η Σχολή Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καταργήθηκε και το Τμήμα Ιατρικής που υπαγόταν σ’ αυτήν επανήλθε στο πρότερο καθεστώς της Ιατρικής Σχολής. Ως ημερομηνία μετονομασίας του Τμήματος Ιατρικής σε Ιατρική Σχολή ορίστηκε η 11η Ιουλίου 2005 (συν. Συγκλήτου 2770/29.6.2005 & 1205/27.7.2005 Πρυτ. Συμβουλίου του Α.Π.Θ.). Με το ΠΔ 98/2013 (ΦΕΚ 134/5.6.2013 τ.Α’) η Ιατρική Σχολή μετονομάστηκε σε Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας.

Σκοπός του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. είναι η εκπαίδευση των φοιτητών της και η παραγωγή υψηλού επιπέδου ιατρικού επιστημονικού δυναμικού για τη χώρα. Επίσης, στόχο αποτελεί η παραγωγή αξιόλογου ερευνητικού έργου, τόσο αυτοδύναμου, όσο και σε συνεργασία με άλλα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Γίνεται προσπάθεια, η επαφή με την ερευνητική διαδικασία να αρχίζει ήδη από το διάστημα της προπτυχιακής εκπαίδευσης των φοιτητών, με τη συμμετοχή τους σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα των Εργαστηρίων και των Κλινικών, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάζονται, κυρίως, στο Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Ιατρικής (ΕΣΙΣΑΠΘ) που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια.

Βασικός εκπαιδευτικός στόχος του Τμήματος είναι, πρώτα από όλα, η μετάδοση στους φοιτητές των ηθικών αξιών, που διέπουν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος-λειτουργήματος, και η εξασφάλιση των επιστημονικών γνώσεων, που θα τους επιτρέψουν να διαγιγνώσκουν και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα γενικά ιατρικά προβλήματα, τα οποία θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν μετά την αποφοίτησή τους από το Τμήμα.

Παράλληλα, τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος στελεχώνουν τα νοσοκομεία και τις λοιπές μονάδες Δημόσιας Υγείας, προσφέροντας, με τον τρόπο αυτό, ένα σημαντικό κοινωνικό έργο.

Πηγή esos

Χαλκίδα: “Βαρύς ο πέλεκις” για καφέ μπαρ στην παραλία – 5000 πρόστιμο και αυτόφωρο στον ιδιοκτήτη για όρθια άτομα

Εύβοια: 30χρονος πιάστηκε με χάπια χωρίς συνταγή από την Γ ΟΠΚΕ – Άμεση η σύλληψή του

Ευβοία: 62χρονη έβαλε φωτιά μέσα στο ίδιο της το σπίτι

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ – Ερέτρια Εύβοιας: Εξαφανίστηκε 65χρονος την ώρα που έκανε μπάνιο στον Μαλακόντα – Συναγερμός στις λιμενικές αρχές

Τροχαίο στην Εύβοια – Φορτηγό τούμπαρε στην μέση του δρόμου [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Χαλκίδα: Φωτιά στην υψηλή γέφυρα – Νεαροί έριξαν δυναμιτάκια και “λαμπάδιασε” ο τόπος

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι

Μετά την Μύκονο…στην Κύμη ο Ηλίας Βρεττός για διακοπές [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]]

Χρήματα

Κατώτατος μισθός: Στις 26 Ιουλίου αποφασίζει το υπουργικό συμβούλιο