Διαγραφή Κουρουμπλή με απόφαση Τσίπρα για τις «δολοφονικές» ακρότητες

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο βουλευτής μετά τις ακρότητές του στην Ολομέλεια περί «δολοφόνων» – Ο Αλέξης Τσίπρας του είχε ζητήσει μέσω της γραμματέως της Κ.Ο. Όλγας Γεροβασίλη να ανακαλέσει

τσιπρασ

Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή. Με απόφαση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, ο βουλευτής διαγράφεται. Είχαν προηγηθεί οι ακραίες αιτιάσεις του από το βήμα της Βουλής περί «δολοφονιών».

Τα όσα είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής προκάλεσαν τις άμεσες αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ, αλλά αποστάσεις έσπευσαν να πάρουν αμέσως και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Πάνο Σκουρλέτη, αλλά και τον Νίκο Φίλη.

WhatsApp_Image_2021-12-16_at_20_00_30

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τον βουλευτή και πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παναγιώτη Κουρουμπλή επικοινώνησε προηγουμένως η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασιλη, προκειμένου να του ζητήσει να ανασκευάσει, κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται στο εξωτερικό, συμμετέχοντας στο Συμβούλιο των Ευρωσοσιαλιστών (PES).

Κατόπιν αυτών, ο κ. Κουρουμπλής ετέθη εκτός της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά από επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ προς τον Πρόεδρο της Βουλής.

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε, εκών άκων, να συρθεί στην απόφαση διαγραφής του κ. Κουρουμπλή

«Ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε, εκών άκων, να συρθεί στην απόφαση διαγραφής του κ. Κουρουμπλή», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Όσα είπε ο κ. Κουρουμπλής δεν συνιστούν μεμονωμένη συμπεριφορά. Είναι η κορυφή του παγόβουνου της ευτελούς και εξαχρειωμένης αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον ίδιο τον κ. Τσίπρα», καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΚΙΝΑΛ: Όσα εξέθρεψε ο κ. Τσίπρας τα προηγούμενα χρόνια, θα τα βρίσκει διαρκώς μπροστά του

«Η δοκιμασία της κοινωνίας από την πανδημία δεν θα τελειώσει όσο κυριαρχεί η πόλωση και η ακραία δημαγωγία», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ σχολιάζοντας τη διαγραφή του βουλευτή από την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. «Στη Βουλή δεν χωρούν ακραίες συμπεριφορές, όπως αυτή του κ. Κουρουμπλή, που σωστά διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνει ακόμη η Χαριλάου Τρικούπη. «Φοβόμαστε όμως, ότι ο Κουρουμπλής μπορεί να έφυγε, αλλά όσα εξέθρεψε ο κ. Τσίπρας τα προηγούμενα χρόνια, θα τα βρίσκει διαρκώς μπροστά του», καταλήγει το Κίνημα Αλλαγής.

Τι προηγήθηκε

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο  Παναγιώτης Κουρουμπλής έφτασε να αποκαλέσει  «δολοφόνους» τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και να βάζει «φωτιά» στην συζήτηση για την προϋπολογισμό που διεξάγεται στη Βουλή.

Ο χαρακτηρισμός του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της πλειοψηφίας αλλά και την σαφή καταδίκη από τους εκπροσώπους της ήσσονος αντιπολίτευσης.

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος ακούστηκε να φωνάζει: «Ντροπή σου έμπορε του πόνου. Να ανακαλέσεις και να μας πεις για το ναυάγιο στον Πειραιά. Ντροπή σου». Πάντως, ο κ. Κουρουμπλής επέμεινε στους χαρακτηρισμούς υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «δολοφόνησε ανθρώπους».

Ο προεδρεύων της Ολομέλειας Απόστολος Αβδελλάς κάλεσε τον κ. Κουρουμπλή να ανακαλέσει ωστόσο ο δεύτερος απάντησε: «Ξέρω καλά ελληνικά και δεν ανακαλώ τίποτα».

Ανταπαντώντας ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος είπε: «Γίναμε μάρτυρες αθλιότητας και ακραίου λαϊκισμού. Ενός ακραίου λαϊκιστή, ενός βουλευτή που είχε το θράσος να χαρακτηρίσει μια ολόκληρη παράταξη ως δολοφόνους. Προσποιείται ότι δεν κατάλαβε το ατόπημα το θράσος και την ντροπή που προκάλεσε. Τώρα να διαχωρίσει τη θέση του ο ΣΥΡΙΖΑ από τις αθλιότητες του βουλευτή του».

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχείρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης λέγοντας ότι όσο η κυβέρνηση δεν δίνει απαντήσεις δίνεται χώρος για άστοχες και παρεξηγήσιμες εκφράσεις.

«Ο χώρος μας αυτό που είχε πει ο πρώην υπουργός Προστασίας Πολίτη (σ.σ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι δεν υιοθετεί αυτή τη λογική. Εμείς τυμβωρυχία δεν κάναμε και ούτε θα κάνουμε. Μιλάμε με αρχές, με αλληλεγγύη στον κόσμο, με συναίσθηση των μεγάλων προβλημάτων και έτσι θα συνεχίσουμε. Αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε μέσα από την φόρτιση μία άστοχη φράση και να μην απαντήσετε σε αυτά που υποχρεούστε, συνεχίστε, ο κόσμος κρίνει».

Αποστάσεις στο ίδιο ύφος από τον κκ.Κουρουμπλή πήρε και ο Νίκος Φίλης.

Για κρεσέντο λαϊκισμού μίλησε ο Χρήστος Μπουκώρος της ΝΔ ενώ σε ευθεία καταδίκη των εκφράσεων Κουρουμπλή προέβη η Νάντια Γιαννακοπούλου του Κινήματος Αλλαγής. Επίσης η πρώην γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι δεν καταφεύγει σε ύβρεις όσο οργισμένοι κι αν νιώθουν με την κυβερνητική πολιτική.

Τασούλας: Στιγματίζω τον κ. Κουρουμπλή με μομφή αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς

Τη σφοδρή αντίδραση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα ο οποίος έδειξε ότι δεν θα ανεχθεί ρητορική που θυμίζει την εποχή των τραμπουκισμών της Χρυσής Αυγής, προκάλεσε η αποτρόπαια τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος αποκάλεσε «δολοφόνους» τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την διαχείριση της πανδημίας, αρνούμενος μάλιστα να ανακαλέσει την φράση του.

Ο κ. Τασούλας παρεμβαίνοντας στην συζήτηση απηύθυνε μομφή στον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης σύμφωνα με το άρθρο 80 του Κανονισμού της Βουλής, μέτρο ισχυρής ηθικής απαξίας και στέρησης του ¼ της βουλευτικής αποζημίωσης.

«Δεν είναι ευχάριστος ο λόγος που βρίσκομαι στο βήμα αυτή τη στιγμή. Είναι αποκρουστικός. Στη Βουλή υπάρχει ελευθερία λόγου. Υπάρχει ελευθερία κριτικής. Εντονης κριτικής. Υπάρχει απάντηση και ανταπάντηση και πολιτική αντιπαράθεση. Αυτό που δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει είναι να επιτρέψουμε να ξεφύγει η αντιπαράθεση στα όρια της ανθρωποφαγίας. Ακούσαμε πράγματα που κινούνται στα όρια όχι της δολοφονίας χαρακτήρα αλλά στα όρια προτροπής προς κάποιους έξαλλους, έξω από εδώ να προβούν σε ανάρμοστες αντικοινοβουλευτικές και εγκληματικές πράξεις. Ο χαρακτηρισμός που ακούστηκε ξεπερνά κάθε όριο» είπε ο κ. Τασούλας.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ακούστηκαν όσα ακούστηκαν και περίμενα να δω τα πρακτικά. Δυστυχώς τα πρακτικά επιβεβαιώνουν οσα δεν ήθελα να πιστέψω. Εϊπε ο κ. Κουρουμπλής: «δολοφονήσατε ανθρώπους αυτό κάνατε. Είναι ντροπή σας. Δολοφονήσατε ανθρώπους» και αρνήθηκε αρκετές φορές να ανακαλέσει. Δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές. Μπορεί να υπάρξει κριτική για παραλήψεις ακόμα και βαριές αλλά να υπάρχει συνάδελφος εδώ να μιλά για δολοφονίες χιλιάδων ανθρώπων είναι ότι χυδαιότερο, αποκρουστικότερο, ότι υπονομευτικό του κύρους του κοινοβουλίου. Κάνω χρήση μιας διατάξεως που υπάρχει στον Κανονισμό και απευθύνω με βάση το άρθρο 80 Μομφή στον κ. Κουρουμπή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. Στιγματίζω τον κ. Κουρουμπλή με μομφή αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς για όσα αποκρουστικά απεύθυνε πριν από λίγα λεπτά», πρόσθεσε.

Οικονόμου: Ο Τσίπρας να ζητήσει από τον βουλευτή του να ανακαλέσει ή να τον διαγράψει

Ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε πως το «παραλήρημα Κουρουμπλή αποτελεί κηλίδα που χαρακτηρίζει τον ίδιο και θα δούμε ποιους άλλους. Το θέμα δεν μπορεί να τελειώσει εδώ. Υπάρχει τεράστιο ηθικό και πολιτικό ζήτημα που αφορά και τον κ. Τσίρτπα και την αξιωματική αντιπολίτευση. Να αποδοκιμάσει ξεκάθαρα τον βουλευτή του που αποκάλεσε δολοφόνους τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Που αποκάλεσε δολοφόνους τους συναδέλφους σας. Όταν λέμε να αποδοκιμάσει να τον αναγκάσει να έρθει εδώ και να ανακαλέσει. Διαφορετικά να τον διαγράψει από την ΚΟ. Διαφορετικά αποδεικνύει στην πράξη ότι όχι μόνο ανέχεται αλλά επιδοκιμάζει. Ή ανακαλεί ή διαγράφεται».

Απαντώντας ο κ. Νίκος Φίλης είπε ότι «παραμένει η δύσκολη κατάσταση και με ανταλλαγή ύβρεων δεν υπάρχει λύση. Δεν μας καλύπτουν όσα είπε ο κ. Κουρουμπλής στον θυμό του και την οργή του που είπε ότι έχει χάσει φίλους του. Είπε ότι έχει χάσει φίλους του, σταθμίστε το και αυτό. Εμείς κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση που αναδεικνύει πολιτικές ευθύνες για το θάνατο 20 χιλ συνανθρώπων μας» και πρόσθεσε σε άλλο σημείο «Να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων αλλά όχι με φθηνούς αντιπερισπασμούς. Είναι υπόλογος ο πρωθυπουργός για την έκθεση Τσιόδρα σύμφωνα με την οποία χάθηκαν χιλιάδες συμπολίτες μας από κακή κυβερνητική πολιτική».

Πηγή protothema.gr

Διαβάστε Επίσης:

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr