in ,

ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας: ” Συζήτηση επί του Νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο στις αυτοδιοικητικές εκλογές – Πρόταση αναβολής επετειακών εκδηλώσεων 1821”.

ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Συνεδρίαση

Την Τετάρτη 10Φεβρουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε η 3η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας με μοναδικό θέμα τη συζήτηση και την υποβολή προτάσεωνεπί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για το νέο πλαίσιο στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Δεδομένης της σημαντικότητας του θέματος προσκλήθηκαν και συμμετείχαν οι Δήμαρχοι όλων των Δήμων της Στερεάς Ελλάδας.

Το νομοσχέδιο εξετάστηκε κατά άρθρο και μέσα από τον διάλογο και τη σύνθεση απόψεων καταρτίστηκε η πρόταση της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, η οποία απολαμβάνει την ομόφωνη στήριξη των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Δημάρχων που συμμετείχαν.

Χαλκίδα Ευβοίας: Υπεράνθρωπες προσπάθειες των αστυνομικών να επαναφέρουν λιπόθυμο άτομο σε στάση λεωφορείου

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νίκος Σουλιώτης κάνοντας μια επιτελική σύνοψη των προτάσεων της Π.Ε.Δ., όπως διαμορφώθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο, ανέφερε: «Συμφωνούμε όλοι με το γεγονόςότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στην τρέχουσα περίοδο πολλοί Δήμοι αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα κυβερνησιμότητας και στις περιπτώσεις αυτές το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχονται οι πολίτες.Σε γενικές γραμμές τασσόμαστε υπέρ των περισσότερων προβλέψεων του νομοσχεδίου, όπως για παράδειγμα με την αυξημένη ποσόστωση της τάξης του 60% για τον πρώτο συνδυασμό στα Δημοτικά Συμβούλια, τη θέσπιση του 43% + 1 ψήφο ως όριο εκλογής, την κατάργηση της τρίτης κάλπης για τις δημοτικές κοινότητες, με την οποία ουσιαστικά θεσπίστηκε ένας τρίτος βαθμός αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, έχουμε εντοπίσει ορισμένα σημεία τα οποία χρήζουν απόσυρσης ή βελτίωσης. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι είμαστε αντίθετοι με οποιασδήποτε μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων καθώς αφενός μειώνεται η αντιπροσωπευτικότητα του πληθυσμού και αφετέρου δεν προκύπτει κανένα όφελος, ούτε καν οικονομικό, δεδομένου ότι οι θέσεις αυτές δεν είναι αμειβόμενες.

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι με την νέα απογραφή πληθυσμού θα υπάρξουν πολλές κοινότητές μας που θα παρουσιάσουν δραματική πληθυσμιακή μείωση, προτείνουμενα θεσπιστεί ως ανώτερο όριο εκλογής μονομελούς οργάνου εκπροσώπησης οι200 κάτοικοι και όχι οι500, που προτείνει το νομοσχέδιο ή οι 300, που ισχύει σήμερα.

Επιπλέον, η προβλεπόμενη καταληκτική ημερομηνία ανακήρυξης των συνδυασμών-30 Ιουνίου- κρίνεται σκόπιμο να μετατοπισθεί εγγύτερα στις εκλογές -30 Αυγούστου- γιατί αν το διάστημα από την ανακήρυξη έως τις εκλογές είναι αρκετά μεγάλο θα δημιουργείται πρόβλημα λειτουργικότητας των δήμων, αλλά και θα επιμηκύνει σημαντικά την προεκλογική περίοδο.

Τέλος, οι υποψήφιοι εκπρόσωποι των Δημοτικών Κοινοτήτων κρίνουμε ότι θα πρέπει να αποτελούν μέρος των συνδυασμών, όπως άλλωστε θα ισχύει και για τους υποψηφίους συμβούλους των Δημοτικών Κοινοτήτων».

Η αναλυτική –κατά άρθρο- πρόταση της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας στάλθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ.

Επίσης, στο πλαίσιο της συνεδρίασης ο κ. Σουλιώτης πρότεινε στο Σώμα τη λήψη απόφασης σχετικά με την υποβολή αιτήματος αναβολής των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από το 1821 αναφέροντας: «Πρέπει να επαναξιολογήσουμε την κατάσταση σύμφωνα με τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και να παρθούν γενναίες αποφάσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ιδανικά, θα επιστρέψουμε σε μια μορφή κανονικότητας το προσεχές Φθινόπωρο.

Είναι άδικο, αν όχι μάταιο, να καταναλώνονται πολύτιμες ανθρωποώρες και πόρους για εκδηλώσεις, οι οποίες πιθανότατα θα ακυρωθούν. Επομένως, για να γιορταστούν τα 200 χρόνια από το 1821, όπως αρμόζει σε μια τόσο σημαντική επέτειο για την πατρίδα μας και για τους Έλληνες, πρέπει να δούμε σοβαρά το ενδεχόμενο αναβολής κάθε είδους σχετικής εκδήλωσης για ένα τουλάχιστον έτος. Είναι προτιμότερο να γιορτάσουμε την επέτειο έναν χρόνο μετά, παρά να γίνουν εκδηλώσεις χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών.

Θεωρώ ότι χάνεται το νόημα του εορτασμού». Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συμφώνησαν ομόφωνα με την πρόταση του Προέδρου και αποφασίστηκε η διαβίβαση του αιτήματος αρχικά στην ΚΕΔΕ, προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός μεταξύ των Δήμων της χώρας και στη συνέχεια στον Πρωθυπουργό.

Θανάσης Ζεμπίλης προς Ν. Κεραμέως στη Βουλή(video): Να επισπευστεί η πλήρης λειτουργία του Συγκροτήματος Ευρίπου(ΕΚΠΑ) στα Ψαχνά

Χαλκίδα Ευβοίας: Ηχηρό το μήνυμα αγανάκτησης του Σωματείου Εστίασης Εύβοιας – Πάνω από 400 επιχειρηματίες παρέδωσαν τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ]

ΧΑΜΟΣ ΚΑΣΤΕΛΑ ΕΥΒΟΙΑΣ: Επεισόδια σε κορονοπάρτυ στον οικισμό των Ρομά – Στο σημείο η αστυνομία [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ]

Νέα Αρτάκη: Μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας για επεισόδιο πυροβολισμών μεταξύ Ρομά [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ]

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο

Written by Eviathema.gr

Το eviathema.gr είναι ένα πορταλ ενημέρωσης για την Εύβοια, την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρικά Φαινόμενα ΕΣΔΔΕ

Εν αναμονή της Μήδεια: Σε πλήρη επιφυλακή το εθελοντικό σώμα δασοπροστασίας διάσωσης Ευβοίας Ε.Σ.Δ.Δ.Ε

Χαλκίδα Νέα Επιμελητήριο Ευβοίας

Με επιστολή ζητά το Επιμελητήριο Εύβοιας αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων των πληγέντων από τις πλημμύρες Δήμων Χαλκίδας και Διρφύων Μεσσαπίων