Έτσι αποφασίστηκε το σκληρό lockdown στη Βοιωτία

Βοιωτία lock down

Το σκληρό lockdown στη Βοιωτία, ένα νομό 150.000 κατοίκων, έχει προκαλέσει από χθες μια έντονη συζήτηση του γιατί μια τόσο μεγάλη περιοχή με τόσο χαμηλά κρούσματα κορονοϊού στο ημερήσιο δελτίο του ΕΟΔΥ, μπήκε σε καθεστώς «σφραγίσματος. To newsit.gr διερεύνησε την αιτία της επιβολής αυτών των σκληρών μέτρων.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Χαλκίδα Ευβοίας: Λήστεψαν περίπτερο στην Πλατεία Ελευθερίας τα ξημερώματα Δευτέρας

Μιλώντας στο newsit.gr, ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, από τα μέλη μάλιστα που εισηγούνται και τα τοπικά lockdown εξήγησε: «Η κατάσταση της έξαρσης στο νομό Βοιωτίας είναι σε πρώιμη φάση αλλά την βλέπαμε να αυξάνεται σταθερά όλη την περασμένη εβδομάδα. Η εικόνα των κρουσμάτων που είχαμε λοιπόν, ανά μονάδα πληθυσμού βάση των μοντέλων με τα οποία εργαζόμαστε, έδειχνε αυξητική τάση και σημαντικό ιϊκό φορτίο».

Όσο για τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων που είδαμε χθες 11/01/2021 να δίνει η περιοχή, αυτή οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή στα λίγα τεστ που γίνονται μέσα στα Σαββατοκύριακο.

Τα λίγα τεστ και ο φόβος διασποράς «οδηγοί» για τα τοπικά lockdown

Πληροφορίες του newsit.gr πάντως, αναφέρουν πως αφενός μπορεί να υπήρξε μια εστία διασποράς που να κρύφτηκε κάτω από το χαλί και αφετέρου πως στην επαρχία, η μετακίνηση των ανθρώπων από σπίτι σε σπίτι, ειδικά την περίοδο των γιορτών ήταν πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα η διασπορά μέσα στις οικογενειακές εστίες να θεωρείται υψηλή.

Την ίδια στιγμή, όπως μας μετέφεραν οι πηγές μας, η επιτροπή δεν λαμβάνει υπόψιν της μόνο τα ενεργά κρούσματα μιας περιοχής καθώς τα μέλη της γνωρίζουν καλά ότι τα τεστ που πραγματοποιούνται είναι ελάχιστα όπως μας είπαν χαρακτηριστικά. Έτσι, η απόφαση για ένα τοπικό lockdown προκύπτει από πολλά άλλα στοιχεία.

Η οικονομική δραστηριότητα του τόπου παίζει μεγάλο ρόλο, η μετακίνηση του πληθυσμού το ίδιο, αλλά επίσης και ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων, όπως και οι πληροφορίες για την γενική εικόνα που δίνει η περιοχή, οι οποίες προέρχονται από Υγειονομικές Περιφέρειες, Κέντρα Υγείας, παρατηρήσεις της αστυνομίας κο.κ.

Είναι ένα σύνολο δυναμικών δηλαδή που οδηγεί στην τελική απόφαση. Αν τα πολύ λίγα τεστ όπως μας είπαν δίνουν μια εικόνα κακή, αυτό κρούει το καμπανάκι του κινδύνου. Σε κάθε περίπτωση, τα πολλά και μεγάλα εργοστάσια της Βοιωτίας, οι μονάδες της βιομηχανίας αλλά και η έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα προκάλεσαν φόβο στα μέλη για το τι μπορεί να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Οργισμένοι οι δήμαρχοι με την αιφνιδιαστική απόφαση

Ο δήμαρχος της Λιβαδειάς, και γιατρός στο επάγγελμα, Γιάννης Ταγκαλέγκας δηλώνει ενοχλημένος από την απόφαση. Όπως μας είπε: «Η ενημέρωση που έχουμε από τον ΕΟΔΥ είναι πως στη Λιβαδειά έχουμε 20 ενεργά κρούσματα. Τα 4 νοσηλεύονται και τα 16 είναι σε καραντίνα. Την περασμένη Παρασκευή μάλιστα έγιναν 200 τεστ- τα 150 σε εκπαιδευτικούς και τα 50 στην αστυνομική διεύθυνση Βοιωτίας. Βγήκαν όλα αρνητικά. Μεσοσταθμικά λοιπόν έχουμε 1 θετικό κρούσμα την ημέρα. Γιατί λοιπόν αυτό το σκληρό και αιφνιδιαστικό lockdown όταν ο κόσμος τηρεί τα μέτρα πιστά και το νοσοκομείο εδώ δίνει καλή και λειτουργική εικόνα;»

Απαντώντας και σε δημοσιεύματα για την παρουσία του στο Μητροπολιτικό Ναό Λιβαδειάς την ημέρα των Θεοφανείων λέει: «Αυτό που θέλω να καταγγείλω είναι ότι έξι ημέρες μετά τα Θεοφάνεια διαδίδουν ότι η πηγή διασποράς ήταν η παρουσία μου στον ναό. Πρόκειται για μια απόλυτα ψευδή είδηση δεδομένου ότι τηρήθηκαν ευλαβικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Φορούσα μάσκα τόσο εγώ όσο και ο Μητροπολίτης, και τα παρευρισκόμενα άτομα μέσα στην εκκλησία ήταν ελάχιστα. Πίσω από τη διασπορά αυτής της είδησης υπάρχει δόλος. Η υποψία μου είναι ότι θεωρούν τη Βοιωτία προμαχώνα της Αττικής, στο να επέλθει δηλαδή κι εκεί άμεσα ένα lockdown και ότι επίσης φοβούνται τη διασπορά στους εργαζόμενους στα πολλά εργοστάσια της περιοχής μας».

Την εικόνα, του φόβου της έντονης μετακίνησης των εργαζόμενων στον νομό, μας επιβεβαίωσε και ο Γιώργος Αναστασίου, δήμαρχος της Θήβας. Όπως εξήγησε: «Η μετακίνηση πληθυσμού για λόγους εργασίας ανάμεσα σε Θήβα, Λιβαδειά και Οινόφυτα είναι αντικειμενικά πολύ μεγάλη. Όπως με ενημέρωσαν μόλις, τα ενεργά κρούσματα στη Βοιωτία των 150.000 κατοίκων είναι 180. Αυτό που τους ανησυχεί όπως μου μετέφεραν, είναι ότι η μέση ηλικία των νοσούντων είναι τα 44 έτη. Χθες πάντως σε 250 τεστ μόλις 3 βγήκαν θετικά. Τα τεστ από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ συνεχίζονται και σήμερα».

Τέλος, ο κος. Αναστασίου, όπως και ο κ. Ταγκαλέγκας δηλώνει ενοχλημένος και έκπληκτος με το αιφνιδιαστικό lockdown, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση ή πρωθύστερη προειδοποίηση- συζήτηση για το τι συμβαίνει στην περιοχή.

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο