in

Ανατροπές στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια

Έχουν βρεθεί οι πέντε-αναζητούνται τρείς εκ των οποίων δύο γυναίκες

Για τα πέντε από τα οκτώ ονόματα έχουν κατασταλάξει στο επιτελείο του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να στελεχωθεί το ψηφοδέλτιο της Εύβοιας ενώ σε  τρείς περίπου εβδομάδες αναμένονται ανακοινώσεις..

Το eviathema κάνοντας ρεπορτάζ διαπίστωσε πως σε πρώτη φάση τα έξι από τα οκτώ ονόματα είναι γνωστά όμως ένα από αυτά θα μείνει εκτός..

Έτσι λοιπόν μέχρι στιγμής από αυτούς που έχουν καταθέσει υποψηφιότητα  ή αλλιώς τον εαυτό τους στη διάθεση του κόμματος οι έξι «σίγουροι» ( εκτός απρόοπτου -γιατί το μόνο σίγουρο στη ζωή και την πολιτική είναι πως δεν υπάρχει τίποτα σίγουρο) είναι οι εξής: (κατά αλφαβητική σειρά)

-Αλέξανδρος Θεοδώρου (επιχειρηματίας αντιδήμαρχος Κύμης)

-Κατερίνα Καζάνη (Γιατρός πρώην δημοτική σύμβουλος Χαλκίδας)

-Γιάννης Καλαβρής (δικηγόρος με καταγωγή από τα ψαχνά)

-Γιώργος Μπουραντάς( Μηχανικός πρώην αντιδήμαρχος Χαλκίδας δημ.σύμβουλος)

-Θάνος Παλαιολόγος  (δικηγόρος από τη Χαλκίδα)

-Θανάσης Τάρτης (δικηγόρος από τη Χαλκίδα)

 

Αυτά είναι τα ονόματα των έξι επικρατέστερων για το ψηφοδέλτιο και βάσει της λογικής το ΠΑΣΟΚ χρειαζόταν ακόμα δυο πρόσωπα για να συμπληρώσει στους Οκτώ.

 

Ενας κόβεται λόγω πολιτικής γεωγραφίας

 

Κάθε κόμμα όμως που θέλει να λέγεται σοβαρό δεν  εξετάζει μόνο την απλή συμπλήρωση των ονομάτων ούτε την δυναμική των υποψηφίων αλλά ..και την γεωγραφική κατανομή.

Όπως είναι η πολιτική γεωγραφία της Εύβοιας ένας καλός σχεδιασμός θα μπορούσε να είναι ο εξής: Τέσσερα άτομα από την Χαλκίδα και τους όμορους δήμους (Μεσσαπία Ερέτρια) λόγω της μεγαλύτερης συγκέντρωσης του πληθυσμού (πάνω από τους μισούς κατοίκους της Εύβοιας βρίσκονται γύρω από τη Χαλκίδα) δύο υποψήφιοι από την κεντρική Εύβοια , ένας από την Κάρυστο και ένας από την Βόρεια Εύβοια..

Η Καρυστία και η βόρεια Εύβοια λόγω μικρότερου πληθυσμού θέλουν υποψήφιους αλλά όχι πάνω από έναν .

Αυτός με ορισμένες διαφορετικές προσαρμογές αναλόγως του διαθέσιμου πολιτικού προσωπικού στην κάθε εκλογική αναμέτρηση και των επιμέρους ιδιαιτεροτήτων θα μπορούσε να είναι  ένας ικανοποιητικός πολιτικός σχεδιασμός.

 

Άρα λοιπόν οι έξι που έχουν ήδη βρεθεί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της πολιτικής γεωγραφίας και ένας των οποίων (δεν θα αποκαλύψουμε ποιος, γιατί την τελευταία στιγμή μπορεί να αλλάξει )θα κοπεί..

Και θα «κοπεί» γιατί πρέπει να αναζητηθεί νέος υποψήφιος από τη Βόρεια Εύβοια ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί!

Όμως όπως προαναφέρθηκε στην ζωή και στην πολιτική δεν υπάρχει τίποτα σίγουρο και η κατάρτιση των ψηφοδελτίων είναι ίδια ακριβώς διαδικασία με τις μεταθέσεις στο στρατό..την τελευταία στιγμή και αναλόγως του βύσματος το ποιος από τους έξι θα μείνει απέξω θα κριθεί μέχρι και λίγα λεπτά πριν την οριστική ανακοίνωση..

Δεν θα αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα των έξι αυτών προσώπων (Θεοδώρου, Καζάνη, Καλαβρής, Μπουραντάς , Παλαιολόγος, Τάρτης …(ξαναδιευκρινίζουμε ότι παρατίθενται τα ονόματα κατά αλφαβητική σειρά) για να μην αδικήσουμε κανένα όμως είναι ξεκάθαρο πως καποιοι από αυτούς έχουν περισσότερα πολιτικά πλεονεκτήματα και δύσκολα θα μείνουν απέξω και κάποιοι άλλοι είναι φαινομενικά περισσότερο πολιτικά αδύναμοι.

Επαναλαμβάνουμε όμως πως πρόκειται για ένα ιδιότυπο πολιτικό παιχνίδι μουσικών καρεκλών που είναι άγνωστο ποιος θα μείνει όρθιος και χωρίς θέση στο ψηφοδέλτιο της Εύβοιας

 

 

Σερσέ λα φάμ  (cherchez la femme) στα γαλλικά   «αναζητήστε τη γυναίκα»

 

Στον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ η θέση της γυναίκας  ήταν ανέκαθεν εξέχουσα και πολλές τομές όπως η ποσόστωση για αυτοδιοικητικές εκλογές καθιερώθηκε το  2001 έχουν την πολιτική του σφραγίδα (ακολούθησε το 2008 η ποσόστωση στις εθνικές εκλογές).. Αναζητήθηκαν λοιπόν γυναίκες για την συμμετοχή στα οκτώ ονόματα του ψηφοδελτίου της Εύβοιας και αρχικά είχαν γίνει κρούσεις τόσο στην δικηγόρο Μίνα Παπαναστασίου (κόρη του αειμνήστου δημάρχου κονιστρών Δημήτρη Παπαναστασίου –πρώην αντινομάρχη Εύβοιας) αλλά και στην Άννα Καρύκα από την Κάρυστο κόρη του αειμνήστου δημάρχου Καρύστου Θεόδωρου Καρύκα.

Αυτές οι δυο γυναίκες μαζί με την Κατερίνα Καζάνη πληρούσαν και την πολιτική γεωγραφία  Χαλκίδα-Κεντρική Εύβοια-Κάρυστος αλλά και την πολυπόθητη ποσόστωση.

Διάφοροι λόγοι όμως όπως η μετατόπιση των εθνικών εκλογών που επρόκειτο να γίνουν αιφνιδιαστικά  αλλά ήρθαν πίσω χρονικά φαίνεται ότι άλλαξαν τους σχεδιασμούς αλλά και τις επιθυμίες….

Η κυρία Μίνα Παπαναστασίου διεμήνυσε ότι δεν θα είναι υποψήφια όπως έκανε και η Άννα Καρύκα δια επιστολής το Κόμμα..

Η κυρία Παπαναστασίου δραστηριοποιείται στην Χαλκίδα αλλά και στην περιοχή της Κύμης Κονιστρών όπου το κόμμα είχε πληθώρα άλλων στελεχών ήδη στο ψηφοδέλτιο του (Θεοδώρου ως αντιδήμαρχος Κύμης, Καζάνη με καταγωγή της μητέρας της από την Κύμη, και Μπουραντάς ο πατέρας του είναι δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου)..

Άρα η άρνηση Παπαναστασίου δημιούργησε περισσότερα προβλήματα αναφορικά με την ποσόστωση παρά με τη γεωγραφική κατανομή. Όμως η άρνηση Καρύκα έφερε προβληματισμό ως και προς τα δύο σκέλη της πολιτικής εξίσωσης που αναφορικά με την ποσόστωση θα καλυφθεί με την εξεύρεση μιας γυναίκας ενώ με την γεωγραφική κατανομή μπορεί να καλυφθεί εν μέρει με τη συμμετοχή του Καλαβρή που είναι μεν από τα Ψαχνά όμως η μητέρα του κατάγεται από την Κάρυστο.

Τι ψάχνουν λοιπόν αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ;  Έχουν τους έξι θα κρατήσουν τους πέντε, θέλουν οπωσδήποτε ακόμα  δυο γυναίκες και  οπωσδήποτε έναν υποψήφιο από την Βόρεια Εύβοια.

Οι διαβουλεύσεις οι επαφές και οι προτάσεις συνεχίζονται και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου αναμένονται οι ανακοινώσεις…

 

Σωτήρης Μπαρσάκης

 

 

 

 

Ορφανοτροφείο Μητρόπολης

Το eviathema.gr δίπλα στο ορφανοτροφείο της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδος

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Σαν σήμερα στολίστηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο το 1843 σε ελληνικό σπίτι