Σε αργία πρέπει να τεθούν Καρτελιάς-Θωμάς και Μπάτσα σύμφωνα με το νόμο

Συμμετείχαν σε συνεδρίαση που είχαν ηθικό και υλικό συμφέρον-Η αποκεντρωμένη πρέπει να ακυρώσει την απόφαση που έλαβε το Δ.Σ με την παρουσία τους.

Καρτελιάς Θωμάς0Μπάτσα αργία

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κύμης Αλιβερίου στις 23 Μαϊου του 2022 στα Κριεζά συμμετείχαν τρείς δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης παρά το γεγονός ότι είχαν σχέση ηθικού και υλικού συμφέροντος και ενώ η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και απαγορεύει ρητά την παρουσία τους στην συνεδρίαση αυτή.

Επρόκειτο για το 13 και 16 θέμα συζήτησης του δημοτικού συμβουλίου που αφορούσε τη λήψη απόφασης για βεβαίωση ότι το ακίνητο ιδιοκτησίας Ντανιέλας- Μιορίτσα Παουλέσκου βρίσκεται εντός ζώνης οικισμού Μεντουλίου Κύμης και για έγκριση εισόδου εξόδου σε διώροφο κτήριο επεξεργασίας σύκων της ιδίας ενδιαφερομένης.

Το παράνομο  της υπόθεσης είναι ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματίας το θέμα της οποίας θα συζητιούνταν στο δημοτικό συμβούλιο είναι η σύζυγος του δημοτικού συμβούλου Κώστα Καρτελιά ενώ ένας άλλος δημοτικός σύμβουλος ο Δημήτρης Θωμάς είναι ο μηχανικός της που κατέθεσε την αίτηση και έχει υλικό συμφέρον από την έκβαση του θέματος,

Ωστόσο υπήρχε και Τρίτη δημοτική σύμβουλος που δεν έπρεπε να παραβρίσκεται στη συνεδρίαση και να ψηφίζει η κυρία Μπάτσα Αρετή εξ αγχιστείας συγγενής του κυρίου Δημήτρη Θωμά.

Το θέμα συζητήθηκε κανονικά και ψηφίστηκε από όλους του παρόντες δημοτικούς συμβούλους ομόφωνα..

Στο επόμενο θέμα τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Αγίου Λουκά Γιάννης Ξύγγης και όταν ο πρόεδρος του είπε ότι ψηφίζει και εκείνος ο κ Ξύγγης αντέτεινε ότι δεν θα ψηφίσει επειδή έχει κώλυμα λόγω συγγένειας με ένα εκ των ιδιοκτητών που αφορούσε το ζήτημα που συζητούνταν.

Τότε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Ζέρβας είπε ότι και στο προηγούμενο θέμα δεν θα έπρεπε να ψηφίσει ο κ Καρτελιάς διότι αφορούσε τη σύζυγό του..

Τότε πετάχτηκε και ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Θωμάς και είπε «ούτε τη δική μου ψήφο να μετρήσετε γιατί είμαι μηχανικός της κυρίας Παουλέσκου»

Μέχρι εκείνη την ώρα δηλαδή έκαναν τους ανήξερους Καρτελιάς και Θωμάς και τόνισαν ότι απλά δεν θα καταγραφεί η ψήφος τους λόγω ασυμβίβαστου.

Εκτός του γεγονότος ότι προέκυψε και επίσημα η σχέση Καρτελιά και Θωμά αφού ο πρώην δήμαρχος συνεργάζεται επαγγελματικά με τη σύζυγο του κυρίου Καρτελιά με την οποία ο δημοτικός σύμβουλος του Κ.Κ.Ε φτιάχνουν συσκευαστήριο σύκων υπάρχει και το ζήτημα της νομοθεσίας που καταστρατηγήθηκε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση

Καταρχάς σύμφωνα με το Υπουργείο εσωτερικών ,ο δημοτικός σύμβουλος οφείλει να γνωρίζει, ιδιαίτερα, τον τρόπο λήψης των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου και των άλλων οργάνων του δήμου. (ΥΠ.ΕΣ. εγκ.86/59642/20.08.2019)

Κάτι που στην προκειμένη περίπτωση έκαναν ότι δεν γνώριζαν και όπως αποδείχτηκε αργότερα ο κ Θωμάς σκοπίμως το απέκρυψε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ,αποκαλύπτοντάς το αργότερα και ξεπερνώντας απλώς με ένα «μην καταγράψετε την ψήφο μου» «για να είμαστε εντάξει με την απόφαση».

Η συμπεριφορά αυτή δεν δικαιολογείται για έμπειρο αυτοδιοικητικό που μάλιστα έχει διατελέσει και δήμαρχος ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που το πράττει ο κ Θωμάς καθώς σε συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής που συμμετείχε σε θέμα συζήτησης που τον αφορούσε εκτός του ότι είχε βρίσει αισχρά το δήμαρχο Θανάση Μπουραντά δεν του επιβλήθηκε και καμία ποινή από την Αποκεντρωμένη.

Μάλιστα η αποκεντρωμένη διοίκηση όταν τον έθεσε σε αργία για το βούλευμα του συμβουλίου εφετών και τους περιοριστικούς όρους(πριν αλλάξει η νομοθεσία) είχε καθυστερήσει αδικαιολόγητα ως προς την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης την οποία εξέδωσε με καθυστέρηση ενός έτους , με αναδρομική ισχύ (από την επομένη των εκλογών) και αφού πρώτα είχε γνωμοδοτήσει το νομικό συμβούλιο του κράτους αναφέροντας αυτά που από την πρώτη στιγμή επεσήμανε προς την Αποκεντρωμένη ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου.

 

Εξάλλου σύμφωνα με τη νομοθεσία ο δημοτικός σύμβουλος είναι υποχρεωμένος να δηλώνει κάθε προσωπικό συμφέρον (ιδιοκτησιακό ή οικογενειακό) που έχει σχέση με τα θέματα του Δήμου, καθώς και να ενθαρρύνει και να προωθεί κάθε μέτρο που προάγει τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς, στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους και λειτουργίας του Δήμου. (ΥΠ.ΕΣ. εγκ.86/59642/20.08.2019) Ούτε αυτό έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

 

Όμως ο νόμος είναι ξεκάθαρος και προς ένα ακόμα ζήτημα.

Δεν αναφέρει πουθενά ότι αν δεν ψηφίσει ο δημοτικός σύμβουλος θέμα που έχει συμφέρον όλα είναι καλά και ωραία.

Αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά πως δεν πρέπει ούτε να παραβρίσκεται στη συνεδρίαση που συζητιέται ζήτημα που τον αφορά

 

 

Σύμφωνα Με τις διατάξεις του άρθρου 99 του ν. 3463/2006 και του άρθρου 10 της Υ.Α. 16852/2011 (Β΄ 661/20-4-2011),


Κώλυμα συμμετοχής στη συνεδρίαση

 

  1. Δημοτικός σύμβουλος δεν μπορεί να μετάσχει στη συζήτηση ενός θέματος ή στην  κατάρτιση αποφάσεως του δημοτικού συμβουλίου ή να συμμετέχει σε γνωμοδοτικά συλλογικά  όργανα, τα οποία γνωμοδοτούν για θέμα που θα εισαχθεί στο δημοτικό συμβούλιο, εφόσον ο  ίδιος ή συγγενής του έως το δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας έχει υλικό ή ηθικό  συμφέρον.
  2. Απόφαση που έχει ληφθεί κατά παράβαση της διάταξης αυτής είναι άκυρη. Ο σύμβουλος  που έλαβε μέρος στη συνεδρίαση διαπράττει σοβαρή παράβαση καθήκοντος και τιμωρείται με  την ποινή της αργίας, σύμφωνα με τα άρθρα 142και 143.

 

Άρα λοιπόν εδώ έχουμε μια καραμπινάτη περίπτωση ακύρωσης μιας απόφασης από την αποκεντρωμένη αλλά και την διάπραξη παραπτώματος παράβασης καθήκοντος και ποινής αργίας για τρείς δημοτικούς συμβούλους τον κ Κώστα Καρτελιά τον κ Δημήτρη Θωμά και την κυρία Αρετή Μπάτσα.

Θωμάς Αιτηση παουλέσκου θεματα Δ.Σ. Παουλέσκου