Το 35% των συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά σε 11 μήνες

Τέλος στην ταλαιπωρία των εργαζομένων που βγαίνουν στη σύνταξη βάζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το 34,37% των νέων συντάξεων, ως την 1η Ιουνίου του 2020, δηλαδή το πολύ σε 11 μήνες από σήμερα, θα εκδίδεται ψηφιακά, ενώ αυτό θα συμβαίνει για το 90% των συντάξεων, έως την 1η Ιουνίου 2021.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό, που είχε θέσει το υπουργείο Εργασίας, εγκρίθηκε σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εσωτερικών. Στη σύσκεψη που συμμετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί, Γιάννης Βρούτσης, Τάκης Θεοδωρικάκος και Κυριάκος Πιερρακάκης, αποφασίστηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων μέσω της εισαγωγής του ΑΜΚΑ στην βάση δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών». Το Μητρώο Πολιτών βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών και παίρνει δεδομένα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Δήμους και Ληξιαρχεία.

Όπως συμφωνήθηκε, θα κατατεθεί σχετική διάταξη νόμου, η οποία θα κάνει υποχρεωτική την αναγραφή του ΑΜΚΑ του κάθε πολίτη στα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το «Μητρώο Πολιτών».

Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν τα Πληροφοριακά Συστήματα του Υπουργείου Εργασίας και συγκεκριμένα, οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να λαμβάνουν την πληροφορία και να ψηφιοποιούν όλα τα δεδομένα, προκειμένου να γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα και σε ελάχιστο χρόνο η ψηφιακή έκδοση της σύνταξης.

«Με την σημερινή συνάντηση των τριών υπουργών και τον συντονισμό των τριών υπουργείων κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα στην μεγάλη μεταρρύθμιση που έχουμε μπροστά μας που είναι το ψηφιακό άλμα κι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπουργείου Εργασίας στην κατεύθυνση του να επιταχύνουμε το συντομότερο δυνατό την απονομή της σύνταξης και να φτάσουμε σε έναν σκοπό: Την 1η Ιουνίου 2020 το 34,37% των νέων συντάξεων να εκδίδονται ψηφιακά. Είναι μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή μια μεγάλη μεταρρύθμιση η οποία γίνεται σήμερα με την συνδρομή και τον συντονισμό των υπουργών, Τ. Θεοδωρικάκου και του Κ. Πιερρακάκη», τόνισε ο Γιάννης Βρούτσης και υπογράμμισε ότι «ο συντονισμός της κυβέρνησης, η συνδρομή των υπουργών κι πολιτική πρωτοβουλία θα φέρει πολύ γρήγορα θεαματικούς “καρπούς” που θα αλλάξουν τον ρου της ιστορίας και στο υπουργείο Εργασίας και συνολικά στην κυβέρνησης πάντα προς διευκόλυνση των πολιτών».

Όσον αφορά στις εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «θα ακολουθηθεί παράλληλη πορεία μέσα από την οποία θα προσπαθήσουμε με ένα νέο οργανωτικό σχήμα διά μέσου των ανθρώπων που βρίσκονται στο υπουργείο Εργασίας να επιταχύνουμε την διαδικασία απονομής τους. Αλλάζουμε το μέλλον και αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη παθογένεια δεκαετιών, που ήταν προσβλητική για τον πολίτη που ζητούσαν ως επαίτης μετά τον εργασιακό του βίο να πάρει την σύνταξή του. Με αυτήν την μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα καταφέρουμε κι ένα τμήμα των εκκρεμών συντάξεων να το εντάξουμε στην ψηφιακή απονομή. Με τα πρώτα στοιχεία τα οποία διαθέτουμε οι εκκρεμείς συντάξεις κι υποθέσεις που αφορούν το υπουργείο Εργασίας ξεπερνούν τις 450.000».

Όπως επισήμανε ο κ. Βρούτσης «το 34,37% προκύπτει μέσα από την μελέτη που έχουμε κάνει. Το 2012-2014 είχε γίνει αντίστοιχη δουλειά. Μετά το 2015 δυστυχώς εμποδίστηκε να συνεχιστεί αυτός ο μεταρρυθμιστικός ρυθμός που είχαμε ξεκινήσει. Η σημερινή προσπάθεια θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα, δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση την σταμάτησε για γνωστούς λόγους (ιδεοληπτικούς). Αυτήν την συνέχεια σήμερα την παραλαμβάνουν και την συνεχίζουμε από το 2014».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι «ο στόχος της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη είναι να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών, γιατί οι πολίτες οφείλουν να σέβονται το κράτος αλλά και το κράτος πρέπει εμπράκτως να σέβεται τους πολίτες. Το υπουργείο Εσωτερικών θα συνδράμει αυτήν την προσπάθεια με νομοθετική παρέμβαση η οποία θα αφορά την χρήση του Μητρώου των πολιτών το οποίο υπάγεται ως ηλεκτρονική δομή στο υπουργείο Εσωτερικών. Η νομοθετική παρέμβαση θα γίνει αμέσως με το πολυνομοσχέδιο που από κοινού έχουμε με τους συναδέλφους τις επόμενες μέρες και ταυτόχρονα θα γίνει η οργανωτική προετοιμασία για να ανταποκριθούμε στο χρονοδιάγραμμα που ανέφερε ο κ. Βρούτσης. Σε αυτό το πολυνομοσχέδιο θα ενταχθεί η κατάλληλη νομοθετική τροπολογία που χρειάζεται προκειμένου να αξιοποιηθεί το Μητρώο Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών και να μπει μέσα στα στοιχεία πληροφόρησης και ο ΑΜΚΑ».

Τέλος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε ότι «από την πρώτη μέρα της ζωής της νέας κυβέρνησης μιλήσαμε για έναν νέο τρόπο, μια νέα προσέγγιση σε σχέση με ψηφιακά έργα. Πιστεύουμε ότι η ψηφιακή πολιτική είναι μέσο για να κάνεις την ζωή των πολιτών απλούστερη και καλύτερη. Σήμερα μιλήσαμε για την επιτάχυνση απονομής των νέων συντάξεων, το σχέδιο που έχει επιμεληθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι πολύ συγκεκριμένο, θα πραγματοποιηθεί ακριβώς σε αυτές τις ημερομηνίες κι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα. Στην πορεία στόχος μας θα είναι ολοένα και περισσότερες συντάξεις να εκδίδονται αυθημερόν».

Διαβάστε επίσης