in ,

Σαρακιώτης στη Βουλή: «Πρωταθλητές στην ακρίβεια με σφραγίδα Κυριάκου Μητσοτάκη»

Σαρακιώτης στη Βουλή

Ως εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης περί του δικαίου ανταγωνισμού τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του κόμματος, Γιάννης Σαρακιώτης.

Αναφερόμενος στα ζητήματα λειτουργίας της πραγματικής οικονομίας, ο κ. Σαρακιώτης υπογράμμισε:

«Λειτουργεί ομαλά ο ανταγωνισμός στη χώρα μας σήμερα;Υφίσταται αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών, στήριξης των εισοδημάτων τους και λογοδοσίας όσων προβαίνουν σε αθέμιτες πρακτικές και αισχροκερδούν εις βάρος τους;Προφανώς όχι, καθώς η Κυβέρνηση της Ν.Δ. «έχει προσπαθήσει σκληρά» για την αποσάθρωση κάθε ρυθμιστικού μηχανισμού και τα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά, με πρώτο και κυριότερο τον «Πρωταθλητισμό», που κάνει η χώρα μας στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικούαερίου. Είμαστε πρώτοι πανευρωπαϊκά στην αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος το Δεκέμβριο σε σχέση με το Νοέμβριο, σε ποσοστό 22% και πρώτοι στη νέα αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου από Νοέμβριο σε Δεκέμβριο, κατά 16%».
Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, ο Βουλευτής Φθιώτιδας απέδωσε «θερμά συγχαρητήρια» στον κ. Άδωνι Γεωργιάδη σημειώνοντας:

«Μας λέγατε για «παγκόσμιο φαινόμενο», αλλά στη χώρα μας διαπιστώνεται δυσμενής μεταβολή της σχετικής θέσης της. Από εκεί που, επί 40 χρόνια, βρισκόμασταν στο μέσο όρο, επί Κυριάκου Μητσοτάκη είμαστε «Πρωταθλητές» στις αυξήσεις τιμών.Μας λέγατε για «παροδικό φαινόμενο», αλλά μόλις χθες δημοσιεύτηκαν οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες“οι τυπικές τιμές δεκαετίας του φυσικού αερίου δεν είναι πιθανό να επιστρέψουν στα πρότερα επίπεδα στα επόμενα δύομετρίαχρόνια, ενώ σε ό,τι αφορά τις τιμές λιανικής φυσικού αερίου αναμένεται περαιτέρω αύξηση τους επόμενους μήνες […] Αντιστοίχως θα κινηθούν και οι τιμές ηλεκτρισμού”. Αυτό εννοούσατε ως «παροδικό φαινόμενο», κύριε Υπουργέ; Μήπως θα έπρεπε να κάνετε λιγότερες δηλώσεις, να βγάζετε λιγότερες selfie και να ενεργείτεπερισσότερο;Γιατί όσο η Κυβέρνηση κοιμόταν «ήσυχη» και παρέμενε αδρανής, οι ανατιμήσεις κάλπαζαν και πλήττουν καίρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.»
Ακολούθως, ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε ότι:

«Σας είχαμε κρούσει των κώδωνα του κινδύνου έγκαιρα, αλλά η απάντηση του τότε Υπουργού Ενέργειας κ. Χατζηδάκη το Δεκέμβριο του 2020 ήταν μνημειώδης: “Δεν υπάρχει ούτεμίαστοτρισεκατομμύριο περίπτωση να αυξηθούν οι λογαριασμοί του ρεύματος”, ενώ είχε προηγηθεί άλλη δήλωσή του το Σεπτέμβριο του 2019, όταν πανηγυρίζατε ότι “σώσατε τη Δ.Ε.Η.” λέγοντας ότι: “Κάνουμε τη μεταρρύθμιση στη Δ.Ε.Η. και θα πληρώνουμε φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα!” Τέτοια αποτυχία πρόβλεψης, παθητική στάση απέναντι στα προβλήματα και έλλειψηπροετοιμασίας ούτε όταν μιλούσατε για το “τελευταίο μίλι” στη διαχείριση της πανδημίας..!Ή όπως όταν προέβλεπε ο Υπουργός κ. Γεωργιάδης ότι θα υπάρξει “αποκλιμάκωση στο κύμα ανατιμήσεων μετά το Δεκέμβριο του 2021” και διαβάζω μόλις χθες, 19 Γενάρη: “Νέες ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής βάζουν “φωτιά” στα ράφια των σούπερ μάρκετ”».
Όπως τόνισε ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφορικά με τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού επί Κυβέρνησης Ν.Δ.:
«Η αντιμετώπιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού από τη σημερινή Κυβέρνηση περιλαμβάνειαπομάκρυνση των «μη αρεστών» αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, σαν να ήταν αυτή η προτεραιότητά σας εν μέσω θέρους του 2019, παροπλισμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε επίπεδο εξειδικευμένουστελεχιακούδυναμικού και καταπάτηση κάθε έννοιας ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αν και η ευαισθησία σας για τις Ανεξάρτητες Αρχές φάνηκε μέσω των κουμπάρων, του κ. Γεωργιάδη στην ΕΑΑΔΗΣΥ και του κ. Μητσοτάκη στην ΕΑΔ. Βέβαια, ο κ. Γεωργιάδης προσπάθησε να δώσει έστω μια απάντηση επί του συγκεκριμένου, αλλά άφησε με αυτόν τον τρόπο έκθετο τον Πρωθυπουργό».

Κλείνοντας, ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε, όσον αφορά τη στάση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία επί του σχεδίου νόμου, ότι:

«Επί της αρχής, θεωρούμε ότι το παρόν νομοσχέδιο συνιστά κακή ενσωμάτωση ευρωπαϊκής Οδηγίας στην εθνική νομοθεσία και μάλιστα, με καθυστέρησητουλάχιστονενόςέτους, καθώς το Φεβρουάριο του 2021 έληγε η σχετική προθεσμία.Τονίζουμε την «κακή ενσωμάτωση», καθώς πρόκειται για νομιμοποίηση της μεθόδευσης, την οποία διαπράξατε το 2019, με την απομάκρυνση των επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού επινοώντας ασυμβίβαστομετάτοδιορισμότους και πριν φυσικά τη λήξη της νόμιμης θητείας τους.Και έρχεστε σήμερα να παραλείψετε ολοσχερώς τη διάταξη του άρθρου 4, παράγραφοι 3 και 4 της Οδηγίας, η οποία διασφαλίζει την ανεξαρτησία των εθνικών αρχών Ανταγωνισμού και τονίζει ρητά ότι οι προϋποθέσεις παύσης και διορισμού πρέπει να ορίζονται εκ των προτέρων στην εθνική νομοθεσία».

Διαβάστε Επίσης:

Γίνεται μέλος στην επίσημη κοινότητα του eviathema.gr στο Σαρακιώτης στη Βουλή για άμεση ενημέρωση

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο  GOOGLE NEWS ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΥΒΟΙΚΗ EVIATHEMA και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάντε εγγραφή στο Κανάλι του eviathema.gr στο Σαρακιώτης στη Βουλή για αποκλειστικά Βίντεο Ρεπορτάζ

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια

Σε επιφυλακή ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου

Πανελλαδική Φιλοζωική Ομοσπονδία: Oι Δήμοι Διρφύων Μεσσαπίων και Χαλκίδας ανάμεσα στους χειρότερους Δήμους για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων