Εκλογές 2023: Σε χρόνο εξπρές θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της κάλπης – Πώς θα μεταδοθούν

10 Μαΐου 2023, 9:42 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads

Το υπουργείο Εσωτερικών έκανε γνωστές όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το πως θα γίνει η μετάδοση των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών της Κυριακής 21 Μαΐου, με υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00. Τα πρώτα «ασφαλή αποτελέσματα» θα δοθούν μεταξύ 21:00 και 21:30.

Η πρώτη εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος, μάλιστα, θα είναι στις 20:00, μία ώρα αφού θα έχουν κλείσει οι κάλπες. Έπειτα από σχεδόν 1 με 1,5 ώρα, θα δοθούν στην δημοσιότητα τα πρώτα «ασφαλή αποτελέσματα», τα οποία θα δείχνουν τον νικητή τον εκλογών αλλά και την κατανομή των εδρών της Βουλής.

Πώς θα γίνει η μετάδοση των αποτελεσμάτων

Σε ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε σήμερα η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των λεπτομερειών σχετικά με τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των Βουλευτικών Εκλογών έτους 2023.

Η μετάδοση γίνεται απ’ ευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως προβλέπεται από το άρθρο 94Α του π.δ. 26/2012, και θα ακολουθηθούν τα εξής βήματα:

  1. Αμέσως μετά το πέρας της διαλογής των ψηφοδελτίων υπέρ των συνδυασμών, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μεταδίδει στο Υπουργείο Εσωτερικών το αποτέλεσμα, κάνοντας χρήση της συσκευής ασφαλούς μετάδοσης  (SRT).

Ειδικότερα μεταδίδει:

α) Τον ολικό αριθμό των εκλογέων που είναι εγγεγραμμένοι στο εκλογικό τμήμα.
β) Τον ολικό αριθμό των εκλογέων που ψήφισαν.
γ) Τον αριθμό των ψηφοδελτίων που αναγνωρίστηκαν ως έγκυρα.
δ) Τον αριθμό των άκυρων ψηφοδελτίων.
ε) Τον αριθμό των λευκών ψηφοδελτίων.
στ) Τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν κάθε συνδυασμός και κάθε μεμονωμένος υποψήφιος.

  1. Στη συνέχεια ο δικαστικός αντιπρόσωπος παραδίδει το έντυπο του αποτελέσματος εκλογής υπέρ των συνδυασμών σε πιστοποιημένο αγγελιοφόρο του Δήμου (πριν την έναρξη καταμέτρησης των σταυρών υπέρ των υποψηφίων). Το έντυπο ψηφιοποιείται σε δημοτικό κατάστημα επιλογής του οικείου δήμου και αποστέλλεται μέσω του Υποσυστήματος Μετάδοσης Εκλογικών Αποτελεσμάτων του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων ΙΡΙΔΑ 2.0, στην έδρα της Εκλογικής Περιφέρειας. Έπειτα, από την έδρα της Εκλογικής Περιφέρειας, το αποτέλεσμα της εκλογής υπέρ των συνδυασμών μεταδίδεται τηλεφωνικά στο Υπουργείο Εσωτερικών.

  2. Στη συνέχεια ο δικαστικός αντιπρόσωπος καταμετρά τις ψήφους υπέρ υποψηφίων (σταυρούς προτίμησης) και μεταδίδει το αποτέλεσμα στο Υπουργείο Εσωτερικών με χρήση της συσκευής ασφαλούς μετάδοσης (SRT), ακολουθώντας τις εσώκλειστες οδηγίες.

  3. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι μπορούν να λαμβάνουν τα αποτελέσματα υπέρ των συνδυασμών και υπέρ των υποψηφίων από το Υπουργείο Εσωτερικών για ενημέρωση των ιστοσελίδων τους και γενικότερα των ενδιαφερομένων. Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου διαλαμβάνουν και
    τα εκλογικά τμήματα εκτός Ελληνικής Επικράτειας.

  4. Δεν επιτρέπεται οι Περιφερειακές Ενότητες να ανακοινώνουν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, εκλογικά αποτελέσματα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, ιστοχώρους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εάν δεν έχει προηγηθεί η μετάδοσή τους από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ

Έλα στo VIBER ΕΥΒΟΙΑ ΒΗΜΑ ΖΟΥΜ ΝΕΑ ΧΑΛΚΙΔΑ EVIATHEMA του eviathema.gr για ειδήσεις από την Εύβοια με ένα κλικ

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.