Soft skills που χρειάζεσαι σε όποιον κλάδο κι αν εργάζεσαι

29 Αυγούστου 2023, 12:23 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads

Ο σύγχρονος επαγγελματικός κόσμος εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, απαιτώντας από τους επαγγελματίες να έχουν όλο και περισσότερα προσόντα που δεν αφορούν μόνο στο επάγγελμά τους, αλλά και σε επιπλέον δεξιότητες που έχουν να κάνουν με τις διαπροσωπικές ικανότητες επικοινωνίας, την προσέγγιση της εργασίας και τη συναισθηματική νοημοσύνη -τα λεγόμενα soft skills.

Τα soft skills δεν είναι απαραίτητα μόνο σε κάποια επαγγέλματα, αλλά σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς, οπότε είναι απαραίτητο να τα έχει κανείς, ώστε να επιτύχει σε όποιο επάγγελμα κι αν έχει επιλέξει να κάνει. Ποιά είναι όμως τα πιο σημαντικά soft skills; Τα μοιραζόμαστε μαζί σου παρακάτω!

Κριτική σκέψη και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων

Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά soft skills σε όλους τους τομείς, καθώς δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τη σύγχρονη τεχνολογία, όσο εξελιγμένη κι αν είναι. Ένας εργαζόμενος που μπορεί να αναλύσει περίπλοκες καταστάσεις και να χρησιμοποιήσει την κριτική του σκέψη για να επιλύσει σύνθετα προβλήματα είναι πολύτιμος για κάθε οργανισμό και εταιρεία. Είτε πρόκειται για έναν απόφοιτο σχολής μηχανικών που τώρα μπαίνει στον επαγγελματικό στίβο, είτε για έναν πεπειραμένο δικηγόρο που αναλαμβάνει την υπεράσπιση του πελάτη του, τα προσόντα αυτά είναι απαραίτητα για τη διαχείριση απρόβλεπτων καταστάσεων, αλλά και την εύρεση αποτελεσματικών λύσεων!

Επικοινωνιακές δεξιότητες

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες είναι μεγάλο προσόν για όλους τους τομείς της ζωής μας, πόσω μάλλον για την εργασία μας. Η σωστή και αποτελεσματική επικοινωνία είναι ο πυρήνας κάθε αλληλεπίδρασης στον επαγγελματικό χώρο, είτε πρόκειται για την επικοινωνία με τους πελάτες, είτε με τους συναδέλφους. Οι καλές επικοινωνιακές δεξιότητες περιλαμβάνουν την ικανότητα έκφρασης με ακρίβεια και σαφήνεια, το να ακούει κάποιος προσεκτικά τον συνομιλητή του, να μπορεί να μεταφέρει ιδέες με ξεκάθαρο τρόπο, αλλά και το να προσαρμόζει το ύφος της επικοινωνίας, ανάλογα με το εκάστοτε κοινό. Για παράδειγμα, ένας γιατρός θα πρέπει να είναι ικανός να επικοινωνήσει με κατανοητό τρόπο στον ασθενή περίπλοκες ιατρικές έννοιες, όπως και ένας πωλητής θα πρέπει να παρουσιάσει το προϊόν που πουλάει με τρόπο που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών.

Ικανότητα διαχείρισης χρόνου

Η ικανότητα ενός επαγγελματία να διαχειρίζεται αποτελεσματικά το χρόνο που έχει στη διάθεσή του είναι καθοριστικής σημασίας για την παραγωγικότητά του, αλλά και για την επιτυχία του κάθε project. Σε οποιοδήποτε τομέα και αν δουλεύει κάποιος, θα πρέπει να είναι ικανός να βάζει προτεραιότητες, να ολοκληρώνει το κάθε project μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια, αλλά και να κάνει multitasking. Η ιεράρχηση των καθηκόντων και η ευελιξία στην οργάνωση είναι επίσης πολύ σημαντικά, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία μιας επιχείρησης, αλλά και να εξασφαλιστεί ότι όλα γίνονται βάσει προγράμματος.

Προσαρμοστικότητα

Σε έναν κόσμο που κινείται με τόσο γρήγορους ρυθμούς, δημιουργώντας διαφορετικά δεδομένα κάθε λεπτό, η προσαρμοστικότητα είναι ένα από τα πιο σημαντικά soft skills που μπορεί να έχει κανείς, όχι μόνο σε επαγγελματικό, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Όσον αφορά στο επαγγελματικό επίπεδο όμως, οι επαγγελματίες οι οποίοι είναι ικανοί να προσαρμόζονται στις αλλαγές, από τις μεταβολές στην αγορά, μέχρι τις τεχνολογικές εξελίξεις, είναι πολύ πιο πιθανό να εξελιχθούν και να πετύχουν. Παράλληλα, ο σύγχρονος εργαζόμενος θα πρέπει να είναι ευέλικτος, να μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα σε νέες συνθήκες, αλλά και σε νέες αρμοδιότητες που του ανατίθενται.

Ομαδικό πνεύμα

Η ικανότητα ενός επαγγελματία να εργάζεται αποτελεσματικά στα πλαίσια μιας ομάδας και να έχει ομαλή συνεργασία με τους συναδέλφους του είναι ένα από τα πιο σημαντικά soft skills. Άλλωστε, τα αποτελέσματα σε οποιοδήποτε οργανισμό ή εταιρεία δεν τα φέρνει το κάθε άτομο μεμονωμένα, αλλά οι ομάδες. Πολύ σημαντικό ρόλο λοιπόν στο κομμάτι αυτό παίζουν τα ηγετικά μέλη της κάθε ομάδας, τα οποία οφείλουν να βοηθήσουν τα μέλη της να αναπτύξουν τη δεξιότητα αυτή και να ενθαρρύνουν την ομαδικότητα. Έτσι, η κάθε ομάδα και κατ’ επέκταση η εταιρεία θα μπορούν να πετυχαίνουν τους στόχους τους και να αναπτυχθούν, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι θα νιώθουν ότι είναι μέρος της επιτυχίας!

Παρόλο λοιπόν που οι επαγγελματικές γνώσεις και η εμπειρία είναι πολύ σημαντικά για να κάνει ο εργαζόμενος σωστά τη δουλειά του, τα soft skills είναι η βάση στην οποία χτίζεται τελικά μία επιτυχημένη καριέρα. Επομένως, τόσο όσοι ξεκινούν τώρα την καριέρα τους, όσο και όσοι μετρούν πολλά χρόνια εμπειρίας, θα πρέπει να επενδύσουν σε αυτά και να τα αξιοποιήσουν για να εξελιχθούν σαν επαγγελματίες και σαν άνθρωποι!

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.