Σίμος Κεδίκογλου, συνάντηση με υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

κεδικογλου

Σίμος Κεδίκογλου, συνάντηση  με Οινοπαραγωγούς και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των οινοπαραγωγών έθεσαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Μάκη Βορίδη ο  Σίμος Κεδίκογλου και  εκπρόσωποι των Ενώσεων Οινοπαραγωγών Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝΟΑΚΕ), Θεσσαλίας και Αττικής (ΕΝΟΑΑ). Παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Κεντρικής Ελλάδας κ. Απόστολος Μούντριχας, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Οινοποιών Θεσσαλίας κ. Κώστας Τσιλιλής και ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αττικής κ. Ανδρέας Γκίκας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Υπουργό,  που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019, ανέλυσαν τα σημαντικότερα ζητήματα  που τους απασχολούν και ζήτησαν να δοθούν λύσεις με σκοπό την ενίσχυση και στήριξη του κλάδου, λαμβάνοντας  διαβεβαιώσεις  για την αντιμετώπισή τους.

Πιο συγκεκριμένα, επεσήμαναν τον κίνδυνο  συρρίκνωσης του ελληνικού αμπελώνα ως αποτέλεσμα αποφάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία – όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων –  μοίραζε κατά προτεραιότητα τις άδειες φύτευσης σε νέους και μικρούς αμπελουργούς, εξυπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες με αποτέλεσμα οι οινοποιητικές εταιρείες να μην έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τον αμπελώνα τους.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο προκειμένου να βελτιωθούν τα κριτήρια κατανομής δικαιωμάτων φύτευσης προβαίνοντας στις απαιτούμενες ενέργειες για να μη χαθούν τα δικαιώματα της περασμένης τριετίας με στόχο πάντα τη στήριξη του οινοποιητικού κλάδου.

Επίσης, ζήτησαν να εξεταστεί το αίτημα να έχουν τη δυνατότητα οι οινοποιητικές εταιρείες να προσλαμβάνουν περιστασιακά εργάτες γης με τη διαδικασία της αμοιβής και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών απασχολούμενων με εργόσημο, καθώς αυτή τη στιγμή οι εισφορές που καλούνται να καταβάλλουν για τους εργάτες είναι δυσβάσταχτες. Για το θέμα αυτό ο Υπουργός ανέφερε πως θα το εξετάσουν σε  συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα, κατατέθηκε η πρόταση της απασχόλησης προσφύγων ως εργάτες γης, οι οποίοι θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία.

Στη συνέχεια, έθεσαν και το πρόβλημα με τις άδειες μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων) ζητώντας, την πάταξη του παράνομου εμπορίου στο χύμα τσίπουρο και ταυτόχρονα τη διάσωση του κλάδου των  νόμιμων επιχειρήσεων.

Τέλος, έγινε ενημέρωση αναφορικά με το σχεδιασμό οργάνωσης και ανάπτυξης του  οικοτουρισμού, ζητώντας να ληφθούν πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση των διαδικασιών για την ίδρυση και  λειτουργία οκοτουριστικών μονάδων, οι οποίες ως εναλλακτική μορφή τουρισμού συμβάλλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.