in

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τον Κώστα Σκανδαλίδη εξετάζει να «κατεβάσει» Υποψήφιο στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος το ΠΑΣΟΚ

Τα πάνω κάτω στην εκλογική αναμέτρηση των αυτοδιοικητικών εκλογών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος αναμένεται να φέρει η απόφαση του ΠΑΣΟΚ που εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο, να «κατεβάσει» ως υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Κώστα Σκανδαλίδη, ένα από τα πιο βαριά και ιστορικά ονόματα του κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να βάλει στη μάχη των εκλογών το βαρύ πυροβολικό του  αλλάζοντας τα δεδομένα και δημιουργώντας πρόβλημα τόσο στην υποψηφιότητα που θα στηρίξει η Νέα Δημοκρατία όσο και σε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι γνωστό ότι μετά την έντονη οικονομική κρίση στις αρχές της προηγούμενη δεκαετίας, που οδήγησε σε συρρίκνωση τα μεγάλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε εξολοκλήρου, την πολιτική κρίση που ακολούθησε με τα ποσοστά του να συρρικνώνονται κάτω από το 10 %. Στην ουσία ήταν ο πολιτικός χώρος που «πήρε πάνω του» όλο το μερίδιο του πολιτικού κόστους των μνημονίων παρά το ότι δεν υπήρξαν αμέτοχα τα άλλα μεγάλα κόμματα και οι ψηφοφόροι του μοιράστηκαν ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε να καλύψει το κενό που δημιούργησε η πολιτική συρρίκνωση του παλαι ποτέ κραταιού κόμματος που δημιούργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Η δημοσκοπική άνοδος που συνοδεύεται από την αλλαγή ηγεσίας και οι προσδοκίες που δημιουργεί το νέο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη, δημιούργησαν τη ανάγκη νέων σχεδιασμών στο εκλογικό πεδίο, καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί πλέον να παρακολουθεί τις εκλογικές αναμετρήσεις ως απλός θεατής αλλά επιθυμεί να μπει στο πολιτικό σκηνικό ξανά ως πρωταγωνιστής.

Αποφάσισε λοιπόν να επιστρατεύσει όλα τα ιστορικά στελέχη και όλα τα δυνατά του χαρτιά στις Περιφερειακές εκλογές κάνοντας μια πρόβα επιστροφής στους κυρίαρχους εκλογικούς παίκτες.

Για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος εξετάζεται σοβαρά το όνομα του Κώστα Σκανδαλίδη.

Αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο κύριος εκλογικός κορμός του Κώστα Μπακογιάννη, παλιότερα και του Φάνη Σπανού σήμερα προέρχεται από την δεξαμενή στελεχών του ΠΑΣΟΚ και ότι μεγάλο μέρος ψηφοφόρων του Βαγγέλη Αποστόλου το 2014 και του Δημήτρη Αναγνωστάκη το 2019 προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ τότε γίνεται αντιληπτό ότι η κάθοδος του Κώστα Σκανδαλίδη ως υποψήφιου περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος δημιουργεί νέα δεδομένα και περιπλέκει πολύ το εκλογικό σκηνικό.

Το βιογραφικό του Κώστα Σκανδαλίδη

Γεννήθηκε στην Καρδάμαινα της Κω στις 11 Ιανουαρίου 1953. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και ειδικεύτηκε στη μικροηλεκτρονική, αλλά κυρίως εργάστηκε ως δημοσιογράφος.
Δραστηριοποιήθηκε στο ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του το 1974, και διετέλεσε αναπληρωτής γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης συνεργάστηκε και με τους τέσσερις προέδρους του κινήματος και επιδίωξε πάντοτε τους χαμηλούς εσωκομματικούς τόνους.
Διετέλεσε υπεύθυνος Τύπου του Δήμου Αθηναίων (1979 – 1981), ειδικός σύμβουλος στα υπουργεία Πολιτισμού, Εθνικής Οικονομίας και Τύπου (1981 – 1985), διευθυντής της εφημερίδας του ΠΑΣΟΚ «Εξόρμηση» (1985 – 1990), υπουργός Αιγαίου (1993 – 1994), υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1994 – 1995), γραμματέας του ΠΑΣΟΚ (1995 – 2001, ο μακροβιότερος), ξανά υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (2001 – 2004) και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (2010 – 2012).
Από το 1989 μέχρι το 2000 ήταν βουλευτής Δωδεκανήσου, ενώ από το 2000 μέχρι σήμερα εκλέγεται στην Α΄ Αθηνών.
Επιλέχθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως υποψήφιος για το Δήμο Αθηναίων για τις δημοτικές εκλογές του 2006 όπου αναμετρήθηκε εκλογικά με τον υποψήφιο της Ν.Δ. Νικήτα Κακλαμάνη από τον οποίο ηττήθηκε. Στις 13 Σεπτεμβρίου παραιτήθηκε από βουλευτής δηλώνοντας ότι επιθυμεί να αφοσιωθεί στα προβλήματα της Αθήνας. Τη θέση του κατέλαβε ο Γεράσιμος Αρσένης, ως πρώτος επιλαχών του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών.
Στις 28 Σεπτενβρίου του ιδίου έτους ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο ίδιος την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ . Αναδείχθηκε τελικά τρίτος σε αριθμό ψηφοδελτίων στις εσωκομματικές εκλογές της 11 Νοεμβρίου, με τον Γιώργο Παπανδρέου να εκλέγεται και πάλι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να λαμβάνει τη δεύτερη θέση.
Είναι παντρεμένος με τη Βασιλική (Μπέτυ) Παναγοπούλου από το 1989 και έχουν ένα γιο. Είναι συγγραφέας πολιτικών και λογοτεχνικών βιβλίων από τα οποία ξεχωρίζει το Μέσα από την Ελλάδα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2003).

Ο Σπύρος Πνευματικός για την Παγκόσμια ημέρα Ποδηλάτου

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, μετά τη μαραθώνια απολογία τους, οι δύο ψαράδες που κατηγορούνται για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη, τον Ιανουάριο του 2021.