Σπύρος Πνευματικός: «Το Πανεπιστήμιο είναι άσυλο ιδεών, όχι άβατο ανομίας»

64788221 369620183904204 6504297824522338304 n 2

 

Στις απόψεις του για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, με αφορμή και την ψήφιση της σχετικής διάταξης στη Βουλή, αναφέρθηκε ο βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρος Πνευματικός, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανάρτησης:

«Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος και με αφορμή την ψήφιση του σημερινού πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή, παραθέτω τις απόψεις μου γύρω από το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε το αυτονόητο. Έθεσε σήμερα τη βάση για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης ανομίας μέσα στο πανεπιστήμιο.

Η λεγόμενη κατάργηση του ασύλου με τη σημερινή μορφή είναι αίτημα ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και της κοινωνίας, που έχει κουραστεί πια με τη σημερινή εικόνα των πανεπιστημίων μας. Πρόκειται όχι για κατάργηση, αλλά για αποκατάσταση του ασύλου.

Σε μία κανονική κοινωνία, το πανεπιστημιακό άσυλο προστατεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διδασκαλία, καθώς και την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών.  Δυστυχώς, όλοι όσοι κινούμαστε στον πανεπιστημιακό χώρο γνωρίζουμε ότι, με πρόσχημα το άσυλο, τελικά προστατεύονται παράνομες συμπεριφορές και αναπτύσσεται η παραβατικότητα.

Προστατεύονται όλοι αυτοί που χρησιμοποιούν το άσυλο εις βάρος των ίδιων των φοιτητών, κάνοντας με το «έτσι θέλω» κατάληψη ή εισβάλοντας βίαια και διακόπτοντας μαθήματα, προκαλώντας ζημιές και τρομοκρατώντας καθηγητές και φοιτητές. 

Αυτοί που αδιαφορούν παντελώς για τα παιδιά που θέλουν να πάρουν το πτυχίο τους όσο πιο σύντομα γίνεται γιατί έχουν από πίσω οικογένειες που πληρώνουν ενοίκια και έξοδα για τις σπουδές τους. Οι ίδιες οικογένειες που μεθαύριο, με τους φόρους τους, θα πρέπει να πληρώνουν και τις ζημιές στα πανεπιστήμια! 

Μείζον θέμα είναι και η παρεμπόδιση της λειτουργίας των οργάνων διοίκησης του Πανεπιστημίου. Τα πράγματα είναι απλά: αν τα όργανα του Πανεπιστημίου δεν μπορούν να συνεδριάσουν και να πάρουν νομίμως και εγκαίρως αποφάσεις, το Πανεπιστήμιο δεν λειτουργεί.

Η χρήση των νέων τεχνολογιών μπορεί να προσφέρει λύσεις, π.χ. να μπορούν τα όργανα να συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης και να μπορούν να γίνονται μαθήματα εξ αποστάσεως ηλεκτρονικά και να μη χάνονται παραδόσεις. Πράγματα δηλαδή αυτονόητα εδώ και χρόνια στα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Το ελληνικό πανεπιστήμιο πρέπει να είναι άσυλο ιδεών και διαφορετικών απόψεων, χώρος προστασίας της επιστημονικής σκέψης, της έρευνας και της διδασκαλίας και όχι άβατο ανομίας και παρεμπόδισης της ελεύθερης έκφρασης των ιδεών.

Επανάσταση σήμερα είναι ο ριζοσπαστικός μετασχηματισμός των θεσμών για να μπορέσει η δημοκρατία να λειτουργεί για όλους και η Ελλάδα να μορφώνει πραγματικά τα παιδιά της με αξίες, αρχές και γνώση.»