Σπύρος Πνευματικός στη Βουλή: «Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας»

64788221 369620183904204 6504297824522338304 n 3

Για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με το οποίο κυρώνονται οι δύο τελευταίες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού μίλησε σήμερα ως εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής Ευβοίας Σπύρος Πνευματικός, σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Βόρεια Εύβοια: Οδοιπορικό της ΈΡΤ

Ο κ. Πνευματικός ξεκίνησε συγχαίροντας τον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση και τους επιστημονικούς φορείς που έγκαιρα και χωρίς ενδοιασμούς προχώρησαν στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, σε  μια πρωτοφανή για τα δεδομένα κρίση. Στη συνέχεια συνεχάρη τους ανθρώπους της υγείας, τα σώματα ασφαλείας, αλλά και τους απλούς ανθρώπους που με την απόλυτη συμμόρφωσή τους στα μέτρα συνέβαλαν και αυτοί στο να μην θρηνούμε σήμερα χιλιάδες θύματα, όπως συμβαίνει στις γειτονικές μας χώρες.

 Παρέμβαση του Σπύρου Πνευματικού για τα τραπεζοκαθίσματα στην Αμάρυνθο

«Η στάση μας, η έγκαιρη λήψη μέτρων και ο ταχύς και αποτελεσματικός περιορισμός της εξάπλωσης του ιού στον τόπο μας, μας χάρισε μια παγκόσμια πρωτιά. Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας και αυτό είναι η παρακαταθήκη μας για το μέλλον» σημείωσε, και τόνισε ότι πλέον η χώρα περνά στην επόμενη φάση: «Βάζουμε τις βάσεις για επαναφορά στην ανάπτυξη και στην κανονικότητα, όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, πιο σύντομα και πάντα με σωστό στρατηγικό σχεδιασμό».

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης της χώρας μας, δεδομένου ότι οι πολίτες όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας του κορωνοϊού έδειξαν την προτίμησή τους στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας.

 

Ο κ. Πνευματικός αναφέρθηκε στις βασικές ρυθμίσεις των δύο ΠΝΠ, όπως η λήψη μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων, την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών (πλαίσιο εξ αποστάσεως παροχής ιατρικών υπηρεσιών, άυλη συνταγογράφηση), την προστασία ευάλωτων ομάδων όπως οι άστεγοι και τα άτομα με αναπηρία, την προμήθεια υπολογιστών από τα σχολεία για εξ αποστάσεως εκπαίδευση καθώς και την πρωτοβουλία της Βουλής για τη δωρεά 8 εκ. ευρώ για τη δημιουργία κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο Σωτηρία.

 

«Η κρίση αυτή πίεσε την προώθηση μεταρρυθμίσεων για την διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών και την αποσυμφόρηση των δημοσίων υπηρεσιών, αναγκαίες και χρήσιμες ρυθμίσεις που πρέπει όχι μόνο να διατηρηθούν αλλά και να επεκταθούν» σχολίασε.

 

Όσον αφορά τις λοιπές διατάξεις του νομοσχεδίου, πρόκειται αφενός για ρυθμίσεις που παρατείνουν την διάρκεια των μέτρων στήριξης και εισάγουν προϋποθέσεις για τη σταδιακή επαναφορά στην κανονική κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα, και αφετέρου για νέες διατάξεις για την επίλυση θεμάτων των Υπουργείων.

Μεταξύ αυτών είναι η υλοποίηση της δέσμευσης για ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με τη σύσταση 1800 θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τις νέες ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια δωρεών στο πλαίσιο της πανδημίας καθώς και 170 νέων θέσεων στα νοσοκομεία Σάμου, Χίου και Μυτιλήνης, η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο προσωπικό των ΜΕΘ, ΜΑΦ και COVID από το κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, «ένα ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της τεράστιας προσπάθειας και της προσφοράς των ανθρώπων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας» όπως ανέφερε ο βουλευτής, και η επίλυση της εκκρεμότητας του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζομένους της ΕΑΒ με όρους νομιμότητας, διαφάνειας, αναλογικής ισότητας.

Κλείνοντας την εισήγησή του, τόνισε ότι «τώρα είναι η στιγμή που, και πάλι τηρώντας αυστηρά, το πλάνο και τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, θα μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο και να εξαργυρώσουμε από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κοινότητα την αναγνώριση και τη στήριξη που μας αντιστοιχεί».