Τζοβάνα Γκόγκου: Δεν ριψοκινδυνεύουμε με τις ζωές μικρών παιδιών και δεν αρκούμαστε σε τυπικές διαδικασίες εγγράφων.

DSC 0160 scaled

Ένα από τα θέματα που θέσαμε ως μείζων Αντιπολίτευση στο Δημοτικό συμβούλιο είναι η ανίχνευση ΑΜΙΑΝΤΟΥ στο νηπιαγωγείο της Μακρυκάπας. Συγκεκριμένα βρέθηκε ότι τα πλακίδια της αίθουσας περιέχουν χρυσοτίλη Αμίαντο.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία μελέτη για την αποξήλωση ή επικάλυψη του παρά μόνο κάποια έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν την ύπαρξη του στα πλακίδια και ίνες αμιάντου στον αέρα της αίθουσας σε επιτρεπτά όρια.

Βέβαια κατά τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας δεν υπάρχει ούτε όριο ασφαλούς επιπέδου έκθεσης , είτε με την έννοια του χρόνου,είτε με την έννοια της συγκέντρωσεως των εισπνεόμενων ινών. Ακόμα και ελάχιστη δόση είναι δυνατόν να προκαλέσει νόσο .Ο Αμίαντος ως γνωστόν είναι καρκινογόνο υλικό και από το 2005 έχει απαγορευθεί η χρήση του σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 1999/77/ΕΚ .Επίσης από το 2005 δόθηκε εντολή της απομάκρυνσης του από τα σχολεία.


Δεν ριψοκινδυνεύουμε λοιπόν με τις ζωές μικρών παιδιών και δεν αρκούμαστε σε τυπικές διαδικασίες εγγράφων.Στην εισήγηση μας προτείναμε και λύσεις επεξεργασμένες καταγγέλλοντας την ολιγωρία για ένα τόσο κρίσιμο θέμα και κρίνοντας άμεσα αναγκαίο την αποξήλωση του η την επικάλυψη σύμφωνα με εξειδικευμένες μελέτες και αντίστοιχα συνεργεία όπως προβλέπει η νομοθεσία.