Οδύσσεια για τους νεφροπαθείς στην Βοιωτία.

TOMOGRAFOS NOSOKOMEIO

Οδύσσεια είναι η καθημερινότητα για περίπου 150 νεφροπαθείς που διαμένουν στη Βοιωτία, οι οποίοι αναγκάζονται να πάνε σε διπλανούς δήμους ή και να έρθουν στην Αθήνα για να κάνουν αιμοκάθαρση.

Οι ανάγκες των περισσοτέρων καλύπτονται κυρίως από το νοσοκομείο της Λιβαδειάς, η οποία κανονικά έχει πέντε οργανικές θέσεις νεφρολόγου, ωστόσο υπάρχουν μόνο τρεις. Την ίδια ώρα, στο νοσοκομείο της Άμφισσας, δεν υπάρχει τακτικός νεφρολόγος, με αποτέλεσμα να αποσπώνται από το νοσοκομείο της Λιβαδειάς νεφρολόγοι στο νοσοκομείο της Άμφισσας.

«Οι αιμοκαθάρσεις γίνονται 3 φορές την εβδομάδα»

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Βοιωτίας, Κώστας Φωλιάς.

«Οι νεφροπαθείς ανά την Ελλάδα αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Στο νοσοκομείο της Λιβαδειάς θα έπρεπε να υπάρχουν πέντε νεφρολόγοι για να εξυπηρετούν 72 ασθενείς της μονάδας και 80 ασθενείς της ιδιωτικής. Αντί των πέντε νεφρολόγων, έχουμε τρεις. Στο νομό Βοιωτίας νεφρολόγος υπάρχει μόνο στο νοσοκομείο της Λιβαδειάς» είπε.

Και πρόσθεσε: «Ο υποψήφιος για ένταξη σε αιμοκάθαρση, δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία αυτή, γιατί δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό και ιατρικό για να συμβάλει στη διαδικασία. Ένας καινούργιος αιμοκαθαιρόμενος δε θα μπει στη διαδικασία γιατί δεν μπορούμε να τον εξυπηρετήσουμε, και θα πρέπει να πάει σε κάποια ιδιωτική μονάδα της Εύβοιας, της Αθήνας. Οι αιμοκαθάρσεις γίνονται 3 φορές την εβδομάδα, είναι μια διαδικασία τετράωρη».

«Στην Άμφισσα δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός νεφρολόγος να τους καλύψει. Έχει μείνει χωρίς γιατρό από τον Οκτώβρη και ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί θέση», ανέφερε ο κ. Φωλιάς.

ΠΗΓΗ newsbeast