Υπήρχε Συμφωνία για το υπουργείο Πολιτισμού με τον Κ. Μητσοτάκη

olga kefalogianni
Η βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη μιλάει από το βήμα στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου: «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ΄ τύπου και άλλες διατάξεις» στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής, Παρασκευή 17 Απριλίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Οι πολιτικοί δεν έχουμε οργανικές θέσεις»

Έκδηλη είναι η πικρία της Όλγας Κεφαλογιάννη, μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να της προτείνει να αναλάβει το υπουργείο Τουρισμού κι όχι το Πολιτισμού που η ίδια επιθυμούσε, με αποτέλεσμα η βουλευτής της ΝΔ να προτιμήσει να μείνει εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Μιλώντας στο Open, στους Ιορδάνη Χασαπόπουλου και Γιάννη Σαραντάκο, η κ. Κεφαλογιάννη υποστήριξε ότι «υπήρχε συμφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη» για το υπουργείο Πολιτισμού.

«Έχω δουλέψει τα τελευταία 2,5 χρόνια στον τομέα Πολιτισμού. Εκεί ήμουν υπεύθυνη. Ένας τομέας δύσκολος και απαιτητικός, και για να μην κρυβόμαστε, δεν είναι προνομιακός χώρος για το κόμμα το δικό μου. Ήταν μεγάλη πρόκληση να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου του πολιτισμού, της τέχνης και να πείσουμε ότι έχουμε σχέδιο και βούληση. Έχω καταθέσει δεκάδες ερωτήσεις στη Βουλή, για τα θέματα των πνευματικών δικαιωμάτων, για τα κλειστά πωλητήρια κι αναψυκτήρια στους αρχαιολογικούς χώρους, για κινηματογράφους κλπ.

Ήμουν έτοιμη να προσφέρω στον τομέα αυτό τις γνώσεις και τις δυνάμεις μου. Ο πρωθυπουργός μου πρότεινε το Τουρισμού, που είχα θητεύσει παλαιότερα. Θεωρώ ότι είχα κάνει τον κύκλο μου. Ένας κύκλος ο οποίος είχε μετρήσιμα αποτελέσματα, θεωρώ ότι είχα προσφέρει έργο και ήμουν έτοιμη για το επόμενο βήμα – όπως θεωρώ ότι είναι σωστό –  στο υπουργείο να δοκιμαστεί και να πετύχει κάποιος άλλος. Οι πολιτικοί δεν έχουμε οργανικές θέσεις.  Νομίζω ότι είναι καλό, ειδικά όταν ολοκληρώνουμε έναν κύκλο σε κάποια θέματα να μπορούμε και να δώσουμε την ευκαιρία σε άλλους να δοκιμαστούν, αλλά κι εμείς να δοκιμαστούμε σε κάποιο άλλο πόστο.

Ερωτηθείσα αν το συζήτησε με τον κ. Μητσοτάκη, υπογράμμισε: «Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν γίνεται κουβέντα. Σου λέει κάποιος σου προτείνουμε το υπουργείο Τουρισμού κι εσύ λες ευχαριστώ, θα προτιμήσω να παραμείνω απλή βουλευτής και να στηρίξω από τη Βουλή το κυβερνητικό έργο».

«Δεν είπατε ‘εγώ θα προτιμούσα το Πολιτισμού;’», ρωτήθηκε. «Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Ο πρωθυπουργός αποφασίζει, σου κάνει την πρότασή του κι εσύ από την πλευρά σου είτε τη δέχεσαι είτε όχι.  Προφανώς όταν έχεις δουλέψει 2,5 χρόνια, σου έχει αναθέσει τότε ως πρόεδρος της αντιπολίτευσης – τον τομέα του Πολιτισμού, έχεις μια συμφωνία ότι αυτή θα είναι και η θέση σου σε ένα κυβερνητικό πλάνο. Και σου λένε τον Πολιτισμό θα τον έχει κάποιος άλλος», είπε.

Όταν ρωτήθηκε αν «υπήρχε συμφωνία με τον πρόεδρο του κόμματος;», απάντησε: «Προφανώς υπήρχε, αλλά ο πρωθυπουργός αποφασίζει. Εκείνος κρίνει πώς θέλει να αξιοποιήσει τα στελέχη του».

Όσον αφορά το επόμενο βήμα της, είπε: «Με έχουν τιμήσει οι ψηφοφόροι με την ψήφο τους. Αισθάνομαι και έχω μια τεράστια ευθύνη η απέναντι στους Αθηναίους γιατί ένα πολύ μεγάλο μέρος της πολιτικής μου πρότασης προς αυτούς, είχε να κάνει με τον πολιτισμό».

Αναφορικά με τα όσα ακούγονται ότι η ίδια πρότεινε συγχώνευση του Πολιτισμού με τον Τουρισμό, η κ. Κεφαλογιάννη το επιβεβαίωσε: «Το θέμα της σύζευξης ήταν μία σκέψη, η οποία είχε συζητηθεί από τότε που είχα αναλάβει τον τομέα Πολιτισμού και μάλιστα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δείξει ότι ήταν κάτι που το σκεφτόταν. Νομίζω πως κάποια στιγμή το είχε πει και στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, ή το 2017 ή το 2018, αν θυμάμαι καλά. Αυτό εντασσόταν σε μία συνολική  προσέγγιση ενός μικρότερου  κυβερνητικού σχήματος, πράγμα το οποίο ούτως ή άλλως δεν έγινε, αλλά αν έβλεπε κανείς ένα μικρότερο κυβερνητικό σχήμα, αν έπρεπε να δει συνενώσεις υπουργείων, προφανέστατα θα μπορούσε να δει μαζί το Τουρισμού με το Πολιτισμό. Θέλω να είμαι δημιουργική, δεν θέλω απλά να καθίσω σε μια καρέκλα».

«Είναι μία μεγάλη πρόκληση η σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμού», κατέληξε η βουλευτής της ΝΔ.