Οι προβλέψεις για το μέλλον του αθλητικού στοιχήματος: Τι αλλάζει για παίκτες και εταιρίες

New Project 1

Οι φίλοι του στοιχήματος έχουν συνηθίσει εδώ και περίπου δύο δεκαετίες να ποντάρουν σε εταιρείες του χώρου που προσθέτουν συνέχεια καινούργιες λειτουργίες και εργαλεία. Παρόλο που οι παίκτες ασχολούνται κυρίως με τα προγνωστικά στοιχήματος και περνούν αρκετές ώρες σε σελίδες όπως η https://www.novibet.gr/blog/prognostika-stoixima, δεν μπορούν να μην παρατηρούν τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται αυτή τη στιγμή στις περισσότερες στοιχηματικές εταιρίες του χώρου. Κάποιοι μιλούν για ριζική αλλαγή στον τρόπο που ποντάρουμε και περιηγούμεθα στις σελίδες των μπουκ. Άλλοι ισχυρίζονται πως στα επόμενα πέντε χρόνια, τίποτα δε θα θυμίζει το στοίχημα όπως το γνωρίζουμε τώρα. Όμως, τι αναμένεται να διαφοροποιηθεί τόσο δραματικά;

Ο ρόλος των influencers στο στοίχημα

Για πολλές εταιρείες του χώρου αποτελεί ήδη βασική πηγή δημιουργίας καινούργιων πελατών. Όσο οι νεότερες γενιές απομακρύνονται από τα παραδοσιακά media (κυρίως από την τηλεόραση και τα έντυπα), η διαφήμιση μέσω Twitch, YouTube και άλλων social media, εκτός από φθηνή αποδεικνύεται και πιο αποτελεσματική. Καθώς πολλοί influencers ακολουθούν την πορεία των νέων παικτών και μετά την εγγραφή. Με τρόπο που οι παραδοσιακές διαφημίσεις δεν μπορούν να πράξουν. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι εξ αυτών αλληλεπιδρούν με τους παίκτες, μεσολαβούν μεταξύ παικτών και εταιρειών ή ανταλλάσσουν προγνωστικά ποδοσφαίρου και άλλων σπορ. Στη https://www.novibet.gr/blog/prognostika-podosfairou μπορεί κανείς να δει αντίστοιχα αρκετές προτάσεις για τα ματς των ημερών, παρόλα αυτά η διαδραστικότητα των social media δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα στατικό κείμενο.

Ταυτόχρονα, οι influencers είναι σα να παίρνουν τους παίκτες από το χέρι, ακόμα και μετά τη δημιουργία των λογαριασμών. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές διαφημίσεις, που το περιεχόμενό τους αλλάζει πιο δύσκολα και συνήθως με επιπρόσθετο κόστος, αυτοί μπορούν να ειδοποιηθούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και να επικοινωνήσουν το περιεχόμενο εν ριπή οφθαλμού.

Η στροφή στο micro betting

Αρκετές στοιχηματικές στο ίντερνετ έχουν ήδη ξεκινήσει να προσφέρουν αγορές με πολύ μικρή διάρκεια ζωής. Στα πρότυπα αγορών όπως επόμενο γκολ (ποδόσφαιρο), νικητής περιόδου (μπάσκετ) ή επόμενο γκέιμ (στο τένις), πλέον θα βρείτε αγορές όπως επόμενο κόρνερ, καλάθι ή πόντος.

Η βελτίωση της τεχνολογίας έφερε αλματώδη αύξηση στις ταχύτητες του Live streaming που διαθέτουν οι πάροχοι data για live στοίχημα. Αυτό επιτρέπει στους traders των στοιχηματικών να ανοίγουν πονταρίσματα σε γεγονότα με πολύ πιο βραχυχρόνιο ορίζοντα. Δεδομένου πως το live betting έχει ήδη τη μερίδα του λέοντος σε σχέση με το προκαθορισμένο, καταλαβαίνει κανείς πως η στροφή στο Micro betting θα ανοίξει ακόμα περισσότερο την ψαλίδα. Καθώς θα πολλαπλασιάσει τον αριθμό των στοιχημάτων που μπορεί να τοποθετεί ταυτόχρονα ένας παίκτης.

Χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από τους παρόχους

Αν και ακούγεται σα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, στην ουσία το AI χρησιμοποιείται ήδη από αρκετές στοιχηματικές. Μπορεί ο παίκτης να μην το καταλαβαίνει, αλλά οι υπολογιστές συμμετέχουν ενεργά σε μια σειρά από λειτουργίες που μέχρι τώρα εκτελούνταν από υπαλλήλους. Για παράδειγμα, αρκετές εταιρίες προσαρμόζουν την αρχική τους σελίδα ή τις σελίδες των προσφορών τους ανάλογα με τα θέλω του κάθε παίκτη. Μηχανισμοί ΑΙ αναλύουν χιλιάδες δεδομένα στη συμπεριφορά του, και το σύστημα προσαρμόζει το προϊόν που αυτός βλέπει όταν επισκεφτεί τη σελίδα ή κάνει είσοδο στο λογαριασμό του.

Θεωρητικά οι μηχανές θα μπορούν να κάνουν και καλύτερες προβλέψεις για τους αγώνες και τα αποτελέσματα σε διάφορες αγορές. Αν και δεν είμαστε σίγουροι πως υπάρχει το τέλειο μοντέλο προβλέψεων, αυτό που θα πέσει 100% μέσα στα προγνωστικά του, μπορούμε να δεχτούμε πως ο αριθμός των δεδομένων που μπορούν να επεξεργαστούν οι μηχανές είναι πολλαπλάσιος αυτών που επεξεργάζεται ο άμεσος παίκτης ή ο bookmaker. Μπορούμε όμως να παραδεχτούμε πως είναι πολύ πιθανόν οι μηχανές τεχνητής νοημοσύνης να προβλέπουν καλύτερα τα αποτελέσματα στα μακροχρόνια στοιχήματα. Εκεί δηλαδή που ο απρόβλεπτος παράγων έχει λιγότερη σημασία στην έκβασή τους.

Σε κάθε περίπτωση, το μοτίβο της ανά δεκαετία ριζικής αλλαγής στο στοίχημα φαίνεται πως ακολουθείται πιστά. Και αν επαληθευτεί και στις παραπάνω προβλέψεις τότε είναι σίγουρο πως σε μερικά χρόνια θα ποντάρουμε με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία.