Η Γερμανίδα βουλευτής που δεν φοβάται τους νεοναζί

30 Απριλίου 2019, 2:53 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads

«Για κάποιους, η 41χρονη βουλευτίνα του γερμανικού κρατιδίου της Θουριγγίας, Καταρίνα Κένιγκ Πρέους, είναι απλά ένα μέλος του κόμματος της Αριστεράς – για κάποιους άλλους είναι μια από τις σημαντικότερες αγωνίστριες ενάντια στους ακροδεξιούς εξτρεμιστές», γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, κάνοντας την Καταρίνα πρώτο θέμα. Η Καταρίνα εκλέγεται στη Βουλή της Θουριγγίας συνεχώς από το 2009.

«Θυμάμαι ήταν 26 Οκτωβρίου 2016, μια Τετάρτη, όταν ένας φίλος μου τηλεφώνησε αργά το βράδυ, και με ρώτησε αν κάθομαι», λέει στην Die Zeit. «Υπάρχει ένα τραγούδι για σένα που πρέπει να το ακούσεις» μου είπε.

Η Καταρίνα πήρε το laptop της, κάθισε στο κρεβάτι της στο σπίτι της στην Ιένα, μπήκε στο Ίντερνετ και… έπεσε από τα σύννεφα. Ήταν ένα τραγούδι μιας ακροδεξιάς μπάντας που το όνομά της είναι «πυροσβεστική ομάδα». Το τραγούδι περιγράφει σε τέσσερα λεπτά και δώδεκα δευτερόλεπτα πώς θα απειλήσουν, θα βασανίσουν και θα δολοφονήσουν την Καταρίνα Κένιγκ Πρέους. «Δέχομαι συχνά απειλές και μηνύματα μίσους, αλλά μετά από αυτό το τραγούδι, ήμουν σε κατάσταση σοκ για ώρα», λέει.

Η Καταρίνα δεν το κρύβει ότι είναι εχθρός της άκρας δεξιάς. Είναι η εκπρόσωπος του κόμματός της Αριστεράς σε αντι-φασιστικά θέματα, και ήταν από τους κορυφαίους παράγοντες που αποκάλυψαν δολοφονικές επιθέσεις από μέλη του νεοναζιστικού Εθνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (NSU) στη Θουριγγία.

Τον περασμένο Ιούνιο, περισσότεροι από 2.000 νεοναζί είχαν κατακλύσει μια μικρή πόλη της Θουριγγίας για ένα φεστιβάλ ροκ. Η Καταρίνα δεν δίστασε να επισκεφθεί την περιοχή του φεστιβάλ της άκρας δεξιάς, με αστυνομική προστασία, για να αποκτήσει μια γενική εικόνα ως βουλευτής. Υπήρχαν νεοναζί από όλη τη χώρα που την αναγνώρισαν και άρχιζαν να φωνάζουν: «Α, η κυρία Κένιγκ Πρέους!».

Δεν αντέδρασε. Δεν έστρεψε ούτε το βλέμμα της. Έψαχνε μόνο να εντοπίσει κάποιους που φορούσαν μπλουζάκια με αντι-συνταγματικά σύμβολα και να τους φωτογραφίσει με το κινητό της. «Φοβήθηκες;» την ρωτά ο δημοσιογράφος. «Όχι», λέει αργότερα. «Φυσικά ταράχτηκα αλλά δεν φοβήθηκα».

Από 13 χρονών στον αγώνα κατά των νεοναζί

Στον αγώνα ενάντια στους ακροδεξιούς εξτρεμιστές, λέει η Καταρίνα μπήκα από πολύ νέα. Σε ηλικία 13 ετών μπήκε στην οργάνωση Antifa.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ήταν η εποχή κατά την οποία είχαν σχηματιστεί παντού στη Θουριγγία ακροδεξιές νεοναζιστικές οργανώσεις. «Έπρεπε να αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι», λέει. «Με αρρωσταίνει η ιδέα ότι η νεοναζιστική NSU εξαπέλυε για χρόνια δολοφονικές επιθέσεις χωρίς να συλλαμβάνεται κανείς. Η κοινωνία δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι».

Μια antifa Wikipedia

Στην ειδική ερευνητική επιτροπή του κοινοβουλίου της Θουριγγίας που ασχολείται με τη νεοναζιστική οργάνωση, η Καταρίνα θεωρείται πάντα η καλύτερα προετοιμασμένη βουλευτής, κάνει πάντα τις περισσότερες ερωτήσεις. Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα για τις δομές της ακροδεξιάς, ονόματα, δράσεις, που δεν μπορεί να απαντήσει. Μια antifa Wikipedia, γράφει η Die Zeit.

Πρόσφατα, η εφημερίδα Ostthüringer Zeitung ανέφερε ότι οι τοπικές αρχές πραγματοποίησαν 68 έρευνες μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου για νεοναζιστικές δράσεις, 36 από αυτές έγιναν με πρωτοβουλία της Καταρίνα Κένιγκ Πρέους.

Ακόμη και πολιτικοί αντίπαλοι της Καταρίνα της αναγνωρίζουν ότι κάτι κάνει ενάντια στους νεοναζί. Ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής του CDU Βόλφγκανγκ Φίντλερ λέει ότι δεν συμφωνεί με όλα τα μέσα που χρησιμοποιεί η Καταρίνα, αλλά «τουλάχιστον κάτι κάνει…».

Ο σύζυγός της λέει γι’ αυτήν, με αγάπη ότι δεν γνωρίζει όρια. Εάν θέλει να χαλαρώσει, λέει, μαγειρεύει και ταυτόχρονα ψάχνει στο διαδίκτυο για ακροδεξιές ιστοσελίδες. Οι φίλοι της λένε ότι ανησυχούν πολύ για την Καταρίνα.

Και αυτή τότε γελάει και αρχίζει να τραγουδάει αστειευόμενη το τραγούδι που της έχει αφιερώσει η ακροδεξιά μπάντα. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ακροδεξιοί γίνονται όλο και πιο παρανοϊκοί, και τελικά θα δούμε τους Ναζί παντού».

Το πανκ συγκρότημα «Fine Cream Fish Fillet» της αφιέρωσε ένα τραγούδι ως απάντηση σε εκείνο της ακροδεξιάς μπάντας. Ο τραγουδιστής Γιαν «Mόντσι» Γκόρκοου είναι ένας καλός φίλος της. Το τραγούδι που έγραψε για την Καταρίνα έχει τίτλο: «Ο φόβος τρώει την ψυχή». Το ρεφρέν λέει μάλιστα: «Ο φόβος τρώει τα πάντα, έρχεται και σε χτυπά πισώπλατα».

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.