Μαρμάρι: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της UNESCO για την μουσική παράδοση της Νότιας Εύβοιας

ΜΑΡΜΑΡΙ24

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην πλούσια μουσική παρακαταθήκη της Νότιας Εύβοιας και ειδικότερα στο μουσικό ιδίωμα του αρβανίτικου και καβοντορίτικου τραγουδιού, επιφήλασε η δεύτερη από τις 3 μέρες των εκδηλώσεων της Ελληνικής Επιτροπής Unesco  την Τρίτη 20 Ιουλίου στο Μαρμάρι με σκοπό την ανάδειξη της τοπικής παράδοσης.

Η δεύτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή των κατοίκων και επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής του Μαρμαρίου στον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών της πόλης, που ήταν και ο συνδιοργανωτής της βραδιάς.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο project manager της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO δρ. Γιάννης Μανώλης, με πρωτοβουλία του οποίου διοργανώνεται το τριήμερο, αναφέρθηκε στη βαρύνουσα σημασία των τεκμηρίων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς – μουσική, γαστρονομία, παραδοσιακές τέχνες, ντοπιολαλιές – τα οποία συνδέουν τον σύγχρονο άνθρωπο με την παράδοσή του και μεταβιβάζουν τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά μιας περιοχής από γενιά σε γενιά.

«Η ιστορία και ο πολιτισμός δεν αφορά μόνο τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα και τα σπάνια μνημεία που πέρασαν στην αιωνιότητα. Γράφεται και από την καθημερινή βιοπάλη των απλών ανθρώπων» είπε χαρακτηριστικά ο δρ Γ. Μανώλης και πρόσθεσε ότι η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής από τη νέα γενιά θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στο τουριστικό προϊόν και την επιχειρηματικότητα, προσφέροντας νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Βουλευτής Ευβοίας ΝΔ Θανάσης Ζεμπίλης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Μαρμαρίου Χάρις Αντωνίου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, δύο διακεκριμένοι επιστήμονες, η Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας δρ Ρενάτα Δαλιανούδη και ο Επιστημονικός Συνεργάτης του ΚΕΠΕΜ Δημήτριος Μαντζούρης αναφέρθηκαν με εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις στο αρβανίτικο και καβοντορίτικο τραγούδι, ενώ ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους παραδοσιακούς μουσικούς Γιώργο Σφυρίδη “Μπήλιωση” (βιολί), Βαγγέλη Στέφωση (τσαμπούνα), Βαλάντη Κοφινά (νταουλάκι), Βαγγέλη Βαρελά (λαούτο) και Στέλλα Κοφινά (τραγούδι).

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα βράβευσε την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Μαρμαρίου Χάρι Αντωνίου για την προσφορά της στη διατήρηση του παραδοσιακού πολιτισμού της περιοχής, ενώ έπαινοι της Επιτροπής απονεμήθηκαν στον Γιώργο Σφυρίδη “Μπήλιωση” από τον Αντιδήμαρχο Καρύστου Γιώργο Οικονόμου και τον Βαγγέλη Στέφωση από τον βουλευτή Ευβοίας ΝΔ Θανάση Ζεμπίλη. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο γιος του μεγάλου μουσικού Γιάννη Κρισίλα (Μυλωνάς), πατέρας Πέτρος Κρισίλας, παρέλαβε από τον δρ. Γ. Μανώλη το βραβείο για τον πατέρα του, ο οποίος έφυγε πλήρης ημερών από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες.

Η βραδιά έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Μουσικό Οδοιπορικό με τη Δόμνα Σαμίου», το οποίο γυρίστηκε στην περιοχή το 1977 και καταγράφει τραγούδια και χορούς της περιοχής, ερμηνευμένα από γνωστούς παραδοσιακούς μουσικούς.

Το πολιτιστικό τριήμερο ολοκληρώνονται απόψε Τετάρτη 21 Ιουλίου στα Αντιά, με μία εκδήλωση για τη σφυριχτή γλώσσα της περιοχής – που αποτελεί τρόπο επικοινωνίας των ντόπιων εδώ και 2.500 χρόνια –σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Αντιωτών «Ο Αντιάς».

ΔΕΥΤΕΡΗ

ΔΕΥΤΕΡΗ2

ΔΕΥΤΕΡΗ3

ΔΕΥΤΕΡΗ4

ΔΕΥΤΕΡΗ5

ΔΕΥΤΕΡΗ6

μαρμαρι6

αρμαρι8

ΔΕΥΤΕΡΗ7

ΔΕΥΤΕΡΗ8

ΔΕΥΤΕΡΗ9

μαρμαρι2

μαρμαρι3

μαρμαρι5

ΔΕΥΤΕΡΗ10

ΔΕΥΤΕΡΗ11

ΔΕΥΤΕΡΗ12

Αλιβέρι: Μεθυσμένος έκανε ακροβατικά και κατέλειξε στο νοσοκομείο

Εύβοια: Άγριος ξυλοδαρμός στο Αλιβέρι – Για μια γρατζουνιά στο αυτοκίνητο τον έσπασαν στο ξύλο

ΕΠΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ – Σκύλος γίνεται viral στο tik tok χορεύοντας ζεϊμπέκικο

Εύβοια: Τροχαίο ατύχημα στην επαρχιακό οδό Λεπούρων – Καρύστου [ΦΩΤΟ]

Εύβοια: Αυξημένη κίνηση σε Νέα Αρτάκη και Χαλκίδα [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Χαλκίδα: “Βαρύς ο πέλεκις” για καφέ μπαρ στην παραλία – 5000 πρόστιμο και αυτόφωρο στον ιδιοκτήτη για όρθια άτομα

Εύβοια: 30χρονος πιάστηκε με χάπια χωρίς συνταγή από την Γ ΟΠΚΕ – Άμεση η σύλληψή του

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι