Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίου του Γιώργου Ιωαννίδη “Ο Θεός του Καβάφη”

28 Απριλίου 2020, 12:43 πμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads

Ο Γιώργος Ιωαννίδης, εξαίρετος συγγραφέας μόλις εξέδωσε το 10ο στη σειρά βιβλίο του  από τις εκδόσεις Δαιδάλεος όπου αναφέρεται στα έργα του Καβάφη κάνοντας μια βαθιά ανάλυση στην θεία πλευρά που συναντάμε στους στοίχους αυτών.

Από το Καβαφικό έργο, δεν απουσιάζει ο Θεός. Εκλείπει, όµως, το όνοµά του. Στους στίχους του Αλεξανδρινού, συναντάµε ολόκληρη την ελληνική θεολογία, τόσο στην πολυθεϊστική της εκδοχή όσο και στη χριστιανική. Πουθενά, ο ποιητής δεν δογµατίζει µήτε κηρύττει. Το θείο για τον Καβάφη είναι µέλος της συµπεριφοράς του ανθρώπου στην κοινωνία του µε τη ζωή. Μερικές φορές, απαντά στην απόγνωση για να προσδώσει νόηµα, ενώ, άλλοτε, σιωπά ερµητικά. Ενίοτε, το υπερβατικό ανθρωποποιείται, περιπλανώµενο στα σοκάκια των θνητών ή περιφέρεται αόρατα στα δώµατα της ιστορίας. Σε κάθε περίπτωση, είναι παρόν, σαν ευχή, σαν αναφορά, σαν ρόλος.

Συνέντευξη του Γιώργου Ιωαννίδη στο Σωτήρη Μπαρσάκη

Το εν λόγω βιβλίο εξετάζει τη θέση του θεϊκού -σε κάθε του όψη και έννοια- στον ποιητικό λόγο του Καβάφη, συλλέγοντας και αναλύοντας από το σύνολο του έργου του όλα εκείνα τα ποιήµατα που µαρτυρούν αυτή τη σχέση – του πεπερασµένου µε το αθάνατο, του ανθρώπου µε τον Θεό του.

Μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο από εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λευτέρης Ραβιόλος: Nα κλείσουμε γρήγορα τις πληγές που δημιούργησε η υγειονομική κρίση

Ακούστε το σχόλιο του Σωτήρη Μπαρσάκη στον 96,5 fm 27/04/2020

Γιάννης Κοντζιάς: Ο τουρισμός μας πλήττεται…ΜΑΖΙ με τους φορείς του Δήμου μας σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα.

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.