«Για φαντάσου…Φύσα, φύσα το φεγγάρι»

20190711 105228

Ταξίδι στο φεγγάρι επεφύλαξε στους μικρούς επισκέπτες  η δεύτερη δράση της Καλοκαιρινής Εκστρατείας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καθενών, που υλοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019.

Μια δράση στην οποία απολαύσουμε το φεγγάρι σε όλες τις εκφάνσεις του. Το γνωρίσαμε ως ουράνιο σώμα και αιώνιο σύμβολο στους μύθους, στις παραδόσεις, τα τραγούδια, την πεζογραφία, τον κινηματογράφο και τη ζωγραφική.

Το εργαστήριο ξεκίνησε με την αφήγηση του παραμυθιού «Ο δρόμος για το σπίτι» του Oliver Jeffers, γνωρίζοντας την ιστορία ενός αγοριού που βρέθηκε μια μέρα στο φεγγάρι. Ένα βιβλίο που μας μιλάει για την δύναμη της φιλίας και  την συνεργασία.

Μέσα από τους μύθους ανακαλύψαμε πως η παρουσία της Σελήνης είναι έντονη σε όλες τις παραδόσεις των λαών του κόσμου και ανέκαθεν η επίδρασή της υπήρξε καταλυτική σε πολλές δραστηριότητες των ανθρώπων όπως η πρόγνωση του καιρού και οι γεωργικές ασχολίες.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την προβολή της ταινίας μικρού μήκους «La Lunα».

Από τον κινηματογράφο μεταπηδήσαμε στην ζωγραφική για  να παρατηρήσουμε πως το φεγγάρι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης πολλών καλλιτεχνών όπως ο «Έναστρος ουρανός» του Βαν Γκογκ και ο «Καταλανός χωριάτης στο φεγγαρόφως» του Joan Miro.

Αφού διαπιστώσαμε πόσο όμορφο, λαμπερό και μυστηριώδης είναι το φεγγάρι, ολοκληρώσαμε την δράση φτιάχνοντας  αστροναύτες για να ταξιδέψουμε ανάμεσα στα αστέρια.

Η υπεύθυνη

Μαρία Αναστασίου