5 λόγοι που η συχνή επίσκεψη στον παιδίατρο επιβάλλεται

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Μπορεί ως ενήλικες να μην νιώθουμε την ανάγκη να επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας προληπτικά.

Πολλές φορές αμελούμε να πάμε ακόμη κι όταν δεν αισθανόμαστε ιδιαίτερα καλά. Η επίσκεψη στον παιδίατρο, όμως, απαιτεί μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Τα παιδιά αναπτύσσονται γρήγορα και οποιοδήποτε θέμα μεγαλώνει εκθετικά αν δεν εντοπιστεί στην αρχή του. Δείτε ποια είναι τα οφέλη από μία τακτική επίσκεψη στον παιδίατρο.

Ειδικές ζυγαριές για μωρά

Προφανώς, το μωρό μας δεν το ζυγίζουμε σε μια κανονική ζυγαριά. Οι παιδίατροι έχουν ειδικές βρεφικές ζυγαριές, με κυρτές άκρες, ώστε να μην μετακινείται το μωρό κατά την διάρκεια του ζυγίσματος και αλλοιώσει το αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει άλλος, εύκολος τρόπος να μετρήσουμε, με ακρίβεια, το βάρος των παιδιών μας.

Εξοπλισμός ειδικού μεγέθους

Το σώμα των παιδιών, είναι πιο μικρό και εύθραυστο από των ενηλίκων. Για αυτό και οι παιδίατροι χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό, για να εξετάσουν τους νεαρούς ασθενείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι οι βελόνες για τις ενέσεις και τα εμβόλια. Τα αγγεία των παιδιών, και ειδικά των βρεφών, είναι μικροσκοπικά. Χρειάζονται, λοιπόν, ειδική βελόνα για να μην δημιουργηθεί ζημιά, αλλά και για να μην τρομοκρατηθούν τα παιδιά. Οι παιδίατροι διαθέτουν, ακόμα, ειδικά στηθοσκόπια και πιεσόμετρα. Οι ήχοι που παράγουν τα όργανα ενός παιδιού, είναι διαφορετικοί από ενός ενήλικα.

Αναστημόμετρα

Όλοι οι παιδίατροι οφείλουν να έχουν αναστημόμετρα (ή αλλιώς υψομετρητές). Μαζί με το βάρος και την περίμετρο του κεφαλιού, το ύψος είναι ενδεικτικό για την ανάπτυξη του βρέφους και αργότερα του παιδιού. Ειδικά, κατά το πρώτο έτος της ηλικίας τους, το ύψος των μωρών, πρέπει να μετριέται σχεδόν κάθε μήνα.

Τα αναστημόμετρα είναι τα μόνα που μπορούν να μας δώσουν το ακριβές αποτέλεσμα. Η μεζούρα ή κάποιο μέτρο, ενδέχεται να έχουν σημαντικές αποκλίσεις. Μπορούμε να προμηθευτούμε και στο σπίτι μας, αν επιθυμούμε να καταγράφουμε μόνοι μας το ύψος συχνότερα, αλλά καλό είναι να το αφήσουμε αυτό στον παιδίατρο.

Διαγνωστικός εξοπλισμός

Οι παιδίατροι, διαθέτουν ειδικό διαγνωστικό εξοπλισμό, για να εξετάσουν τους μικρούς ασθενείς τους. Ένας καλός παιδίατρος, στο ιατρείο του οφείλει να έχει ένα ωτοσκόπιο και σφυράκι για έλεγχο των αντανακλαστικών. Παράλληλα, πρέπει να έχει και ένα οφθαλμοσκόπιο για ένα βασικό έλεγχο στα μάτια.

Γνώσεις καταπολέμησης του παιδικού φόβου

Δεν θέλουμε τα παιδιά μας, να θεωρούν τρομακτικό τον γιατρό. Άμα φοβούνται, πιθανόν, θα οδηγηθούμε σε κλάματα και στενοχώρια. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι παιδίατροι φροντίζουν να βελτιώσουν την εμπειρία. Στην αίθουσα αναμονής τους, διαθέτουν παιχνίδια και είδη ζωγραφικής, ενώ μετά την εξέταση δίνουν και κάποια ανταμοιβή στα γενναία παιδιά (π.χ. γλειφιτζούρι)

Για όλα τα παραπάνω και για πολλά ακόμη που δεν αναφέρονται στο παρόν άρθρο, η επίσκεψη στον παιδίατρο είναι επιτακτική. Αυτός διαθέτει εξοπλισμό και γνώσεις, που εμείς δεν έχουμε.