Επιστολή Μπουραντά σε ΦΟΔΣΑ και κυβέρνηση για τη μεταφορά απορριμμάτων σε Ιστιαία και Άμφισσα.

«Άλλα μας είχαν πει τα κυβερνητικά στελέχη» τονίζει ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου

Θανάσης Μπουραντάς

Για τις ευθύνες όλων (ΦΟΔΣΑ, Αιρετών και πολιτείας) κάνει λόγο σε επιστολή του προς το ΦΟΔΣΑ που κοινοποιεί προς όλους τους πολιτικούς Φορείς (Πρωθυπουργό, αρμόδιους Υπουργούς, Βουλευτές Εύβοιας και Δημάρχους), ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς, ο οποίος τονίζει ότι κυβερνητικά στελέχη (Σίμος Κεδίκογλου και Μανώλης Γραφάκος-Γ .Γ. Διαχείρησης απορριμμάτων) ενημέρωσαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι η Κυβέρνηση έχει αποκλείσει την μεταφορά απορριμμάτων στην Ιστιαία και στην Άμφισσα.

 

Ωστόσο ρωτά να πληροφορηθεί αν έχει υπάρξει υπαναχώρηση σε αυτή τη δέσμευση , κάτι που προκαλεί  έλλειψη εμπιστοσύνης προς τα στελέχη και τις Κυβερνήσεις  από φορείς και πολίτες.

Το έγγραφο κοινοποιείται στους: Γραφείο κ.Πρωθυπουργού, Υπουργό  Περιβάλλοντος & Ενέργειας   Κωνσταντίνο Σκρέκα, Υφυπουργό  ΑγροτικήςΑνάπτυξης & Τροφίμων Σίμο Κεδίκογλου, Γεν. Γραμ. Συντονισμού Διαχειρ.Αποβλήτων Εμμανουήλ Γραφάκο, Βουλευτές Ν. Εύβοιας , στο Δήμαρχο Δελφών και όλους τους δημάρχους της Εύβοιας

 

Το κείμενο της επιστολή του Δημάρχου Κύμης Αλιβερίου αναφέρει τα εξής:

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Ο ΦΟΔΣΑ, εμφανίζεται ως αγωνιζόμενος για την ασφαλή διάθεση των απορριμμάτων των Δήμων της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας και η ασφαλής διάθεση των απορριμμάτων επιτυγχάνεται με την μεταφορά (για τους Δήμους της Νότιας Εύβοιας) στους ΧΥΤΑ της Ιστιαίας και της Άμφισσας. Δηλαδή ο ΦΟΔΣΑ  αγωνίζεται για το καλό των Δήμων μας, αλλά εμείς δεν το αντιλαμβανόμαστε.

Έχουμε την γνώμη ότι αν ο ΦΟΔΣΑ είχε εκτιμήσει σωστά την πραγματικότητα και τις εξελίξεις, από το 2015, σήμερα δεν θα είχαμε πρόβλημα.

Με λίγα λόγια, θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τότε η διασφάλιση στην Χαλκίδα και άλλου

Χώρου ταφής απορριμμάτων. Έχοντας βέβαια υπόψη τις καθυστερήσεις των αρμόδιων κρατικών οργάνων, τα οποία αφήνουν  να περνά ο χρόνος,  και αδιαφορούν για την ένταξη έργων, όταν η Χώρα μας, έχει μεγάλη ανάγκη να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που υπάρχει.

Με αυτά που αναφέρονται, δεν αποδίδονται ευθύνες μόνο σε υπηρεσιακά στελέχη του ΦΟΔΣΑ.  Ευθύνη έχουμε όλοι οι αιρετοί, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και τα μη μέλη του.  Να σημειώσουμε όμως ότι και στην προηγούμενη θητεία, όπως άλλωστε και στην σημερινή, κυριαρχούσε η λογική, ότι όσοι Δήμοι δεν έχουν ΧΥΤΑ, θα πρέπει να χρωστούν ευγνωμοσύνη σε αυτούς που έχουν και φυσικά δεν πρέπει να κάνουν κριτική.  Είναι επίσης αλήθεια ότι όλοι μας λίγο-πολύ, είχαμε εμπιστοσύνη και σωστά την είχαμε,  στις γνώσεις για το αντικείμενο, του Γεν. Διευθυντή και είχαμε αποκλειστική θα λέγαμε, ενασχόληση με τα τεράστια προβλήματα που είχαμε στους Δήμους.

Αναφέρονται όλα τα προηγούμενα, επειδή δεν ακούγεται καθόλου καλά ο όρος ‘’ασφαλής διάθεση των απορριμμάτων’’.  Ασφαλής θα ήταν η διάθεση, αν είχαν γίνει όλα τα προηγούμενα.  Σήμερα δυστυχώς τίποτε δεν είναι ασφαλές και όλα όσα λέγονται φαίνεται ότι εμπεριέχουν  και κάποιον εμπαιγμό.

Θα θέλαμε  επίσης να θυμίσουμε ότι τα Κυβερνητικά στελέχη , ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου και ο Γεν. Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Εμμανουήλ Γραφάκος, μας ενημέρωσαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι η Κυβέρνηση έχει αποκλείσει την μεταφορά απορριμμάτων στην Ιστιαία και στην Άμφισσα.  Αν υπάρχει υπαναχώρηση, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι έτσι χάνεται η εμπιστοσύνη στα στελέχη και στις Κυβερνήσεις, από τους φορείς και τους πολίτες.

Είναι αδιανόητο να έχει τονιστεί ιδιαίτερα αυτή η Κυβερνητική θέση και αν πράγματι υπάρχει υπαναχώρηση, χωρίς εξηγήσεις, τότε λυπόμαστε ιδιαίτερα για την Κυβέρνηση και για τα δύο (2)  στελέχη που μας ενημέρωσαν.

Τέλος επειδή γνωρίζουμε την θέση των δύο (2) Δήμων της Βόρειας Εύβοιας θα θέλαμε να μας γνωρίσετε εγγράφως, αν έχετε συνεννοηθεί με τον Δήμαρχο Ιστιαίας-Αιδηψού και αν έχει συμφωνήσει με την απόφασή σας.

Επίσης έχουμε ενημερωθεί ότι  ο δρόμος που οδηγεί στο ΧΥΤΑ Ιστιαίας δεν είναι βατός και ότι τα οχήματα με επικαθήμενα δεν μπορούν να φτάσουν στο ΧΥΤΑ. Θα πρέπει να μας ενημερώσετε ποια είναι η πραγματικότητα, γιατί αν δεν μπορούν  τα οχήματα να φθάσουν στο ΧΥΤΑ για ποιο λόγο θα πρέπει να πάνε και να γυρίσουν φορτωμένα με τα απορρίμματα.  Επίσης αν ο Δήμος έχει αποφασίσει να αντιδράσει γιατί να στείλουμε τα απορρίμματα, για να συγκρουστούμε με τον Δήμο. Δεν υπάρχει λογική σε κάτι τέτοιο.

Το θέμα είναι λεπτό και ιδιαίτερο σοβαρό.  Για αυτό ακριβώς ζητάμε να ξεκαθαριστούν όλα αυτά έγκαιρα και σε κλίμα συναδελφικό, να αντιμετωπιστεί το δύσκολο πρόβλημα που έχει προκύψει.

Ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου

Αθανάσιος Μπουραντάς