Αλέξης Τσίπρας: “Η Ρωσία επέλεξε το αιματοκύλισμα”

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως δεν έχουμε λόγο να εμπλακούμε στην πολεμική αντιπαράθεση

ΤΣΙΠΡΑΣΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του τηλεοπτικού σταθμούς ANT1 κλήθηκε να απαντήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είπε πως ενώ δεν ξέρει αν θα διαρκέσει πολύ, «πλέον θα βλέπουμε έναν σκληρό Ψυχρό Πόλεμο καθώς η γεωπολιτική σκακιέρα μετατοπίζεται ανατολικά».

«Θεωρώ ότι είναι μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την ανθρωπότητα και την Ευρώπη. Πρόκειται για μια εισβολή σε ευρωπαϊκή χώρα. Δεν θα πω πως είναι πρωτοφανές μιας και έχει ξανασυμβεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ρωσία, μια πυρηνική δύναμη, που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και παραβιάζει ωμά το διεθνές δίκαιο και επιλέγει το αιματοκύλισμα. Κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο απώτερος στόχος. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και με μεγάλη αγωνία για τους Έλληνες στην περιοχή», υποστήριξε αρχικά και συνέχισε:

«Δεν μπορώ να ξέρω αν θα τελειώσει σύντομα, αλλά και να τελειώσει σύντομα, ανεξάρτητα από την έκβασή του, οι συνέπειες θα είναι δραματικές. Μετά την 24η Φεβρουαρίου έχει αλλάξει ο κόσμος. Ξυπνήσαμε ξανά σ’ έναν κόσμο διπολικό. Πλέον, θα βλέπουμε ένα σκληρό Ψυχρό Πόλεμο. Στην άλλη πλευρά δεν θα είναι μονάχα η Ρωσία, αλλά η σκακιέρα μετατοπίζεται ανατολικά. Ίσως να δούμε μια οικονομική συμμαχία της Ρωσίας με την Κίνα και πιθανώς με την Ινδία. Για την Ευρώπη αυτή η εξέλιξη θα είναι μια δυσμενής εξέλιξη και γεωπολιτικά και οικονομικά».

«Δεν είναι εύκολος δρόμος για τη Ρωσία», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας επίσης πως η Κίνα φαίνεται να είναι ο «μεγάλος εταίρος» στη συμμαχία αυτή καθώς και ότι τώρα «κερδίζει χρόνο και δυνατότητες».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε επίσης μέγα λάθος του πρωθυπουργού την παροχή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και ανέφερε πως δεν έχουμε λόγο να εμπλακούμε στην πολεμική αντιπαράθεση.

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!