Ακύρωσε την συνάντησή του ο Σούνακ με τον Μητσοτάκη – Για απρέπεια κάνει λόγο το Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη εργασίας, κατά την οποία θα έχει επαφές με επενδυτές, μέλη της ελληνικής ομογένειας, καθώς και συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, αλλά και με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ.

mitsotakis 1

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ αιφνιδιαστικά ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση που θα είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκαλώντας την αντίδραση του Έλληνα Πρωθυπουργού.

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.

Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του.

Η απόφαση για την ακύρωση της συνάντησης ήρθε μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργού στο BBC One και τη δημοσιογράφο Laura Kuenssberg που έκανε αίσθηση στην Βρετανία επειδή μίλησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Μιλώντας, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».

«Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επιβεβαιώνει την ακύρωση η Βρετανική Κυβέρνηση

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση της συνάντησης και ανέφεραν στο βρετανικό δίκτυο ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ανώτερη πηγή των Συντηρητικών είπε στο BBC: «Ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από σχολιασμούς σχετικά με τα μάρμαρα του Έλγιν πριν από αυτήν. Η θέση μας είναι σαφής: Τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του βρετανικού μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να υποδηλώνει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση».

Εντύπωση κάνει το γεγονός ότι η πηγή των Συντηρητικών αναφέρθηκε σε «Ελγίνεια μάρμαρα» και όχι σε Γλυπτά του Παρθενώνα.

Μάλιστα το βρετανικό δίκτυο τονίζει ότι ο Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε με την συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού και όσα είπα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.