Έρχονται εκλογές το φθινόπωρο;

ΕΚΛΟΓΕΣ

Στο συρτάρι «κλειδώνει» ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το σενάριο για πρόωρες εκλογές τέλη της άνοιξης.

Παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα δέχτηκε εισηγήσεις από πολλούς συνεργάτες και συνομιλητές του για εκλογές πριν από το καλοκαίρι, ο κ. Μητσοτάκης σε επαφή που είχε πριν από λίγες ημέρες με κυβερνητικά στελέχη, ήταν κάθετος. Απέκλεισε κάθε πιθανότητα να προσφύγει τώρα στη λαϊκή ετυμηγορία.

Ο Πρωθυπουργός «ζύγισε» τα επιχειρήματα υπέρ της προσφυγής σε κάλπες, τα οποία στην πλειοψηφία τους εστίαζαν στο ρευστό τοπίο που δημιουργεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση – η οποία επιδεινώνεται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – και στην επακόλουθη οικονομική «αναστάτωση». Δεδομένου ότι σε αυτό το τοπίο ο κυβερνητικός σχεδιασμός συναντά μεγάλα εμπόδια για την υλοποίηση του, κάποιοι εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπρεπε να επιδιώξει νωπή λαϊκή εντολή.

«Ζύγισε» όμως και τα… αντιεπιχειρήματα: το γεγονός ότι σε 2 – 3 μήνες από σήμερα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν οι εξελίξεις θα είναι ευνοϊκές για να διεξαχθούν εκλογές. Αλλά και το γεγονός ότι η απλή αναλογική “μηδενίζει” τις πιθανότητες αυτοδυναμίας, κι έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψει μια περίοδος ουσιαστικής ακυβερνησίας, στην πιο ακατάλληλη στιγμή για τη χώρα.

Γιατί απορρίπτει τις εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας δηλώνει σταθερά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες άκουσε με προσοχή όλες τις απόψεις. Ωστόσο έκρινε ότι εν μέσω ενός τόσο σύνθετου γεωστρατηγικού σκηνικού δεν είναι το κατάλληλο timing για εκλογές.

Την απόφαση του στάθμισε κα το γεγονός ότι θα έστελνε λάθος μήνυμα σε εταίρους και συμμάχους της χώρας, σε μια στιγμή που ασκεί πιέσεις στην Ε.Ε. για κοινή πολιτική στα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας και για «ευρωπαϊκή απάντηση» στο θέμα της ακρίβειας στην ενέργεια, προκειμένου να δημιουργηθεί νέος δημοσιονομικός χώρος στα κράτη – μέλη για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εποπτεία.

Κάλπες… το φθινόπωρο;

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών «παγώνει», ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι η… «ζέστη» του καλοκαιριού θα το ξαναφέρει στο προσκήνιο το φθινοπώρου. Οι καλές κλιματολογικές συνθήκες εκτιμάται ότι θα επιτρέψουν στα νοικοκυριά να πάρουν μία ανάσα από τα έξοδα της θέρμανσης, ενώ και ο τουρισμός θα δώσει πνοή στην οικονομία.

«Καθρέπτης» των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου θα είναι και το αν ο Πρωθυπουργός επιλέξει και πότε, αλλαγή του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση του αυξημένου μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα.

Πηγή newsit.gr

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!