Υπογράφηκε σήμερα η 2η Υπουργική Διακήρυξη της Ένωσης για τη Μεσόγειο για τη Γαλάζια Οικονομία

Γιάννης Πλακιωτάκης

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, συνυπέγραψε σήμερα, εκ μέρους της Ελλάδας, μαζί με τους αρμόδιους Υπουργούς 42 Κρατών Μελών από την Ευρώπη, τη Β. Αφρική και τη Μέση Ανατολή, Μέλη του Διακυβερνητικού Οργανισμού Ένωση για τη Μεσόγειο, τη 2η Υπουργική Διακήρυξη για την Γαλάζια Οικονομία για την ερχόμενη πενταετία έως το 2025.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση του Κορονοϊού στον Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων- Ζήτησαν την συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας στην Κοινότητα του Μίστρου

Η εν λόγω Διακήρυξη συνιστά το επιστέγασμα ευρείας διαβούλευσης μεταξύ όλων των κρατών που κράτησε παραπάνω από ένα χρόνο, ώστε να αποτυπωθούν οι βασικές θεματικές προτεραιότητες στη Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία και να τεθούν οι βασικοί αναπτυξιακοί στόχοι.

Με την 2η Διακήρυξη οι Υπουργοί συμφωνούν ότι απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες για να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της Γαλάζιας Οικονομίας στη Μεσόγειο και να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της και ζητούν να δοθεί έμφαση και να αναληφθεί περαιτέρω δράση στους ακόλουθους τομείς:

Θαλάσσια διακυβέρνηση, Θαλάσσια έρευνα, Καινοτομία και Απασχόληση, Βιώσιμη Αλιεία, Βιώσιμα και Ουδέτερα Κλιματικά Λιμάνια και Θαλάσσιες Μεταφορές, Διαχείριση των Θαλάσσιων Απορριμμάτων, Θαλάσσιος και Παράκτιος Τουρισμός, Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Ζωνών, Θαλάσσιες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Ασφάλεια στην Θάλασσα, και τέλος τις Βιώσιμες Επενδύσεις στην Γαλάζια Οικονομία.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, στο πλαίσιο της ομιλίας του τόνισε :

«Εμείς, τα θαλάσσια και ναυτιλιακά κράτη της Μεσογείου, πρέπει να επιδείξουμε ισχυρή πολιτική βούληση, η οποία θα βασίζεται σε στοχευμένα εργαλεία και αποτελεσματικούς μηχανισμούς για την υλοποίηση των διεθνών, ευρωπαϊκών και εθνικών μας δεσμεύσεων.

Με την υπογραφή της Διακήρυξης, αναγνωρίζουμε τις μελλοντικές προτεραιότητες στη βιώσιμη γαλάζια οικονομία, αλλά ταυτόχρονα δίδουμε έμφαση στο κοινό μας ενδιαφέρον σε πεδία πολιτικής που θα φέρουν όλα τα μεσογειακά κράτη κάτω από μια ενιαία Στρατηγική που θα δημιουργήσει αξία με όρους εισοδήματος, νέες θέσεις εργασίας και κοινή συνισταμένη για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος».

Εξάλλου ο κ. Πλακιωτάκης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης με τη θεσμοθέτηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό χώρο, καθότι πρόκειται για την πρώτη φορά που κράτος μέλος της ΕΕ παρουσιάζει ολοκληρωμένη θεσμική πρόταση για τη νησιωτική συνοχή και τη Γαλάζια Οικονομία.

Κλείνοντας, την τοποθέτηση του τόνισε : «Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στη Μεσόγειο και παγκόσμια δύναμη στο ναυτιλιακό τομέα, απόλυτα δεσμευμένη στο κοινό μέλλον των κρατών της ΕΕ και της Μεσογείου, υπό το πρίσμα πάντα των βασικών αρχών και προτεραιοτήτων της ΕΕ».

Χαλκίδα Ευβοίας: Την εξαπάτησαν μέσω αγγελίας στο facebook – Εξιχνίαση της απάτης από το Τμήμα Ασφάλειας

Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων: Μετά την απολύμανση στα λεωφορεία της Ιδιωτικής εταιρίας στο εργοτάξιο η Δημοτική αρχή μεταφέρει παράτυπα και μαθητές στα σπίτια τους

Χαλκίδα Ευβοίας: Χαλκίδα: Μετανιωμένη η νηπιαγωγός που έβγαλε την 4χρονη στο κρύο – Διχασμένοι οι γονείς

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο