Θανάσης Ζεμπίλης στη Βουλή: Να μην συγχωνευθούν τα νοσοκομεία στην Εύβοια και να ενισχυθεί το ΓΝΝΧ με μονάδα Αιμοδυναμικού. Κατανόηση Α. Πλεύρη για την ιδιαιτερότητα της Εύβοιας (video)

Θανάσης Ζεμπίλης Βουλευτής Ευβοίας

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο GOOGLE NEWS ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΥΒΟΙΚΗ EVIATHEMA

Η Εύβοια πρέπει να εξαιρεθεί λόγω αποστάσεων, μορφολογίας, κακού οδικού δικτύου και νησιωτικότητας από τις συγχωνεύσεις των δομών υγείας του νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας, υπογράμμισε ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης κατά την τοποθέτησή του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, η αν. Υπουργός Υγείας, κα Ασημίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Αθαν. Εξαδάκτυλος.

Ο Θανάσης Ζεμπίλης, με αφορμή τις τοποθετήσεις του Υπουργού και της αν. Υπουργού Υγείας για το νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας, ανέφερε ειδικότερα για το θέμα:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και όλοι συμφωνούμε ως προς την αναγκαιότητα της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Εγώ θα ήθελα να θέσω το θέμα του πεδίου χωρικής εφαρμογής των διατάξεων αυτών και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην Εύβοια, που ναι μεν η πόλη της Χαλκίδας και η επαρχία Χαλκίδας έχουν οδική πρόσβαση, αλλά από εκεί και πέρα περιοχές της Κύμης, της Καρύστου, της Ιστιαίας υφίστανται την απομόνωση, την έλλειψη υποδομών και την ασυνέχεια του εδάφους.

Και, βέβαια, όσον αφορά τον νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας, δεν πρέπει να θέσουμε ως αποκλειστικό κριτήριο το πληθυσμιακό, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι από την Βόρεια Εύβοια για να κατέβουν στη Χαλκίδα θέλουν δυόμισι ώρες, όπως δυόμισι ώρες θέλουν από την Κάρυστο για να φτάσουν στη Χαλκίδα και δύο ώρες από την Κύμη και υπό την προϋπόθεση πάντα ότι το οδικό δίκτυο είναι ανοικτό. Άρα, λοιπόν, είναι απίθανο να πούμε ότι θα πρέπει να γίνει συγχώνευση των Υγειονομικών Μονάδων με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο, χωρίς να βλέπουμε τη μορφολογία, τις υποδομές και το αν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης.

Αντίθετα, αυτό που πρέπει και μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις άσκοπες διακομιδές ασθενών είναι η ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων νοσοκομείων. Για παράδειγμα, η Μονάδα Αιμοδυναμικού στο νέο σύγχρονο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπως προβλέπεται, άλλωστε, από τον νέο Οργανισμό του ΓΝΧ, πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα, διότι έχουμε ετησίως 1.000 διακομιδές ασθενών, που χρήζουν καρδιολογικής και αιμοδυναμικής υποστήριξης και διακομίζονται τώρα στα νοσοκομεία της Αθήνας, που σημαίνει ότι έχουμε μια μεγάλη επιβάρυνση των νοσοκομείων του κέντρου. Παράλληλα, βέβαια, οφείλουμε να συνυπολογίσουμε και τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχουν, διότι δεν έρχονται από τη Χαλκίδα σε μία ώρα, έρχονται από τη Βόρεια Εύβοια ή την Καρυστία. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, σε τι κίνδυνο υποβάλλεται η υγεία τους, όταν κάνουν όλο αυτό το μακρύ και κουραστικό ταξίδι. Όποτε, βέβαια, είναι επιτρεπτό από τις καιρικές συνθήκες, γιατί δεν είναι πάντα».

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις του Βουλευτή και δεσμεύτηκε ότι η Εύβοια θα εξαιρεθεί από το μέτρο των συγχωνεύσεων και δεν θα καταργηθεί καμία υγειονομική μονάδα στην Π.Ε. Ευβοίας. Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε τα εξής, απαντώντας στον Βουλευτή Ευβοίας Θανάση Ζεμπίλη: «…σωστά ειπώθηκε ότι δεν είναι μόνο πληθυσμιακό το θέμα. Για την Εύβοια, μπορεί κάποιος να φαντάζεται ότι είναι κοντινός προορισμός. Έλα, όμως, που δεν είναι κοντινός προορισμός για να γίνει η κάλυψη στο σύνολό της».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε απόσπασμα της παρέμβασης στον ακόλουθο σύνδεσμο: