Πότε αποφασίζει ο Μητσοτάκης για τις πρόωρες εκλογές

Οι διαβεβαιώσεις αλλά και ο αστερίσκος που έβαλε ο πρωθυπουργός για την εξάντληση της τετραετίας

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΛΠΗ

Στα τέλη του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι θα πάρει τις αποφάσεις του για το προτεινόμενο πρόσωπο στην προεδρία της Δημοκρατίας όταν θα πάει στο βουνό, εννοώντας τις χειμερινές διακοπές κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων εκείνης της χρονιάς.

Η παρουσία στη ΔΕΘ να σημάνει και έναρξη της προεκλογικής περιόδου

Όπως φαίνεται για το θέμα των πρόωρων εκλογών ο κ. Μητσοτάκης αν δεν διαβεβαίωνε επισήμως ότι θα εξαντλήσει την τετραετία θα μπορούσε να πει χαριτολογώντας ότι θα λάβει τις αποφάσεις του …στη θάλασσα, σε κάποια παραλία. Και αυτό διότι τις οριστικές αποφάσεις του για το αν τελικά θα κάνει δεκτές τις εισηγήσεις που δέχεται για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός θα τις λάβει στα τέλη του καλοκαιριού.

Παρά τις συνεχείς επίσημες διαψεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και των κυβερνητικών στελεχών στα σενάρια πρόωρων εκλογών, η σχετική συζήτηση συντηρείται ενώ σε συναγερμό βρίσκονται και τα κομματικά επιτελεία στην αντιπολίτευση που όχι μόνο δεν αποκλείουν την προσφυγή στις κάλπες πριν ολοκληρωθεί η τετραετία αλλά και την προεξοφλούν κιόλας, όπως τουλάχιστον διατείνεται ο Αλέξης Τσίπρας που εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός θα «δραπετεύσει» με εκλογές το φθινόπωρο.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» τονίζει ότι «ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα γίνουν το φθινόπωρο, ο κ. Μητσοτάκης μονότονα επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, εμείς θα είμαστε πανέτοιμοι όποτε κι αν γίνουν» και δηλώνει αισιόδοξος ότι για την εκλογική επιτυχία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής», βουλευτές της ΝΔ διακινούν την «πληροφορία» ότι η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών ετοιμάζεται για το τέλος του Αυγούστου, ώστε η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου να σημάνει και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα. Η εισήγηση που εξετάζεται ωστόσο είναι να έχουν προκηρυχθεί ως το τέλος Αυγούστου και να διεξαχθούν στις αρχές του Οκτωβρίου.

Ο αστερίσκος για την τοξική κομματική αντιπαράθεση

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας προχτές στην απονομή των βραβείων του ΕΒΕΑ έκανε μια αναφορά που ερμηνεύτηκε ως υποσημείωση και αστερίσκος στην εκ νέου διαβεβαίωσή του για εξάντληση της τετραετίας και διεξαγωγή των εκλογών στις αρχές του καλοκαιριού του 2023.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Η πορεία μας, λοιπόν, από εδώ και στο εξής θα είναι κοινωνικά ευαίσθητη, αυτό το έχουμε αποδείξει στην πράξη. Θα είναι όμως ταυτόχρονα και δημοσιονομικά ισορροπημένη. Είναι κάτι το οποίο οφείλουμε όλοι όσοι συμμετέχουμε στο δημόσιο διάλογο να το αντιληφθούμε. Ζυγίζοντας τις ανάγκες μας στη ζυγαριά των δυνατοτήτων μας. Ακριβώς γι’ αυτό υποστηρίζω ότι η χώρα δεν έχει το περιθώριο να παρασυρθεί σε ένα κλίμα πληθωριστικών αιτημάτων και ανέξοδων υποσχέσεων.

»Και σίγουρα θα πρέπει να μείνει μακριά από την τοξική κομματική αντιπαράθεση. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας. Αλλά τώρα είναι ώρα για διαφορετικές προτεραιότητες».

Η τελευταία αυτή αναφορά για το τοξικό κλίμα της αντιπαράθεσης και κατά πόσο μπορεί να το αντέξει η χώρα για ολόκληρο τον επόμενο χρόνο που θα είναι εκ των πραγμάτων προεκλογικός θεωρήθηκε από πολλούς πως υποδηλώνει δεύτερες σκέψεις, πυροδοτώντας εκ νέου τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Σταθερή διακυβέρνηση

Το ίδιο το γεγονός ότι πλέον η πολιτική αντιπαράθεση και ο δημόσιος διάλογος χαρακτηρίζεται από εκλογικά διλήμματα πυροδοτεί περαιτέρω αυτή τη συζήτηση. Με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον Σκάι σημείωσε ότι οι κρίσεις αναδεικνύουν την ανάγκη σοβαρής και σταθερής διακυβέρνησης.

Επικαλούμενος την ένταση με την Τουρκία διερωτήθηκε: «Είναι δυνατόν πριν πάει κάποιος  στην κάλπη να ψηφίσει, σε οκτώ-δέκα μήνες από τώρα, το 2023, να μη λάβει υπόψη του ποιος πρέπει να είναι στο τιμόνι μέσα σε περιόδους που οι καταιγίδες έρχονται η μία μετά την άλλη; Είναι δυνατόν να μη λάβει υπόψη του τι διεθνή εκπροσώπηση θέλει να έχει στο εξωτερικό;».

Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ότι «η απλή αναλογική ήταν η ναρκοθέτηση της διακυβέρνησης, που επιχειρήθηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα, αξιολογώντας και τη δουλειά μας, αλλά και τις συνθήκες μέσα στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα, σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει, σε έναν κόσμο αστάθειας, να διαμορφώσουν με την ψήφο τους ένα σταθερό τοπίο διακυβέρνησης. Επιδιώκουμε και ζητάμε από τους πολίτες να μας εμπιστευτούν, για να έχουμε μια αυτοδύναμη Ελλάδα. Για να έχουμε ταχύτητα αποφάσεων. Φαντάζεστε να πρέπει να γίνει διαβούλευση για το πώς θα αντιμετωπιστεί μία αντίστοιχη κρίση στον Έβρο, σαν κι αυτή που αναχαιτίσαμε;».

Ετοιμάζεται για εκλογές, φοβάται το χειμώνα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο MEGA ουσιαστικά επανέλαβε το μήνυμα Τσίπρα ότι δηλαδή η κυβέρνηση «ετοιμάζεται για εκλογές» το φθινόπωρο καθώς «φοβάται το χειμώνα που έρχεται» στην οικονομία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ακρίβεια που μαστίζει την ελληνική κοινωνία είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη».

Πηγή in.gr