2+1 Αγαπημένα παιχνίδια με κάρτες και τράπουλα

24 Απριλίου 2023, 5:02 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads

Πολλές φορές μάλιστα, συλλέξαμε κάρτες Yu Gi Oh ή Pokemon και τις επιδεικνύαμε στους φίλους μας με καμάρι. Αν δεν έχετε προλάβει αυτά τα θρυλικά παιχνίδια ή αν θέλετε να θυμηθείτε τις παλιές ‘ένδοξες’ εποχές, συνεχίστε να διαβάζετε το άρθρο μας, και θα δούμε μαζί τους κανόνες αλλά και τι έκανε τα παιχνίδια αυτά τόσο μοναδικά.

Ξερή

Μπορεί να είναι το πρώτο παιχνίδι που σας έμαθε ο παππούς ή γιαγιά σας. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που παίζεται με τράπουλα και μέχρι 4 παίκτες. Στην αρχή μοιράζονται 4 φύλλα κάτω. Στην αρχή μοιράζονται 4 φύλλα κάτω. Κάθε παίκτης ξεκινάει με 6 κάρτες. Στόχος του παιχνιδιού είναι να μαζέψετε όσο το δυνατόν περισσότερα φύλλα μέχρι το τέλος του παιχνιδιού. Πώς γίνεται αυτό; Κάθε φορά που έχετε φύλλο ίδιο με αυτό που υπάρχει κάτω, μπορείτε να το ρίξετε και να το μαζέψετε στη στοίβα σας. Αν μάλιστα υπάρχει μόνο ένα φύλλο κάτω και τυχαίνει να έχετε και εσείς ένα τότε κάνετε ξερή, η οποία μετράει για 10 πόντους. Αν πάλι έχετε στα φύλλα σας βαλέ, τότε μπορείτε να μαζέψετε τα φύλλα που υπάρχουν κάτω ανεξαρτήτως χρώματος ή αριθμού/συμβόλου. Ο βαλές είναι δυνατό χαρτί και για αυτό θα πρέπει να τον χρησιμοποιείτε με μέτρο. Προσοχή όμως μη σας μείνει για το τέλος, καθώς στην επόμενη μοιρασιά, αν κάποιος έχει βαλέ μπορεί να κάνει ξερή με βαλέδες και να κάνει ξερή για 20 πόντους. Μόλις τελειώσουν τα φύλλα τότε μετράμε τους πόντους οι οποίοι έχουν ως εξής:

Ξερή – 10 πόντοι

Ξερή με βαλέδες – 20 πόντοι

Άσοι, Βαλέδες, Ντάμες, Ρήγας, 10ρι, 2 σπαθί – 1 πόντος

10 το καλό (ρόμβος) – 2 πόντοι

+3 πόντοι για όποιον έχει τα περισσότερα φύλλα

Για περισσότερα κόλπα και συμβουλές μπορείτε να συμβουλευτείτε βιντεάκια στο Youtube, ή το Casinonet, ή βετεράνους του είδους που σίγουρα θα έχετε στο φιλικό σας περιβάλλον.

Uno – Ίσως το πιο διαδεδομένο παιχνίδι με κάρτες  παγκοσμίως

Όλοι έχουμε παίξει ή έχουμε τουλάχιστον ακούσει για το UNO. Μπορούν να παίξουν 2 ή και περισσότεροι παίκτες. Ο στόχος εδώ είναι απλός. Νικητής είναι αυτός που θα τελειώσει πιο γρήγορα τα φύλλα του και θα μείνει με άδεια χέρια. Αρχικά, μοιράζουμε 7 φύλλα σε κάθε παίκτη και ξεκιναει το παιχνίδι αυτός που κάθεται αριστερά από αυτόν που μοίρασε. Μπορείτε να παίξετε είτε ίδιο χρώμα είτε ίδιο νούμερο με την κάρτα που βρίσκεται κάτω. Αν πάλι δεν έχετε τίποτα από τα δύο, τότε μπορείτε να παίξετε κάποιες από τις ειδικές κάρτες (αν έχετε κάποια στη διάθεσή σας), διαφορετικά τραβάτε ένα φύλλο. Αν και αυτό δεν ταιριάζει με το φύλλο στη στοίβα, τότε πάτε πάσο και παίζει ο επόμενος παίκτης.

Το πιο απολαυστικό με το UNO είναι οι ειδικές κάρτες. Αυτές είναι οι παρακάτω:

Κάρτα παράλειψης – ο επόμενος παίκτης από εσάς χάνει την σειρά του

Κάρτα Αντίστροφης σειράς – αλλάζει η σειρά που παίζουν οι παίκτες

Κάρτα ‘Τράβα 2’ – ο επόμενος παίκτης τραβάει 2 κάρτες και χάνει τη σειρά του

Κάρτα αλλαγής χρώματος – Αυτός που την παίζει αλλάζει το χρώμα σε όποιο θέλει

Κάρτα ‘Τράβα 4’ – Αλλάζετε το χρώμα σε ότι θέλετε και ο επόμενος παίκτης τραβάει 4

uno

Υπερατού – Για εσάς που σας αρέσουν τα αυτοκίνητα

Αν σας αρέσουν τα αυτοκίνητα, οι μηχανές ή και τα αεροπλάνα τότε θα λατρέψετε το υπερατού. Κάθε τράπουλα έχει την δική της θεματολογία. Αυτή μπορεί να είναι αυτοκίνητα φόρμουλα 1, ελικόπτερα,  ή και λιμουζίνες. Κάθε πακέτο περιέχει 32 κάρτες με κάθε κάρτα να έχει διαθέτει συγκεκρικένα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα αν οι κάρτες που έχετε αναπαριστούν αυτοκίνητα, τότε θα δείτε ιπποδύναμη, μήκος αυτοκινήτου, τελική ταχύτητα, ημερομηνία κυκλοφορίας και κυβικά. Κάθε παίκτης όταν έρχεται η σειρά του, αναφωνεί ένα χαρακτηριστικό. Για παράδειγμα, λέει ‘ιπποδύναμη’ και λέει τον αριθμό που έχει η κάρτα του. Αν αυτός είναι μεγαλύτερος από του αντιπάλου του, τότε κέρδιζε την κάρτα και την τοποθετούσε με τις δικές του.

Έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει πολλές κάρτες υπερατού (μέχρι και παλαιστές WWE). Αν και δεν είναι πλέον τόσο δημοφιλές παιχνίδι, σε κάθε ευκαιρία δοκιμάστε να το παίξετε και θα μας θυμηθείτε. Θα ‘κολλήσετε’ και θα περάσετε αμέτρητες ώρες παιχνιδιού με τους φίλους σας.

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.