Στις 11 το πρώτο υπουργικό της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Θα ζητήσει ταχύτητα και αποτελεσματικότητα

kyvernisi kyriakos mitsotaki nd ypoyrgoi 10072019

Στις 11 το πρωί, όταν οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη καθίσουν στις θέσεις τους για να ξεκινήσει το υπουργικό συμβούλιο, θα πάρουν στα χέρια τους έναν φάκελο στον οποίο θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν στον τομέα ευθύνης τους μέχρι το Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αλλάξει πλήρως τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και να θέσει αυστηρούς κανόνες στους υπουργούς του. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης θα αναλάβει, μόλις ολοκληρώσει την ομιλία του ο Πρωθυπουργός, να παρουσιάσει στα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου το νέο πλαίσιο και του κανόνες που θα τεθούν. Στις εντολές Μητσοτάκη περιλαμβάνεται η απαγόρευση πρόσληψης συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβαση με το δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ώστε οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προς τους πολίτες να γίνουν πολύ γρήγορα πράξη. Αναμένεται να τονίσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου καθώς υπάρχει μια σειρά από ακανθώδη θέματα που χρίζουν άμεσης επίλυσης.

Η διάσωση της ΔΕΗ επί τάπητος
Πολύ ψηλά στην ατζέντα του Πρωθυπουργού βρίσκεται η διάσωση της ΔΕΗ. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη σύσκεψη που έγινε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν με τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Σε αυτήν τέθηκε επί τάπητος η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση, καθώς θεωρείται επί της ουσίας ότι είναι στα πρόθυρα της χρεωκοπίας και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες νάρκες που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το σχέδιο που θα εκπονηθεί για την διάσωση της αποτελεί μια πολυπαραγοντική εξίσωση που θα διασφαλίζει τόσο τους εργαζόμενους της επιχείρησης όσο και τους καταναλωτές. Προς το παρόν γίνεται αποτίμηση των προβλημάτων που εντοπίζονται και αφορούν την οικονομική κατάσταση, την υποστελέχωση σε μονάδες λειτουργίας της και το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

«Η ΔΕΗ δεν είναι περίπτερο για να λυθεί το θέμα σε μια σύσκεψη» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δίνοντας τη διάσταση του προβλήματος. Ωστόσο δεν αποκλείεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να υπάρξει η παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διάσωσης εντός του καλοκαιριού. Αναμένεται να υπάρξει διαπραγμάτευση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η ανάληψη μέρους της ζημιάς από τον κρατικό προϋπολογισμό θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση καθώς θα θεωρηθεί κρατική ενίσχυση και θα προσκρούσει στην επιτροπή ανταγωνισμού.

Δεδομένο είναι ότι κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο η κατάσταση και θα απαιτηθούν, όπως τονίζουν πηγές, αστραπιαίες και ριζικές λύσεις μόλις γίνει από την κυβέρνηση η επιβεβαίωση των δεδομένων της επιχείρησης. Η πρώτη εικόνα για την κατεύθυνση που θα κινηθεί το υπουργείο Ενέργειας αναμένεται στις προγραμματικές δηλώσεις που θα διεξαχθούν το τριήμερο 20-22 Αυγούστου.