Θανάσης Ζεμπίλης: Τον Νοέμβριο η προκαταβολή για τους μη κατ´επάγγελμα πληγέντες αγρότες. Θα λάβουν 25 ευρώ ανά ελαιόδεντρο.

Θανάσης Ζεμπίλης

Τον Νοέμβριο αναμένεται να πιστωθούν τα πρώτα χρήματα στους λογαριασμούς των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περυσινού καλοκαιριού στη Βόρεια Εύβοια.

Ειδικότερα, οι πληγέντες θα λάβουν την αποζημίωση των 25 ΕΥΡΩ ανά ελαιόδεντρο, ενώ όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής και ελέγχου θα λάβουν επιπλέον 25 ΕΥΡΩ ανά ελαιόδεντρο (συνολικά 50 ευρώ). Η διαδικασία της αποζημίωσης βρίσκεται σήμερα στο στάδιο ελέγχου των στοιχείων των δικαιούχων.

Η συγκεκριμένη προκαταβολή αποζημιώσεων έως 50% της εκτιμώμενης ζημιάς σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κατέστη εφικτή, κατόπιν νομοθετικής ρύθμισης που εντάχθηκε σε Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομικών και ψηφίστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2022. Η διάταξη αυτή αφορά σε καταστροφές από φυσικά και μη αίτια οι οποίες δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπως είναι για παράδειγμα οι πυρκαγιές. Είναι δε σημαντικό, ότι το ποσοστό της αποζημίωσης φτάνει το μέγιστο όριο του 50%, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της τροπολογίας αναφέρεται ότι μπορεί να φτάσει έως και 50%.

«Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική ενίσχυση που διορθώνει την αδικία εις βάρος των μη κατ’ επάγγελμα πληγέντων αγροτών. Συνεχίζουμε με σταθερά βήματα την προσπάθεια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και της ανακούφισης των πληγέντων συμπολιτών μας», ανέφερε ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης.