ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας: ” Ανακοίνωση μέτρων και πρωτοβουλιών για τη στήριξη των πυρόπληκτων Δήμων”.

ΠΕΔ ΣΤΕΡΕΑΣ EVIATHEMA

Την Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021, πραγματοποιήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης, έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, με θέμα την ανάληψη πρωτοβουλιών στήριξης των πυρόπληκτων Δήμων της Στερεάς Ελλάδας.

Η συνεδρίαση μάλιστα πραγματοποιήθηκε με διευρυμένη σύνθεση του Δ.Σ., καθώς λόγω της σημαντικότητας του θέματος, κλήθηκαν όλοι οι Δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδας.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν ομόφωνα είναι τα παρακάτω:

1. Δημιουργία ειδικού κωδικού στον προϋπολογισμό της Π.Ε.Δ. και κατανομή ποσού 100.000 € για τη στήριξη των πυρόπληκτων Δήμων. Θα διατίθενται πόροι για τη χρηματοδότηση προμηθειών, μελετών και έργων που έχουν άμεση σχέση με την αποκατάσταση και ανοικοδόμηση των πληττόμενων περιοχών.

2. Άνοιγμα Ειδικού τραπεζικού λογαριασμού στήριξης των πυρόπληκτων Δήμων. Η Π.Ε.Δ. θα συνεισφέρει αρχικά με το ποσό των 30.000 €. Παράλληλα, θα απευθυνθεί κάλεσμα σε Δήμους, δημόσιους φορείς, επιχειρήσεις και ιδιώτες για να συνεισφέρουν στην προσπάθεια της ανοικοδόμησης.

3. Συνεισφορά στο πρόγραμμα της ΚΕΔΕ «Δες το δάσος» για την αναδάσωση των καμένων δασών με την καταβολή του ποσού των 10.000€.

4. Τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης και η ωρίμανση αντιπλημμυρικών έργων, παρεμβάσεων καθαρισμού και έργων αποκατάστασης βασικών υποδομών, στις περιοχές που επλήγησαν, μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΣΚΑΠΑΝΗ ΑΕ, στον οποίο συμμετέχει ως εταίρος η Π.Ε.Δ.

5. Συνεργασία της Π.Ε.Δ. με το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (Καρπενήσι) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνώνγια την αποτύπωση του οδικού χάρτη πλήρους αποκατάστασης του περιβάλλοντος, με στόχευση στην εκ νέου δημιουργία συνθηκών καλλιέργειας ρητίνης, παραγωγής μελιού υψηλής ποιότητας, και γενικότερα αναβίωσης όλων των δραστηριοτήτων, που αναπτύσσονταν στην περιοχή κι έχουν σχέση με το φυσικό περιβάλλον.

6. Συνδρομή της Π.Ε.Δ. στην ύπαρξη συντονισμού μεταξύ των Δήμων για τη διάθεση προϊόντων, που θα καλύπτουν τις καταγεγραμμένες ανάγκες των πληττόμενων Δήμων, με σκοπό να αποφεύγονται ελλείψεις ή υπερδιάθεση.

7. Συνεργασία με ΚΕΔΕ, Υπουργείο Εσωτερικών και άλλους φορείς για διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, εκδηλώσεων, με σκοπό την τόνωση του τουρισμού.

8. Καμπάνια τουριστικής προβολής των πυρόπληκτων περιοχών και υιοθέτηση περιοχών από Δήμους της Στερεάς Ελλάδας, με σκοπό να περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα της τουριστικής τους προβολής και συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

9. Αίτημα προς την Κυβέρνηση να συμμετέχει η Αυτοδιοίκηση στην Επιτροπή για την Ανασυγκρότηση της Εύβοιας, καθώς γνωρίζει καλύτερα από όλους τους φορείς, τις πραγματικές ανάγκες των περιοχών κι επίσης όλοι οι εργαζόμενοι στα έργα αντιμετώπισης και αποκατάστασης των καταστροφών να προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές.

10. Αίτημα προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την άμεση υλοποίηση του σχεδιασμού της σε σχέση με την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των Δήμων, σε μέσα και προσωπικό, για την αντιμετώπιση κρίσεων και την πρόληψη καταστροφών.

11. Αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την εξαίρεση των πυρόπληκτων Δήμων από τη διαδικασία κινητικότητας υπαλλήλων για τουλάχιστον 1 έτος, ώστε να μην αποψιλωθούν οι υπηρεσίες τους. Να επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση υπαλλήλων προς τους συγκεκριμένους Δήμους.

«Είναι πραγματικά τεράστιαη καταστροφήπου έχουν υποστεί οι περιοχές της Βόρειας Εύβοιας από την πυρκαγιά και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές.

Επίσης, σημαντικές είναι οι καταστροφές στον Δήμο Δωρίδας και στον Δήμο Λοκρών. Υπήρξε αδυναμία συντονισμού στην κατάσβεση των πυρκαγιών και είναι πολλά αυτά που πρέπει να διορθωθούν. Θέλουμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους Δημάρχους, τους υπαλλήλους των οικείων Δήμων και φυσικά τους εθελοντές που προσέφεραν τα μέγιστα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Την ημέρα της Παναγίας, στις 15 Αυγούστου, κλιμάκιά μας θα επισκεφθούν την Βόρεια Εύβοια για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας στους πολίτες. Σήμερα, η Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, με την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, αναπτύσσει ένα συνεκτικό πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών για τη στήριξη των πυρόπληκτων Δήμων. Στοχεύουμε τόσο στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας των Δήμων, αλλά παράλληλα στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος, στη χρηματοδότηση έργων προστασίας των περιοχών από πλημμύρες και στην τόνωση του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας γενικότερα. Η προσπάθεια τώρα ξεκινάει, ο δρόμος θα είναι δύσκολος, αλλά όντας ενωμένοι και αποτελεσματικοί θα τα καταφέρουμε.

Τέλος, θα ήθελα να απευθύνω ένα μήνυμα στους Δήμους και στους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας, που επλήγησαν: Η Π.Ε.Δ., το Διοικητικό Συμβούλιο κι εγώ προσωπικά ως Πρόεδρος θα είμαστε δίπλα σας διαρκώς και για όσο χρειαστεί. Στόχος όλων μας η ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην κανονικότητα και η άμεση ανάληψη μέτρων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αποτροπή ανάλογων καταστάσεων στο μέλλον. Κουράγιο και δύναμη. Μαζί θα τα καταφέρουμε», ανέφερε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ – Λίμνη Ευβοίας: Δύο βδομάδες πριν την πυρκαγιά προκήρυξε διαγωνισμό για αντιπυρική προστασία το Δασαρχείο

Βοιωτία: 47χρονος κατηγορείται για ασέλγεια στον 14χρονο γιο του

Φωτιά στην Εύβοια: Η συγκλονιστική προσπάθεια ενός κατοίκου να σβήσει τις φλόγες με ένα κλαδί [βίντεο]

Ακόμα μια δύσκολη νύχτα για τη Βόρεια Εύβοια – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Ελληνικά, Αγριοβότανο, Ασμήνι, Γαλατσώνα και Αβγαριά

\Φωτιά στην Εύβοια: Σταμάτησαν στη θάλασσα οι φλόγες στο Αγριοβότανο – Παραμένει ο κίνδυνος για τις Καματριάδες

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι