in

Σαν σήμερα 15/07 – 199 χρόνια από την ιστορική μάχη των Βρυσακίων.

μάχη των Βρυσακίων

Σχεδόν δυο αιώνες πέρασαν από την σημαντικότερη μάχη που διεξήχθη στον κάμπο της Μεσσαπίας – τη μάχη των Βρυσακίων…

Η μάχη των Βρυσακίων δικαίως συγκαταλέγεται ως μια από τις σημαντικότερες μάχες που διεξήχθησαν κατά την περίοδο της επανάστασης του 1821.

Όπως αναφέρει ο Ι. Μαυρομάτης, «ο μέγας καπετάνιος Αγγελής Γοβιός μαζί με τα παλικάρια του σήκωσαν την ιεράν σημαίαν της ελευθερίας εντός της νήσου, κατά των Οθωμανών, μη αποδεχόμενοι πλέον την εξουσία αυτών».

Ο Αγγελής μαζί με τα πρωτοπαλίκαρά του, τον Κριεζώτη, τον Αναγνώστη, τον Κώτσο κ.ά σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης στην κεντρική Εύβοια απέναντι στις Οθωμανικές δυνάμεις, στον Ομέρ Βρυώνη και στους λοιπούς πασάδες της νήσου. Ανέπτυξαν πατριωτική δράση σε κάθε ευκαιρία και στόχος τους ήταν να αναπτύξουν την εθνική συνείδηση των Ελλήνων και να εξυψώσουν το εθνικό τους φρόνιμα.

Η ανδρεία και η γενναιότητα χαρακτήριζε την δράση και τις προσπάθειες των παλικαριών. Η πίστη τους στο Θεό και στην πατρίδα, αλλά και η αγάπη για τα ιερά χώματα που πατούσαν, αποτέλεσαν τις βασικότερες αιτίες, ώστε να μην σκεφτούν στιγμή να κάνουν πίσω στις μεγάλες δυνάμεις των Οθωμανών πασάδων. Στην ιερή προσπάθειά τους, βοήθησε και από θαλάσσης ο καπετάνιος Αλέξανδρος Κριεζής, έπειτα της αιτήσεως του Δημήτριου Καρύδα, ο οποίος βομβάρδισε τις θέσεις του Ομέρ Βρυώνη από τα στενά της Χαλκίδος.

Η μάχη διήρκεσε για οκτώ συνεχείς ώρες με ακατάπαυστα πυρά εκατέρωθεν. Πραγματοποιήθηκε «μεγάλη θραύσις εις των εχθρών και οπισθοχωρεί κατασυντριμμένος ο Ομερβρυώνης» αναφέρει ο Ι. Μαυρομάτης. Ο Βρυώνης, άφησε το πεδίο της μάχης κακήν κακώς και μετέβη στη Χαλκίδα, αφήνοντας πάνω από διακόσιους νεκρούς, μεταξύ αυτών οπλαρχηγούς και τον αρχηγό των αρβανιτάδων Τεχλά.

Το γόητρο του πασά ήταν αυτό που χτυπήθηκε περισσότερο, παρά οι δυνάμεις του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να οργιστεί τόσο πολύ ο πασάς με τους Μπέηδες της Χαλκίδας, οι οποίοι φοβούμενοι τον θυμό του, κλείστηκαν στο Φρούριο της Χαλκίδας.

Ειδήσεις και Νέα από την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, το Μαντούδι και όλη την Εύβοια 24/7 από το eviathema.gr, την πιο έγκυρη ηλεκτρονική εφημερίδα της Εύβοιας.

Διαβάστε Επίσης

Written by Νίκος Καρατζάς

Ο Νικόλαος Σπ. Καρατζάς κατάγεται από την Τριάδα Ευβοίας, όπου και διαμένει.
Είναι ιστορικός - αρχαιολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην κλασική αρχαιολογία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης .
Γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά και έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα εξειδίκευσης για ψηφιδωτά του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών Θεσσαλονίκης.
Έχει εργαστεί ως καθηγητής, στην ιδιωτική τριτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Διατέλεσε αρθρογράφος σε εβδομαδιαίες εφημερίδες της Ηπείρου, ‘EpirusPress’ και στην ‘Έρευνα’.
Έχει συμμετάσχει στις ανασκαφές της Δωδώνης το 2005, στο Καραμπουρνάκι Θεσσαλονίκης το 2012 και στην Ερέτρια το 2013, ως συνεργάτης της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής. Έχει παρακολουθήσει πλήθος διεθνών επιστημονικών συνεδρίων σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα εργάζεται ως συμβασιούχος αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ευβοίας.
Συνεχίζει να αρθρογραφεί τόσο σε έντυπα όσο σε ιστοσελίδες και σε ηλεκτρονικές εφημερίδες (e-press).
Είναι μέλος: α)του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων Ελλάδος (ΣΕΚΑ) και β) της Εταιρείας Πολιτισμού Χαλκίδας «Οι Γέφυρες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τρίκαλα: Συγκλονίζουν ο πατέρας και η αδελφή της 16χρονης που βρέθηκε νεκρή

Tα ζώδια σήμερα Πέμπτη 16/07/20